Bij de meeste liefhebbers zitten de duiven gekoppeld (14 december), bij velen liggen de eitjes al heerlijk in de nestschaal onder de ouders of pleegouders. Het is in deze moderne tijd heel normaal dat we de vliegduiven rond 1 december koppelen, de eerste jongen zijn er dan rond kerst en eind januari is alles weer achter de rug en kunnen de toekomstige vliegduiven nog twee maandjes rusten voor het spel op de wagen gaat. In vroeger jaren werden de vliegers in februari gekoppeld, of zaten ze de eerste vluchten nog op jongen, maar dat is verleden tijd, de meeste kampioenen hebben ze nu op eitjes en koppelen ze nog een keer voor 4/5 dagen eitjes in maart.
Omega kweekolie
Als we spreken over de toekomst, moet we zeer zeker Omega 3 niet vergeten. Voor enkele jaren terug schreef Peter Boskamp over de mogelijkheden die omega 3 oliën in de duivensport zouden kunnen hebben. Uit testen bleek dat het mens en dier slimmer maakt, dus waarom zou het bij onze duiven niet het gevak zijn? De meeste doktoren zagen er helemaal niets in, ook reporters en spelers zagen er niets in. Maar nu 2/3 jaar later is het reeds gemeengoed geworden, iedere firma of duivendokter heeft zijn eigen Omega product. De verhouding tussen Omega 3 en 6 is nog niet overal optimaal, maar dat heeft met kennis of misschien met winstbejag te maken. Volgens de Nieuwsbrief van Boskamp vermelden veel producten niet exact welke oliën ze gebruiken en hoe de verhouding is. In het begin adviseerde Boskamp de Barleans Olie, dit mengsel van vlaszaadolie verrijkt met lignanen is een prima product. Maar uit zijn onderzoeken blijkt dat het toch nog weer iets beter kon (dit heeft te maken met EPA en DHA, maar dat kan een dokter veel beter uitleggen dan zo’n gewone liefhebber als ondergetekende) Hij is op zoek gegaan naar een uitstekende Omega 3 olie met voldoende alfalinoleenzuur van hoge kwaliteit die bestemd is voor menselijk gebruik, deze hebben ze uitgebalanceerd met EPA en DHA op basis van diepzee visolie . Hoe te gebruiken: Vanaf de koppeling (dan kunnen de duivinnen vast zo veel mogelijk DHA mee geven aan de eieren dus aan uw jonge duiven: lees TOEKOMST). Minimaal 3 maal per week 10 ml per kg voer, vanaf het uitkomen der jongen teven 2 x per week wat dierlijk eiwit verstrekken bvb Herstel Power 96%. En u kweekt intelligentere jongen, die mooier opkomen en zelfs eerder speenklaar zijn.
De Snelpost Kampen
Rampzalig was het, door een fikse ontsteking in mijn hoofd was mijn gehoor geheel uitgevallen aan de rechterzijde en voor 75% aan de linkerzijde. Maar ik had afgesproken dat ik zou komen en dan doe ik dat ook, vooral om dat het de jeugd was die deze gezellige avond had georganiseerd. Zo’n 60 jonge duiven zaten op mij te wachten, tijdens het praatje over verzorging, selectie, systemen van grote spelers etc. pakte ik gelijk de duifjes in de handen, ik probeer dan de goede vliegduif voor het volgend jaar er uit te halen. De gemiddelde kwaliteit viel me niet mee moet ik eerlijk zeggen, maar gelukkig waren er enkele zeer positieve uitzonderingen. Later bleek dat ik de 1e en 2e Asduif jong van de club had beoordeelt met een 8 en een 7,5, gelukkig pakte ik ze er ook deze keer uit. In kooitje 20 zat een toekomstige fijne duif, bij goede verzorging op een goed hok zal het een knappe worden, we houden u eind van het jaar weer op de hoogte.
P.V. de Liefde Echt
Afgelopen week was ik samen met mijn vrouw weer te gast bij vrienden in Maasbracht, er even lekker tussenuit. Op zondag naar hun verenigingsgebouw in Echt of ik even een paar jongen wilde uitzoeken voor de Junioren show van Afdeling 4. De kwaliteit viel me dit jaar wat tegen, vooral bij de duivinnen. De doffertjes zullen hun puntjes wel pakken a.s. weekend maar de duivinnen... Ik ben er bang voor. Het geplande forum kon helaas geen doorgang vinden, door mijn ontsteking (zie Kampen) verstond ik niets van hun vragen, volgend jaar doen we het graag over.
Op eigen hok
Gaat het super. De koppels zitten allemaal gekoppeld in hun broedbakken, maken grote nesten van de hun toegegooide tabakstelen, en hebben het fijn samen.
Een voorbeeld van zo’n mooi lijnenteelt koppel is koppel 1 (voor het jaar 2008) het is onze 97-2230772 Crack x 04-1369893 Kiyoko. De Crack 772 was een geweldige vlieger en is vader van een rits aan topduiven met als bekendste de Superduivin 063 die in 2002 1e ASDUIF van Afdeling 11 was (Friesland 96). Zijn duivin voor 2008 is dus Kiyoko, deze duivin was de laatste jaren onze beste vliegduif en bleek reeds topkweekster (onze beste jonge duif 2007 de 592 is reeds een kind, en op nationaal niveau in Kroatië en Portugal reeds super nazaten, en dat is zo’n korte tijd, duivin is nog maar van 2004). Kiyoko speelde in 2007 nog een 4e NPO Blois. Ze is dochter van Frontera, die weer zoon is van de Superduivin 063 die weer dochter is van de Crack 772, dus zoals u ziet is de Crack gekoppeld aan zijn eigen achterkleindochter in de directe, ononderbroken lijn!
Volgende week brengen we iets uitgebreider koppel 2 en 3 in beeld, het hoe en waarom deze duiven samen gezet zijn.
Groetjes,
Gert Jan Beute
|