Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Opgedoft Open printvriendelijke pagina
Willem Mulder  4-2-2008
 

Het afgelopen weekend verbleef ik in Denemarken voor de nationale duivenbeurs aldaar. Het is heel anders dan wij hier gewend zijn. Denemarken heeft slechts 3000 actieve duivenliefhebbers en die komen dan 1 keer per jaar samen in een soort conferentieoord. De beste duiven in verschillende klassen zijn er te zien. Verschillende fabrikanten en of verdelers toonden hun waar. Ook was er een auction  /  verkoop van Eijerkamp duiven georganiseerd. Er was volop gezelligheid. Zo kan het dus ook, ook al heb je maar een kleine groep liefhebbers. Het geheel werd afgesloten met een feest. De prominenten uit Zweden en andere VIP’s kregen natuurlijk weer de bekende speciale behandeling (waar kennen wij dit van?). Je kon je opgeven voor het “galafeest” en was welkom in “gepaste” kleding. Zo schoven de driedelige pakken en galajurken inclusief bijpassende geuren van poeders en parfum op de dansvloer voorbij. De buitenkant zag er weer piko bello uit.

De buitenkant is belangrijk en wordt misschien wel steeds belangrijker gevonden. Gaan we naar de duivenvoeders, dan zien we ook daar een dergelijke ontwikkeling. Ik was in de gelegenheid daar eens goed rond te kijken. De granen zagen er bij alle aanwezige fabrikanten op het oog uitstekend uit. Aan de buitenkant lag het niet. Ik heb het hier over de granen zelf, niet over de samenstellingen. Ik heb vooral gelet op de schoonheid van al die mengelingen.

Wordt het voer geolied meneer? Nee hoor, absoluut niet. Wij hebben super goede schoners in de fabriek staan. Nee hoor, puur natuur. En? Is dat ook allemaal zo? De oplettende liefhebber weet wel beter en kan zelf vaststellen dat er toevoegingen worden gebruikt om het voer mooier voor te stellen dan het in werkelijkheid is.

Het productieproces

Als de granen aankomen bij de fabriek worden deze vanuit de vrachtauto in een soort bak gestort die schuin naar een elevator loopt. Een elevator is een soort dikke ketting met allemaal kleine schepbakjes eraan. De bakjes nemen het graan mee tot boven in de fabriek. Daar wordt het getransporteerd met een lopende band naar een schoningmachine die de grofste delen stokjes, maïskolven en veel stof afzuigen. Soms gaat er wel 10% of meer van het totale gewicht verloren. Daarna gaat het graan via een transportband naar een silo. Dat is een roestvrijstalen opslagruimte die belucht kan worden. Ook worden er wel granen ingekocht die al door de producent zelf of door de importeur zijn geschoond. Het voordeel hiervan is, dat je als fabrikant weet wat je koopt.

Als er voer wordt gemaakt, wordt de mengeling ingetoetst in de computer. Deze rekent uit hoeveel kg mais, tarwe, erwten etc. erin zit. De granen vallen stuk voor stuk op een enorme weegschaal die het weer transporteert naar een menger. Daar worden de granen gemengd. De gemengde granen lopen over een “schoner”die de kleine deeltjes eruit zeeft en die de lichte deeltjes zoals vliesjes en kaf afzuigt met lucht. Daarna wordt de mengeling via pijpen getransporteerd naar een poetsmachine. Daar zitten borstels in die het laatste stof eraf proberen te poetsen. Om het voer er nog mooier uit te laten zien worden vaak stoffen toegevoegd.

Paraffine

Mooi glimmend wordt het voer van paraffine olie. (soort vloeibare kaarsenvet) Veel fabrikanten beschikken over een vernevel apparaat, die meestal vlak voor de poetsmachine is geïnstalleerd. Daarmee kunnen kleine hoeveelheden paraffineolie worden verneveld over het voer. Het stof wordt zo gebonden en afgevoerd. Het voer wordt zodoende ook lichtelijk bevochtigd en een deel van het stof zal aan het voer kleven. Het fijne stof zie je met het blote oog niet. Het voer ziet er daarna heel mooi en glimmend uit, wat de duivenliefhebber aantrekt.

Oliën

Er kan in plaats van paraffine ook met olie worden gewerkt. Dit wordt dan ook verneveld over het voer of  er worden grotere hoeveelheden olie in de menger zelf toegevoegd, zodat het stof wordt gebonden.

Anijsolie

Ook wordt er gewerkt met anijsolie. Het voer ruikt dan lekker fris en de duiven eten het liever dan een natuurlijk graan. Een goeie truck dus die nog werkt ook. Maar ook hiervoor geldt: je ziet minder goed wat de werkelijke kwaliteit is. Deze olie heeft ook alle nadelen die andere oliën ook hebben. Minimale hoeveelheden kunnen minder schade aanrichten dan grote hoeveelheden. Dat is logisch. 

Natuurlijke mengelingen

Naast de fabrikanten die oliën toevoegen zijn er ook die dat allemaal niet doen. Keren we dan een zak voer om in onze eigen silo of ton, dat zien we er wat stof uitkomen. Maar je weet dan wel precies wat je gekocht hebt. U kunt de werkelijke kwaliteit van de granen ook beter beoordelen.. Met name in Duitsland houdt men van een zo natuurlijk geproduceerd voer en natuurlijk spelen de fabrikanten er daar op in. .

Voor- en nadelen

Welke voordelen bieden de oliën die over het voer worden gespoten of gegoten? Ze zien er heel mooi uit en de liefhebber koopt graag op het oog. Prima dus voor de fabrikant. Maar hoe zit het nu voor de duif? Want uiteindelijk moet de duif het allemaal opeten.

Kwaliteit van de granen

Een gezond graan moet kunnen ademen. Als we de granen omhullen met paraffine of olie, sluiten we het graan het een “filmlaag” af. Tevens kleeft er aan het graan stof, wat wij overigens dus met het blote oog niet kunnen zien. En de duif eet het allemaal op. Ook kan men door het poetsen met olie of paraffine niet goed meer beoordelen hoe de kwaliteit van de granen en zaden is. Oude of al beschimmelde granen worden zo mooie aangeklede voerkorrels. Ik zeg: kan. Gelukkig wordt er meestal prima kwaliteit granen verwerkt. Ik wil dus zeker niet suggereren dat we regelmatig bedrogen worden.

Een graan wat afgesloten wordt door paraffine zal na een aantal maanden (3 tot 6 maanden) aan kiemkracht verliezen en heeft geen enkele functie voor de duif. De geoliede granen zullen na een aantal maanden uitdrogen en het stof valt er dan van af. Een graan dat is bespoten met olie wordt ook afgesloten. Daarnaast bederft olie snel als het in aanraking komt met lucht. Dan krijg je dus oxidatie wat giftig is voor de duif. Natuurlijk kan de olie worden beschermd door b.v. een flinke dosis natuurlijke “houdbaarmakers”, zoals D-alpha-Tocopherol (vitamine E). Dergelijke producten zijn natuurlijk niet goedkoop en worden niet door iedereen toegevoegd.

Natuurlijke mengelingen

Binnenkort gaan we allemaal weer naar de beurs in Houten. We horen het dan weer van de verkopers als we er naar vragen. Nee meneer, ons voer wordt niet geolied of gesprayd met paraffine. Allemaal puur natuur. Willem kan jullie echter vanuit de praktijk zeggen dat de leugen meestal sneller is dan de waarheid. Maar de waarheid achterhaalt haar wel degelijk. En degene die goed oplet, voelt het en ruikt het ook aan het voer. Dat is allemaal niet erg, maar u moet wel zelf uw keuze maken. U vindt ook voeders die echt 100% puur natuur zijn. Een klein beetje stof in de zak? Ik neem het op de koop toe en de nieuwe combinatie Snijder–Mulder voert alleen dergelijke voeders. Veel succes met uw keuze.      
 
Willem.

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Nico Jan Koenders

Aad Beerendonk

Theo de Kruijk

Gebr. Maas & Zn

Hans de Ruig

Johan Hamstra

Gert Jan Beute Duivenproducten

Gertjan Knoop

Super Fondclub G.O.U.

Combinatie Bruggeman

Combinatie Lokhorst

Comb. Gerritsen

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Gezondere duiven door gezond licht!

Ad Schaerlaeckens