Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Hét geheim Open printvriendelijke pagina
Ad Schaerlaeckens  15-2-2008
 

De laatste jaren draait de geruchtenmolen weer op volle toeren. Niet meer over doping, dat is verleden tijd en trouwens, ik heb daar nooit in geloofd.

Nee, er zou iets anders zijn; nieuwe ontwikkelingen waarvan slechts enkele op de hoogte zijn, vooral Nederlanders.

Waarom Nederlanders? 

 • In Nederland was men ook al vele jaren aan het verduisteren voor een Belg er van gehoord had. En die er van hoorden namen het niet serieus.   
 • Nederlanders maken kettinguitslagen die men aanvankelijk weinig serieus nam (‘geen concurrentie’) tot men die onder ogen kreeg en zag dat het aankomsten betrof als ware het van Quievrain maar dan van 500 kilometer of verder bij zwaar weer met als historische uitschieter Chateauroux 2004.
  Met warm weer en tegenwind vlogen een reeks duiven van ene Verkerk sneller dan de duiven van Zeeland en België die tegelijkertijd in Chateauroux gelost waren.
 • Dan was er ‘de Verloren zoon’ die kwam, zag en overwon. Nog nooit eerder won iemand zo snel zo veel.  
 • De man (Michel) had ‘toevallig’ goede contacten in Nederland zoals buurman Herbots en Antwerpense Serge van Elsacker.  

GEPRAAT

Hoe is duiven ‘zo dicht’ pakken van de eendaagse fond in ’s hemelsnaam mogelijk vroegen mensen zich af als ze de uitslagen zagen van Verkerk, Koopman, Sangers, Peter van de Merwe, v d Pasch en anderen.

 • Nieuwe ontwikkelingen op medisch gebied?
 • Bijproducten die iets toevoegden zoals met name schapenvet?

Ach schapenvet. 

In de 90-er jaren zou je presteren op de grote fond kunnen vergeten als de duiven geen fondolie kregen. Er werd agressief mee geadverteerd en het werd massaal aan de duiven gegeven zoals voorheen sliepzand.

Over fondolie hoor je niet meer hoewel oliën voor duiven belangrijk zijn, vraag het aan wetenschapper Jean Louis Jorissen (Comed).

 • En men heeft het over nieuwe systemen.

Wat tongen vooral in beroering brengt is dat sommige van die lui met uitslagen van een andere planeet matig presteren of zelfs dat niet eens tot… de eendaagse fondvluchten er aan komen. Als ze er moeten staan; bij vluchten die er publicitair toe doen, staan ze er ook!

Goede duiven, daar gaat het om.

METHODES EN SYSTEMEN

En mensen gissen. Wat zou ‘het’ zijn?

 • Veel en langdurig (verplicht ) trainen aan huis waardoor duiven meer zouden eten en… extra reserves opbouwen?
 • In de week met duiven rijden, misschien zelfs dagelijks?
 • Een nieuwe methode met duivinnen? Het waren immers vooral duivinnen die excelleerden op vluchten die geacht werden het terrein van weduwnaars te zijn.
 • Verduisteren, verlichten, bijlichten? Sommigen schaften zich speciale dure lampen aan omdat adverteerders beweerden dat speciaal licht het verschil maakte. ‘Niet dus’ merkten ze al gauw. Of het moest de prijs zijn.

Over één ding echter hoor je zelden praten. Goede duiven!

Tenminste tijdens het vliegseizoen, afgelopen winter werd dat anders.

ANDERS

Want wie verschenen ten tonele als goede duiven in de aanbieding waren? Juist ja, de mensen over wiens uitslagen men zich in de zomer zo verbaast. 

 • Zo werd Leo Heremans ‘gespot’ op de verkoping van Verkerk en niet alleen ‘gespot’. Hij ging er met het beste aan de haal.
 • Verkerk op zijn beurt kocht een topduif van Sangers nadat hij eerder zijn beurs open trok bij Luc en Bart in Wommelgem.
 • Sangers ging dan weer winkelen bij Koopman.
 • Koopman en Thone leverden strijd om de beste fondduiven van Wijnands.
 • In de verkoop van Colijn zat een superduif en nog wel met Engelse ring. De allerlaatste vingers die de hoogte in gingen waren die van Claesssens en Bosua.
 • Leytens reisde naar Vlaanderen en Duitsland om goede en ook Vandenabeele, Limbourg enzovoorts zijn je vaak vóór als je ergens iets speciaals weet zitten.

Want natuurlijk zoek ook ik, terwijl ik toch enigszins op de hoogte ben van het doen en laten van die mirakelmannen en zelf meer dan mijn mannetje sta, zowel in Nederland als het satelliethok in België.

TYPEREND

Typerend was het telefoontje dat ik kreeg over Geerinckx Wommelgem. Een concurrent vond diens uitslagen onbegrijpelijk maar hij had gehoord dat Luc en Bart contacten hadden met bekende Nederlanders. De beller wilde er meer van weten, want zo spelen kon niet.

Ik nam contact op met van Elsacker, nooit te beroerd zijn mond open te doen als het om de waarheid gaat, en weet je wat die zei? ‘Geerinckx? Ik speel er tegen, die heeft gewoon heel goede en in Nederlanders die hem slimmer maakten geloof ik niet’.

DE MORAAL

Wat ik wil zeggen is dit. Waarom zouden mensen geld aan duiven geven als ze meer zouden weten of kunnen om van normale duiven supers te maken? De meeste mensen smijten niet graag geld over de balk, zeker duivenliefhebbers niet, en kampioenen nog minder lijkt het soms.

Ooit al opgemerkt met wat voor gammele manden vele groten aan de inkorftafel verschijnen? De Claessens duiven lijken nu het duurst, diens manden het meest verouderd.

Leo Heremans wilde vloerroosters, hij kocht die niet maar maakte ze zelf. ‘Ik ben zuinig’ lachte Leo. Maar dat geldt duidelijk niet als het om goede duiven gaat. Daar had en heeft hij veel voor over. De logische vraag die zich stelt is inderdaad de volgende:

Áls die kampioenen meer zouden weten, als er iets zou zijn weten, waarom dan, is sommigen geen offer te groot als het om goede duiven gaat?

Het antwoord is van een vertederende eenvoud:

In duivensport gaat het, ook in 2008, om goede als je wil winnen. En de rest? Al dat andere waarover mensen praten als ze plat gewalst worden? Dat is misschien van enig belang maar ondergeschikt. Soms ook zever in de marge, bladvulling, roddel en sensatie!

HELAAS

Ik had het over verduisteren en (bij) lichten (de langste dag aanhouden) bij zowel oude als jonge duiven. Met dat laatste doe je niet verkeerd, ik deed dat 20 jaren terug al maar… het maakt minder het verschil als wordt verondersteld. Je kan hoogstens enkele weken langer spelen. Een goed hokklimaat dat duiven gezond houdt lijkt me veel belangrijker.

Kenji Schmitt, hoe jong ook, kende al grote successen maar toch piekert hij zich suf hoe hij zijn hokken nog kan verbeteren.

Dat het vooral om GOEDE gaat weten helaas ook de snoodaards die gingen shoppen bij Verbruggen, Koopman, Marcelis, Heremans Ceusters en zopas nog  Aelbrecht.

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Team Noel-Willockx

Theo de Kruijk

Van Elsacker-Jepsen

Fondunie 2000

Gertjan Knoop

M. van Ginkel

Will & Falco Ebben

Combinatie Bruggeman

Johan Hamstra

IFC Hoogerheide

Gebr. van Toor

Gert Jan Beute Duivenproducten

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Gezondere duiven door gezond licht!

Ad Schaerlaeckens