Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Nog een paar weken Open printvriendelijke pagina
Rodger Wellens  10-3-2008
 

En dan is het weer zover. In het weekend van 27 maart staat er voor ons alweer de eerste africhtingvlucht gepland. Dat het snel gegaan is, is voor mijn gevoel een understatement. Het is voorbij gevlogen. Een aantal weken geleden had ik er totaal nog geen zin in, maar ik moet eerlijk bekennen dat het nu toch al wel weer begint te kriebelen.

Voor iedereen is het weer een nieuw jaar en voor velen doet het spreekwoord “een nieuwe ronde, nieuwe kansen” opgeldt. Ik ben het hier niet helemaal mee eens, omdat het toch vaak dezelfde mensen zijn die tot de kampioenen behoren en het helaas ook vaak dezelfde mensen zijn die al na een week of vijf weten waar het seizoen zal eindigen. Slechts incidenteel springt er een hok naar voren dat gigantische sprongen voorwaarts heeft gemaakt. Dit komt dan ook vaak niet plotseling, maar is een proces van goede investeringen in het verleden op het gebied van duiven, maar haast zeker ook aanpassingen op het hok en/of verzorging. Het zijn vaak kleine dingen waar het om draait.

Voor ons wordt het absoluut afwachten. Zoals eerder geschreven, hebben wij de weduwnaars kooi veranderd. Anders gezegd, afgebroken en een totaal andere kooi neergezet. Hadden we in het verleden een kooitje van anderhalf bij twee, nu staat er een hok van 3.20 bij 2.20 met een totaal andere verluchting en inrichting. De broekbakken staan in een L-vorm met de hoop de motivatie te verhogen. De belangrijkste verandering aan de verluchting bestaat uit een ietwat schuin oplopend plafond, aanvoer lucht alleen langs de bovenzijde aan de voorkant welke eerst naar de nok wordt getransporteerd en een uitgang langs de nok d.m.v. ietwat openstaande nokvorsten. Dit betekent veel meer ruimte en hopelijk ook zuurstof op het hok. Tot nu toe zijn we zeer tevreden. De duiven zien eruit om door een ringetje te halen en zijn zeer levendig en fel op hun bak. Medicijnen hebben ze niet meer gehad sinds de paratyfus kuur in november. Ook geen geelkuur tijdens de kweek en de bedoeling is om daar totaal mee te gaan stoppen. Dus ook niet meer voor het vliegseizoen of tijdens het vliegseizoen. De komende week willen we ze nog wel een keer door de dierenarts laten controleren. Op het oog is het prima, maar wij zijn geen expert. Ook de  jongen zijn perfect opgekomen. Op een koppel na geen spuiters en dit was in het verleden wel eens anders.

Dit alles is zeker geen garantie voor succes.  Persoonlijk ben ik altijd blij als de eerste weken goed zijn verlopen. In onze vliegploeg hebben we nogal wat jongen die alleen op de natour zijn gespeeld, waarvan enkele slechts twee keer. Dit betekent weinig ervaring en kans op verliezen. Daarnaast wil het de eerste weken nog wel eens slecht weer zijn, maar zeker ook erg koud en dat is niet echt bevorderlijk voor de vorm en de luchtwegen. Hopelijk blijft ons dit bespaard. Ik ben van mening dat je al heel wat leed kunt besparen door de duiven goed op te vangen bij thuiskomst met een goede voeding en evt. verwarming. Let wel op dat we er geen kasplantjes van gaan maken.

We gaan voor het eerst totaal op totaalweduwschap spelen. In het verleden was dat slechts deels het geval. De vliegploeg is nu wel erg groot voor onze doen, 20 doffers en 24 duivinnen, maar met het risico van verlies en duiven die niet presteren, zal het totaal wel minder worden. Daarnaast hebben we een stuk of vijf duivinnen waarvan we alleen kweken, maar die wel losvliegen. De duivinnen zitten altijd in het hok bij thuiskomst, zodat een doffer toch een duivin kan aantreffen. Ik zit er zelfs aan te denken om onze beste doffers alvast eens te koppelen met zo’n duivin, zodat deze zeker een duivin hebben bij thuiskomst. Tot nu toe zijn we niet van plan te herkoppelen. Dit omdat dit volgens ons geen meerwaarde heeft. Ik kan het begrijpen als je pas wat later in het seizoen wilt pieken, maar wij spelen graag van meet af aan met de kans om tot de vroege draaiers te horen. In het verleden hebben we het wel eens gedaan en dit is ons niet goed bevallen. De vorm komt dan echt een stuk later en houdt niet noemenswaardig langer aan. Ik denk dat je de vorm in het begin ook zeker wat achterwege kunt houden, door in het begin niet te tonen voor de inkorving. Gewoon rustig de mand in, alleen bij elkaar bij thuiskomst en verder totaal geen poespas werkt ook en is nog gemakkelijker ook.

 Vooral over het hok van de duivinnen maak ik me nog wat zorgen. Momenteel zitten de duivinnen los op het hok en kunnen ze “rusten” in een loketkast. Zeg maar net als bij Verkerk. Het probleem is echter dat onze duivinnen nogal paarlustig zijn onder elkaar. Het zijn hete dames zogezegd. Dit zit hem in het soort, maar ook in de nogal ruime hand van mijn vader. Hij zal hier goed op moeten letten, maar van de andere kant moeten ze ook goed trainen en vooral veel volgens de theorieën van de laatste jaren, dus zul je ze ook goed moeten voeren Opsluiten hebben we in het verleden wel eens gedaan, maar dat is ook niet zaligmakend. Er zijn duivinnen die hier totaal niet tegen kunnen. Zoals het er nu voorstaat willen we ze op dinsdagavond inkorven voor een midweekvlucht en uiteraard gewoon in het weekend. Hopelijk verminderd dit de paarlust.

De eerste 24 jonge duiven zitten gespeend, 10 zijn er naar andere liefhebbers gegaan. Komende week komen er nog 12 van de kwekers bij en ga ik er een stuk of 10 bij mijn maat halen, waarmee we samen wat kweekkoppels hebben. Tot nu gaat alles goed. De mest is mooi droog, ze liggen rustig in het nest of in het stro in de kooi, dus geen reden tot zorgen. Ik ben benieuwd wat de jongen van de kwekers gaan doen. We hebben nogal wat nieuwe duiven op het kweekhok gezet, als het aan de afstamming ligt zal het super worden, maar dat is totaal geen garantie.

Vorige week ben ik naar de uitreiking van De Duif geweest. Het was mijn eerste keer en ik vond het een geweldig happening. Ondanks de grootte van de zaal kon niet iedereen zitten. Het was er dus stampvol en zeer gezellig. Mede door de goede organisatie, de snelle afwikkeling van de huldigingen terwijl toch iedereen de aandacht kreeg die hij verdiende en de goede artiesten tussendoor. Persoonlijk heb ik niet al te veel van de huldigingen meegekregen. Bij binnenkomst was de zaal vol, waardoor we in de hal waar ook de duiven voor de verkoop stonden terecht kwamen. Hier zijn we eigenlijk niet weggeweest. Telkens kwamen er weer andere bekenden voorbij met wie we heerlijk hebben bijgepraat. Het was gewoonweg top.

Gisteravond was het forum in Middelbeers. Ik heb vernomen dat het zeer druk en gezellig was. De zaal was muisstil toen de sprekers aan het woord waren. Hopelijk heeft iedereen er iets van opgestoken. Zelf kon ik helaas niet gaan, vrouw en kinderen verdienen zeker ook ruime aandacht. Ik wens iedereen alvast een voorspoedig seizoen.

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Huub Hermans

Hans de Ruig

Nico Jan Koenders

Combinatie Bruggeman

J. Doldersum & Zn

IFC Zeeland

Gertjan Knoop

Cees van Heijst

Cor Drost

Theo de Kruijk

Marcel van Zanden

Nico Haesen

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Gezondere duiven door gezond licht!

Ad Schaerlaeckens