Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Duivendiefstallen Open printvriendelijke pagina
19-2-2008
 
Duivendiefstallen zijn van alle tijden. Toch zien we in de afgelopen periode weer een flinke toename van dit criminele gedrag. Het stelen van duiven is een vergrijp waar primair een taak ligt voor de politie. Zij dragen voor het oplossen verantwoordelijkheden en zij beschikken tevens over instrumenten om deze tot een oplossing te brengen. Het oplossingspercentage ligt zeer laag. Op een enkel afwijkende diefstal na zijn er geen zaken die tot een succesvolle afronding hebben geleid. Misschien toch een kwestie van tijd. De politie neemt duivendiefstallen steeds serieuzer en dat moet gaan leiden tot succes.
Evenals andere gevallen dat u slachtoffer bent van diefstal, is het zeer aan te bevelen steeds aangifte te doen.

De rol die de NPO kan spelen bij het oplossen van duivendiefstallen mag niet overschat worden. Wat binnen het bereik van de NPO ligt zijn de volgende zaken. Als een gedupeerde zich meldt met de mededeling dat duiven zijn gestolen wordt gevraagd om de ringnummers van de gestolen duiven. In overleg met de eigenaar wordt afgesproken of deze nummers gepubliceerd worden. Indien de eigenaar geen publicatie wenst dan worden de ringnummers in een bestand opgenomen van gestolen duiven. Dit bestand is bekend bij instanties die per vliegtuig duiven vervoeren. Daarnaast wordt het bestand gebruikt als de Aanklager NPO op grond van vermoedens van diefstal van duiven, besluit tot het laten uitvoeren van hokcontroles. Dergelijke controles kunnen daar waar mogelijk in overleg met de plaatselijke politie worden uitgevoerd. Zijn er ernstige verdenkingen dat op een adres van niet-leden gestolen duiven verblijven dan kan overlegd worden of de officier van justitie een bevel tot het binnen treden wil afgeven. Een dergelijk bevel zal alleen worden afgegeven als er harde aanwijzingen zijn dat er iets mis is.

Daarnaast zal ook altijd worden gevraagd om een afschrift van een proces verbaal van de aangifte van de duivendiefstal. Deze proces verbalen kunnen gevraagd en ongevraagd ter beschikking worden gesteld aan de bevoegde opsporingsambtenaren waarbij overeenkomsten in werkwijzen mogelijk tot oplossing van meerdere diefstallen kunnen leiden.
Zoals in veel andere gevallen zal de politie voor een belangrijk deel afhankelijk zijn van tips uit de burgerij, in ons geval dus van tips uit de duivenwereld. Weet u meer over een of meer diefstallen, licht dan de politie in. Wenst u met een waardevolle tip liever niet naar de politie te gaan dan kunt u deze ook melden bij de Aanklager NPO en bij ons Bureau.

Samengevat:
  • Doe bij een diefstal altijd aangifte.
  • Stuur de ringnummers van de gestolen duiven door naar het Bureau NPO en geef aan of u publicatie wenst al dan niet met vermelding van uw naam.
  • Stuur een kopie van het proces verbaal op naar het Bureau NPO.
  • Geef tips over bepaalde diefstallen door aan de politie, Aanklager NPO of bij het Bureau NPO.
Bestuur NPO
 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Cees van Heijst

Dick-Jan & Stephan Göbel

Johan Hamstra

Combinatie Bruggeman

Familie Huizer

Hans de Ruig

Gebroeders Homma

Marcel van Zanden

Aad Beerendonk

Hans & Evert-Jan Eijerkamp

Nico Jan Koenders

Theo de Kruijk

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Ad Schaerlaeckens

Gezondere duiven door gezond licht!