Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Interessant! Open printvriendelijke pagina
Ad Schaerlaeckens  13-3-2008
 

Het was volle bak tijdens het duivenforum in Middelbeers vrijdag 7 maart.

Er moesten zelfs stewards aan te pas komen om het parkeren in goede banen te leiden. Van overal was men gekomen, tot en met Friesland, maar wat wil je als  mensen als Koopman, Verkerk, Vercammen en dr. Schroeder hun zegje komen doen.  Een van de items die werden aangesneden was ‘appelazijn’ en dat was  interessant.     

APPELAZIJN

Ongeveer tegelijk met de komst of beter problemen met Adeno Coli werd ‘Het grote Azijnboek’ gepubliceerd. En liefhebbers meenden het gevonden te hebben. Met azijn verhoog je het PH gehalte (zuur) in de ingewanden, de Coli bacterie gedijt niet in een zuur milieu en aldus is het te verklaren dat de halve duivenwereld appelazijn in het drinkwater begon te kieperen.

Persoonlijk was ik altijd sceptisch maar kon het niet laten toch de proef te doen en gaf mijn duiven appelazijn. Niet een of twee dagen per week maar meer. En wat constateerde ik?

Mijn duiven hadden geen geel meer vanaf de dag dat er appelazijn in het water zat. Als ik dit schrijf is er ook al anderhalf jaar niet tegen geel gekuurd. Omdat andere liefhebbers dezelfde ervaring hadden vroeg ik dr. Schroeder ‘zijn gedacht’. Diens antwoord was interessant.

De Belgische dierenarts had namelijk dezelfde ervaring. Als kampioenen bij hem duiven aanboden voor onderzoek en die bleken vrij van geel  vroeg hij steeds of die appelazijn gaven. Zonder uitzondering was dat zo. Merkwaardig was wel dat hun duiven niet gespaard bleven van Coli terwijl het toch was om Coli van het hok te houden dat ze appelazijn gaven.

Toen Andre van der Wiel vroeg of het ook gewoon azijn mocht zijn, dat was nog goedkoper ook, antwoordde de duivendokter dat hij het verschil inderdaad niet zag. Wel benadrukte hij dat het geen zin heeft als je dat slechts een dag per week geeft. Dat moeten ‘kuurtjes’ zijn van meerdere dagen, je mag het zelfs dagelijks geven. Dus is ook hij er van overtuigd dat azijn remmend werkt op de ontwikkeling van geel op voorwaarde dat ze eerst geelvrij zijn.

En weet je wat pas echt interessant is? De collega van Vincent Schroeder, Raf Herbots, hoorde ik eens hetzelfde zeggen. Wel merkte dr. Schroeder op dat je het het best NIET geeft tijdens het vliegseizoen.

En nog dit: Bovenstaande is deel van een nieuw boek dat dit najaar op de markt komt.

© Ad Schaerlaeckens

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
De Marathonvliegers

Cees van Heijst

Gebr. Maas & Zn

Nico Haesen

Gertjan Knoop

Fondunie 2000

IFC Hoogerheide

Dick-Jan & Stephan Göbel

Nico Jan Koenders

Gebr. van Toor

IFC Zeeland

Comb. Verweij-de Haan

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Ad Schaerlaeckens

Gezondere duiven door gezond licht!