Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

De eerste van het nieuwe jaar Open printvriendelijke pagina
Gert Jan Beute  1-1-2008
 

Laat ik maar beginnen met het belangrijkste: Ik wens iedereen het zelfde als wat ze mij wensen, dus hopelijk is het heel veel goeds, geluk, liefde, gezondheid en succes in 2008 en de jaren die hierop volgen.
Heel belangrijk is in dit leven dat je anderen geen pijn doet, niet fysiek maar zeker ook mentaal niet, zet verder uw jaloersheid naar die ander opzij, en leef goed, vriendelijk, mooi, lief en begripvol.
Ik probeer me altijd aan de volgende wijsheid te houden; Wat u niet wilt dat u geschied doe dat ook een ander niet.
Verder wil ik iedereen die in onze sport tegenslagen heeft gehad in 2007 (ziekte van hun duiven of diefstal) extra veel wijsheid, gezondheid en succes wensen om er boven op te komen.

De laatste weken van 2007.

Waren erg druk, ik was te gast in Kampen (2x), Coevorden, Gorssel, Oude Wetering, De Heul, Echt, De Steeg, Zutphen (Bennie Schrijver) en bij diverse Duitse verenigingen.
Wat me in Kampen opviel dat er zo veel jeugd bij betrokken was en de avonden zeer goed georganiseerd waren en dat er iets kwaliteit verschil onderling zat (qua duiven) tussen de beide verenigingen, dat het in Oude Wetering prachtig was om al die 1e Asduiven te mogen bezichtigen en vast te houden, dat het in de Steeg zeer goed georganiseerd was en al het geld (Gelderse kampioenendag) naar het goede doel ging, dat het in Gorssel en de Heul super was om voor vrienden (Peter, Ferry, Oscar, Aad, Wim, Albert) te mogen optreden en dat het in Echt net zo goed voelt als thuis. Een dat het in Coevorden heerlijk was om die afdeling 10 toppers te mogen aanschouwen.
En dat we (Jaap Bakker en ondergetekende) bij Bennie Schrijver in Zutphen een onvergetelijke dag hadden.

Maar het belangrijkste van al die avondjes of middagen is toch de super sfeer die overal hangt, veel fanatieke jonge liefhebbers zitten op het puntje van hun stoel, vuren vragen op je af als een Winchester kogels en dat de duivensport echt niet dood is, hij leeft. Zie de prachtige foto gemaakt door Rudi Roesink.

Stukje nostalgie

U weet allen dat ik een ontzettende Janssen/Klak fan ben en dat ik bijna alle Janssen duiven en afstammelingen hiervan in de computer heb en dat mijn hart in mijn keel bonst als ik zo’n echte Janssen-Crack in mijn handen krijg.

Maar hoe kwam wijlen Jos van Limpt alias “De Klak” ook alweer aan zijn Janssen duiven? In 1928 kreeg de vader van Jos (Kees v. Limpt) de eerste duiven van Adriaan Janssen waar hij samen mee werkte op de sigaren fabriek te Reusel, Jos was toen 6 jaar oud (geboren 1922). Toen de 2e wereldoorlog uitbrak moesten alle duiven opgeruimd worden maar Kees hield toch stiekem 8 duiven door. In 1942 kwam Kees te overlijden en werden een maand later ook nog eens de 8 duiven in beslag genomen tijdens een inval.
In oktober 1944 werd Reusel bevrijd en reeds Jos op 22 jarige leeftijd als de bliksem over de grens naar Arendonk om weer duiven te halen, en voor hem waren er in navolging van zijn vader geen betere dan die van Henri Janssen en zijn zoons. Vier duiven werden er gehaald en nog 2 bij Tist Eyssen.
Met deze duiven begon Jos de kweken en te spelen en in 1948 werd hij voor de eerste keer kampioen van Reusel.
En tot aan zijn dood in 2004 heeft Jos nooit andere duiven gehad en gewild dan de duiven van de gebroeders Janssen uit Arendonk (België).
Tot ver in de jaren 90 haalde Jos rechtstreekse duiven bij de gebroeders, steeds uit de beste duiven. Ook haalde hij wel duiven uit de vossen aldaar als ze de kleur maar niet hadden, het mochten nooit roden of valen zijn.
Enkele van de beroemdste Klakken waren: Vechter x Witpenneke, Jong Koppel, Marietje (al was dit een rechtstreekse Janssen uit de Witoger van 1965) en later natuurlijk de 613 (1989).

Hoe kregen de Borgmannen hun Klakduiven?

De gebroeders Borgmans waren neefjes van Jos (hun moeder en de vrouw van Jos zijn zussen), en Jos kon het uitermate goed vinden met deze twee knapen. Omstreeks 1957 kregen Janus en Herman hun eerste klakjes gratis en voor niets, later zouden er nog honderden volgen, maar ook andersom gingen er velen terug naar “ome” Jos.
De beroemdste Borgmans duif van de beginjaren was ongetwijfeld “de Dikke duif” 64-1205046 die in haar stamboom 2 x de beroemde 20-Kweekdoffer had alsmede het beroemdste Klak koppel aller tijden Vechter x het Witpenneke.
De laatste jaren zijn ze vooral beroemd om hun Rooirander, 03 en 25 en hun zeven(7) nationale overwinningen met dit soort.

Hoe kwam wijlen dr. Linssen aan zijn eerste Klakduiven?

Rond 1962 was Jos van Limpt vrij ernstig ziek en dr. Linssen was zijn “specialist” in het ziekenhuis, die contacten groeiden uit tot een zeer hechte vriendschap. Jos zou gezegd hebben; “Als u mij gezond maakt krijgt u van mij uit de besten” Al snel verhuisden jongen uit alle toppers van Reusel naar Helmond. Jongen uit o.a. Vechter x Witpenneke en de 20 Kweekdoffer.
In 1964 kocht dr. Linssen er nog de Meeuw van v.d. Meulen bij, zette deze tegen de duivin Klak 87 (lijn vechter x witpenneke), en de helletrein kwam op stoom.


Hoe kwam wijlen Arnold Beute aan zijn eerste Klakduiven?

Rond 1963 was Arnold Beute een verwoed kweker en wereldkampioen van kromsnavels (parkieten) en had hij een voerhandel aan huis en bezorgdienst. Zijn eerste twee duiven waren van het klaksoort van Jan Oord en Chris v. Olpen (de kenners weten dat dit de 42 en de 17 waren), zij hadden hun klakken weer van Tinus Thijen(Castricum). Arnold Beute kocht in 1964 zijn eerste rechtstreekse klakken en werd met de 42 x 17 lijn en de jongen uit de rechtstreekse in 1965 al kampioen, in 1967 reeds 5e beste liefhebber WHZB.
In de jaren 1971/1973 ruilden dr. Linssen en Beute een aantal duiven, Beute kreeg kleinkinderen van de Vechter 57-400174 en Linssen kreeg kleinkinderen van de Jonge Vechter 59-237300

Leuke dingen voor de mensen

Wat me deze week toch overkwam, ik zal het u vertellen. In Zwaagwesteinde spelen de beste liefhebbers (150 hokken) van de afdeling Friesland tegen elkaar op een vrij klein oppervlak. En alle liefhebbers van Noord Nederland kwamen daar regelmatig tezamen in het duivensportcentrum, voor hun voeding, bijproducten en gezellige duivenpraat.
Jammer genoeg is dit centrum een tijdje geleden gesloten (reden mij onbekend), maar toen was daar Gabriëlla en haar broertje André die met een dier in het hart geboren zijn, en zij wilden graag op een andere plaats in Zwaagwesteinde zo’n centrum nieuw leven in blazen. Op de achtergrond hebben ze dan ook nog duivenkampioen Bindert Hoekstra (vriend van Gabriëlla), die meestal aanwezig is voor een praatje, informatie, systemen en een bakje koffie.
Maar nu komt het leukste: De grote kampioen Wiecher Elzinga was gevraagd om het lintje door te knippen bij deze nieuwe duivensportzaak annex dierenwinkel aan de Voorstraat 89 en ondergetekende was gevraagd om een korte speech te houden, wat ik dan ook samen met Wiecher graag deed.
Afgesproken werd dat we a.s. zomer regelmatig een middagje gaan vullen met duiven keuren en ouwehoeren op de eerste verdieping(koffiehoek), we zien elkaar.

En op dezelfde dag als de opening van het nieuwe duivensportcentrum kwam er een mooi pakketje bij me thuis met begeleidende brief. In het pakket zat een gigantische Noorse Zalm (gerookt) van Jan Mudde uit Krimpen a/d IJssel, hij genoot van mijn wekelijkse column en wilde mij eens laten genieten van zijn expertise; het zalmroken. Super, we waren er stil van. Bedankt Jan!

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
J. Doldersum & Zn

Gebr. Maas & Zn

Aad Beerendonk

Combinatie Bruggeman

Cor Drost

IFC Hoogerheide

Nico Haesen

Cees van Heijst

M. van Ginkel

Fondunie 2000

Hans & Evert-Jan Eijerkamp

Gertjan Knoop

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Gezondere duiven door gezond licht!

Ad Schaerlaeckens