Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

In memoriam Horst Collenberg Open printvriendelijke pagina
Willem Mulder  10-3-2008
 

Mijn vriend en voedingsleraar Horst Collenberg is overleden. Een man die mijn leven veranderde. Via hem ben ik in aanraking gekomen met de duivensport. Dat is nu zo’n 17 jaar geleden. 

De winkel van Collenberg was nog aan huis. Ik werkte destijds bij Hadivo, een grossier in huisdiervoeders in het noorden des lands. Mijn baas Jan Haayer dirigeerde me naar Haltern. Hij had een brief binnengekregen met het verzoek eens langs te komen voor de verkoop van diervoeders. Het ging met name om duivenvoeders.

Ik maakte een afspraak en nam voermonsters mee. In Haltern aangekomen zag ik een man van tegen de 50. Hij had een hele sterke persoonlijkheid. We hadden een goed gesprek en ik moest de monsters maar eens laten zien.  “Heeft u ook de samenstellingen van het voer bij zich? Nee, antwoordde ik. Neem die dan de volgende keer even mee, kan dat? Zo’n vraag had ik nog nooit gehad, maar ja, ik zou er naar vragen.

Het volgende bezoek verliep ook heel prettig en ik liet de samenstellingen van de duivenvoeders zien. Horst Collenberg keek een beetje bedenkelijk, maar liet verder niets merken. Heeft u zelf machines om voer te kunnen mengen, vroeg hij. Jazeker was mijn antwoord. Dan zal ik u wat mengelingen opschrijven die u kunt maken. Waarom, antwoordde ik wat verbaasd. Ik kan de huidige duivenvoer mengelingen goed verkopen in Nederland. En zijn legendarische woorden zitten nog altijd in mijn hoofd: “Herr Mulder, zei hij, we zitten hier vlak boven het Ruhrgebied. Dat is de hol van de leeuw van de duivensport. Als we wat met elkaar willen, dan moeten we beter zijn dan alle andere voeraanbieders. Alleen dan hebben we een kans.”. Ik was onder de indruk en nam de samenstellingen mee naar Groningen.

De prijs was goed en de eerste levering vond plaats. Horst vertelde me over de duivensport. Voor mij was het allemaal nieuw, ik had mijn opleiding gehad in de hondenvoeders. Al heel snel kreeg ik het door. Deze man wist  enorm veel van voeding en van duiven Hij las veel wetenschappelijke lectuur en had al enorm veel uitgetest. Ik realiseerde me: als je nog wat wil bijleren Willem, dan moet je nu je oren en ogen heel goed de kost geven. Ik hing aan zijn lippen en knoopte alles in mijn oren.

Het ging slecht bij Hadivo. De overname door Arie Blok Woerden was geen succes en sluiting stond voor de deur. Ik zag de bui hangen, vertrok naar Garvo en kon de mengelingen daar onderbrengen. Ik leerde snel en begon ook met duiven in combinatie te spelen. Om de week zat ik weer bij Horst Collenberg om bij te leren. Hij had de gave om me stap voor stap op te leiden en op een dag moest ik van hem mijn eerste lezing geven. En wel voor de liefhebbers van de eigen vereniging in Haltern. Natuurlijk zat hij ook in de zaal. Wie me zou proberen onderuit te halen, kreeg de volle laag en niemand waagde het. Allen kenden de reputatie van Horst.

Hij stond in verbinding met universiteiten en ontwikkelde zo de Profi-line. Er werden open dagen georganiseerd in Haltern en in Drempt. We organiseerden Nederland - Duitsland wedstrijden met jongen duiven die werden uitgewisseld ( Nederlandse duiven gingen naar Duitse liefhebbers en andersom). We hadden keuringswedstrijden van topduiven uit Nederland tegen de toppers van Duitsland. Het ene jaar gingen onze top liefhebbers naar Haltern en het volgende jaar kwam de Duitse top naar Drempt.

De laatste jaren ging het steeds slechter met zijn gezondheid. Hij heeft bijzonder veel pijn geleden. Hij werd daardoor ook minder toegankelijk. Velen zullen hem alleen kennen van de buitenkant, zonder de blanke pit te hebben ontdekt.

Hij maakte zich ook zorgen over de voortgang van de duivensport in de plaatselijke omgeving. Door de vele liefhebbers die stoppen met de sport, is het vergroten van het gezichtsveld belangrijk. Maar gezondheid van de gehele familie stak telkens een stok in het wiel. Hans-Josef Meerveld, vriend van Claudia Collenberg,  moet hoofdzakelijk de kar trekken.

Horst Collenberg en ik, we hadden een missie. Niet de verkoop stond op de eerste plaats, maar vooral het gezonder maken van de duiven, het respect voor de dieren en hun prestatievermogen te verbeteren. En daardoor de liefhebber ook meer plezier te mogen geven  aan onze mooie hobby. Mijn vriend Horst Collenberg is niet meer onder ons. Maar de missie die wij samen deelden zal worden voortgezet.

Willem

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Gertjan Knoop

Combinatie Lokhorst

Marcel van Zanden

Cor Drost

Huub Hermans

Team Noel-Willockx

Nico Jan Koenders

IFC Hoogerheide

Johan Hamstra

Gebr. van Toor

J. Doldersum & Zn

Dick-Jan & Stephan Göbel

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Ad Schaerlaeckens

Gezondere duiven door gezond licht!