Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Geen kuur tegen geel Open printvriendelijke pagina
Ad Schaerlaeckens  17-12-2007
 

Buiten vriest het, de duiven zitten bij mij en vele sportgenoten op eieren. En vooral beginnende sportgenoten vragen of ze nu tegen geel moeten kuren. Verwonderlijk is dat niet.

Al vele jaren wordt ons voorgehouden dat een drinkwaterkuur tegen geel moet als de duiven broeden. Maar nu is het toch enigszins anders. Want het wintert buiten.

Duiven drinken amper of niet en zullen daarom veel te weinig van het medicijn binnen krijgen. De voorgeschreven dosis is immers gebaseerd op een normaal drinkpatroon. Daarbij komt dat in ijskoud water trichomonaden veel meer ‘moeite hebben’ te overleven en zich te verspreiden dan bij warmer weer als ook het water warmer is.

Daarbij komt nog eens dat bijna iedereen met Ronidazole kuurt, dat is tegenwoordig bijna alleen verkrijgbaar in de verhouding 2,5 of 5 procent dus verre van toereikend.

Je hebt 15% nodig!! En dat zeker nu, in een tijd dat duiven door het veelvuldig gekuur door de jaren heen veel resistenter zijn geworden. Als je kuurt doe je dat dus best over het voer dat voordien kleverig is gemaakt met bijvoorbeeld verdunde roosvicee of gesuikerd water.

De gulden regel is de volgende: Wat volgens de bijsluiter in een liter water moet doe je op een halve kilo voer.

ZELF

Zelf kuur ik helemaal niet. De duiven zitten zo glad en hebben zulke goede kelen dat ik er de noodzaak niet van in zie. Ik heb echter wel een middel tegen geel in huis dat ik meteen toe zal dienen als er straks bij de opgroeiende jongen bij zijn die piepen, niet mooi stil in het nest liggen maar opstaan met rechtopstaande veertjes en kleverige zuur stinkende mest produceren.

Dat wijst immers op geel.

Wel zal ik dan erg attent zijn en zeker niet te laat in grijpen. Waarop mijn handelwijze is gebaseerd? Elke dag dat er geen medicijnen in het water zitten winst. Als je zelden of nooit kuurt zal die keer dat het noodzaak is en dat je het doet ook veel meer effect hebben!

Zeker als het kuren tegen geel betreft.

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Gebroeders Homma

Van Elsacker-Jepsen

Will & Falco Ebben

Nico Haesen

Gebr. van Toor

Theo de Kruijk

Cees van Heijst

Super Fondclub G.O.U.

Hans de Ruig

Dick-Jan & Stephan Göbel

Nico Jan Koenders

Gertjan Knoop

Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?
Ode to Dolores
Gisteravond voor het eerst sinds maanden weer een naar het stadion, weet nu weer waarom ik in de winter liever niet op beton sta. En maar weer kijken op het scorebord, aftellen naar het einde van de verlenging...
Chiazaad
Regelmatig wordt ik gevraagd naar de waarde en de zin van Chiazaad voor de duivensport. Kun je dat door het voer mengen? Is het een goed idee Chia toe te voegen aan het kweekvoer of vliegvoer?
Andere tijden
We zijn weer een jaar verder en ouder. Ook weer wat grijzer of kaler. In je jeugd lijkt de tijd stil te staan, later gaat het zo snel dat je gaat beseffen dat een mensenleven maar een komen en gaan is...
Vaste voetringen
Het hete hangijzer van de laatste weken: de vaste voetringen. Een nachtmerrie, je zal ze maar nodig hebben en er zijn er geen. Wat we dit jaar meemaken is nog nooit vertoond...

Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Schiet wel lekker op (6-3-2016)
Duivencontroles (2-3-2016)
Lezing en huldiging (1-3-2016)
Ritje Vlaamse Ardennen (22-2-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Duindam Klimaatadvies

Ad Schaerlaeckens

Duivenverkoop, gratis adverteren

Postduivenveiling.com

Gezondere duiven door gezond licht!