Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Dood door schuld? Open printvriendelijke pagina
Ad Schaerlaeckens  10-1-2008
 

Onderstaande kregen we 5 januari van een Belgisch Kampioen. 

Geachte collega duivenliefhebber, ziehier hoe gezond hobbyverstand niet op kan tegen de wet van Murphy in gang gestoken in het verre China. 

Situatieschets: na een leuk kweekseizoen 2007 (4 van de zes locale eerste asduiven zijn door mijn handen geringd) proberen we het in 2008 nog beter te doen: 49 koppels met eieren en 5 'loterdoppen' (= slechte eieren in ons dialect). In 7 dagen alles gelegd, geen ruzies, 20 minuten werk per dag, alles op wieltjes.

31/12: 4 'platte' (1 dag oud) jongen dood en andere in goede gezondheid. Pech? Vraagtekens, hoe kan dat nu, welk mysterieus virus? We denken altijd direct aan ziektes...

1/1: + 18 platte jongen dood . Wat nu? Intussen tijd belt een collega-klant met hetzelfde probleem, en nog iemand..wat gebeurt er? De puzzel valt na enkele uren in elkaar: toevallig heb ik 3 soorten nestmatten gebruikt: alle jongen op bruine matjes overleven. Alle jongen op zwarte matjes uit Zondereigen overleven eveneens zonder probleem.

Maar alle jongen op zwarte matjes met 4 gaatjes in het midden sterven (in dyspnee): dampende toxische stoffen dus. En de jongen die hierop geboren zijn en overleven na wegname van de matten, groeien niet meer en zijn na 6 d nog even groot en sterven alsnog: 50 jongen weg. Zonder discussie zijn na logische deductie de nestmatten de oorzaak.

Handelaar verwittigd, brave man (kan er niets aan doen) maar de producent(!) olala: nooit van gehoord en kan niet. De handelaar belt de overheid, niet spectaculair genoeg: duiven, 1 dag oud, niet relevant voor de voedselketen en daarbij, duiven, dat zijn toch die waardeloze dakschijters. De handelaar belt een bekende dierenarts en die zegt: waarschijnlijk zijn het coli.

Soit, de verzekering werd verwittigd, een labo toxicologie gezocht, enkel is de vraag: naar wat moeten we zoeken?

Vroeger , toen liefhebbers een cent wilden verdienen en zelf matjes sneden, was het duidelijk: formol en /of lijmstoffen. Of zouden het bestrijdingsmiddelen zijn? Of Chinese kruiden? Want wat blijkt: deze matten zijn gemaakt in China, in een lage loonland.

De bruine zijn gemaakt in good old Belgie.Het doet me denken aan de toxische stoffen die in 2007 bij een multinationale speelgoedfabrikant zijn gevonden: onderaanneming door een corrupt Chinees bedrijfje. Of hoe men mij heeft gekloot.

S G

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
IFC Zeeland

Team Noel-Willockx

Nico Jan Koenders

Will & Falco Ebben

IFC Hoogerheide

Cor Drost

Huub Hermans

Aad Beerendonk

Hans de Ruig

Comb. Gerritsen

Dick-Jan & Stephan Göbel

J. Doldersum & Zn

Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?
Ode to Dolores
Gisteravond voor het eerst sinds maanden weer een naar het stadion, weet nu weer waarom ik in de winter liever niet op beton sta. En maar weer kijken op het scorebord, aftellen naar het einde van de verlenging...
Chiazaad
Regelmatig wordt ik gevraagd naar de waarde en de zin van Chiazaad voor de duivensport. Kun je dat door het voer mengen? Is het een goed idee Chia toe te voegen aan het kweekvoer of vliegvoer?
Andere tijden
We zijn weer een jaar verder en ouder. Ook weer wat grijzer of kaler. In je jeugd lijkt de tijd stil te staan, later gaat het zo snel dat je gaat beseffen dat een mensenleven maar een komen en gaan is...
Vaste voetringen
Het hete hangijzer van de laatste weken: de vaste voetringen. Een nachtmerrie, je zal ze maar nodig hebben en er zijn er geen. Wat we dit jaar meemaken is nog nooit vertoond...

Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Schiet wel lekker op (6-3-2016)
Duivencontroles (2-3-2016)
Lezing en huldiging (1-3-2016)
Ritje Vlaamse Ardennen (22-2-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Postduivenveiling.com

Duivenverkoop, gratis adverteren

Gezondere duiven door gezond licht!

Ad Schaerlaeckens

Duindam Klimaatadvies