Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

De ontwikkelingen gaan door... Open printvriendelijke pagina
Willem Mulder  13-4-2008
 

Het leervermogen van jonge honden verbetert als ze direct na de geboorte de juiste vetzuren binnenkrijgen. De eerste moedermelk en de daarop volgende puppyvoeding zorgen voor een snellere ontwikkeling en hogere intelligentie van uw hond. Ze gaan zich alles wat ze hebben geleerd beter en sneller herinneren. Een van de onderzoeken is gedaan door de ons welbekende dierenarts ds.  Boskamp en in zijn studieverslag spreekt hij over meer zenuwbanen die actief worden aangestuurd en meer schakelingen tussen de zenuwbanen. Er treedt een verbetering op in de kwaliteit van de gewrichten. De honden blijven speelser op oudere leeftijd omdat een goede vetzuurverhouding een ontstekingsremmende werking heeft op de gewrichten. De juiste omega vetzuurverhouding heeft naast glucosamine en chondroÔtine een uitstekende werking op het beenderen gestel. Van belang is dat er zo spoedig mogelijk mee wordt begonnen. Het herinneringsvermogen is dat het grootst en aangeleerde spelletjes of commandoís blijven beter hangen in het brein van de hond. Interessant.

Duiven.

Na de lezing in Putten die ik nu 2 Ĺ  jaar geleden heb gehouden is er veel veranderd. Ik volgde al een hele tijd dergelijke wetenschappelijke ontwikkelingen en vond het tijd worden Daarom werden er destijds al een flink aantal testhokken gezocht om het een en ander uit te proberen. Omdat de gehele ontwikkeling van een duif veel sneller gaat dan die van mensen of honden, leek me dat zeer de moeite waard. De grote vraag is of je intelligentie en herinneringsvermogen bij duiven kunt testen. Zou dat een definitieve voorsprong kunnen zijn in de duivensport?

Zoals reeds eerder gemeld kwam uit Amerikaanse onderzoeken dat we voor onze duiven een aangepaste vetzuurverhouding nodig hebben. In de vrije natuur eten zij meer planten, kruiden en noten, waardoor die van nature beter waren dan het handje met voer van de gemiddelde melker. We hebben het natuurlijk over de onderlinge verhoudingen van de essentiŽle vetzuren Omega 3 en 6.

Een menselijk verhaal...

Er is een nieuwe aanwijzing voor de link tussen depressie en te weinig omega-3-vetzuren. Onderzoekers uit IsraŽl hebben ontdekt dat bij ratten die symptomen van een depressie laten zien meer omega-6-vetzuur in de hersenen voorkomt.
Er zijn nu meerdere studies die laten zien dat supplementen met visolie een gunstige werking hebben. Naast verlaging van de kans op hart- en vaatziekten en artritis is er ook bewijs dat de omega-3-vetzuren in vette vis depressie tegengaan.

In het nieuwe onderzoek werden de hersenen van depressieve ratten vergeleken met ratten zonder tekenen van depressie. Heel verassend was dus dat in de hersentjes van de depressieve ratten een verstoring te vinden was m.b.t. omega 6-vetzuur. Daardoor was de balans tussen omega 3 en omega 6 vetzuren. Omega-6-vetzuren komen overigens voor in bijna elke plantaardige olie en in vlees. Bron: Psycholoog.net.

Wat zijn essentiŽle vetzuren?

EssentiŽle vetzuren zijn vetzuren die niet door de duiven kunnen worden aangemaakt. Ze zijn echter wel noodzakelijk en hebben een belangrijke functie in het lichaam. Deze essentiŽle vetzuren zijn  linolzuur (Omega 6) en Alfa-linoleenzuur (Omega 3).
Deze kunnen worden omgezet in lange ketenvetzuren zoals arachidonzuur, EPA en DHA en die zijn weer van vitaal belang voor het optimaal functioneren van de cellen, weefsels en organen. Tevens zorgen ze voor een goede werking van verschillende fysiologische processen zoals het immuunsysteem en de ontwikkeling en de functie van het centrale zenuwstelsel. Linolzuur (n-6) heeft 18 koolstofatomen en 2 onverzadigde bindingen (C 18:2) en A-linoleenzuur (n-3) heeft 18 koolstofatomen en 3 dubbele bindingen (C18:3). Deze vetzuren moeten dus met de voeding worden verstrekt.

Voor het goed functioneren van het lichaam van onze duiven, moeten we er voor zorgen dat er een goede balans is tussen deze vetzuren en er niet teveel Omega 6 vetzuur in de voeding aanwezig is. Een te veel aan Omega 6 zorgt voor ontstekingen in de darmen en de luchtwegen. Verder belast het de organen, vooral lever en nieren. Wetenschappers beweren dat de verhouding voor zoogdieren mensen linolzuur ten opzichte van A-linoleenzuur 5 : 1 moet zijn. Aanbevelingen voor essentiŽle vetzuren volgens de Belgische Nationale Raad voor de Voeding (1997). Voor duiven zou de behoefte aan Omega 3 vetzuren nog groter zijn voor een goede balans. (Amerikaanse onderzoeken).

Ik noem u een aantal goede bronnen van Omega 3 vetzuren:

  • Lijnzaad en lijnzaadolie
  • Hennep en hennepolie
  • Raapzaad en raapzaadolie
  • Walnoten en walnootolie
  • Donkergroene groentes en algen 
  • Vette vis zoals makreel, sardientjes, tonijn, haring, paling, ansjovis, sprot, forel
  • Pure Omega 3 visolie capsules

Nieuwe duivenvoeders

Twee jaar geleden kreeg ik de kans om een geheel nieuw assortiment van voersoorten te ontwikkelen met de laatste wetenschappelijke kennis op dat gebied. Alle nieuwe voeders werden naar dat  uitgangspunt samengesteld, zowel het ruivoer, als het kweekvoer, het vliegvoer etc. Het Omega 3 vetzuur werd veel hoger door voor de juiste vetzuren te kiezen. Natuurlijk kunnen we een goede lijnzaadolie over het voer doen, maar dat is onvoldoende om de vaak volkomen verkeerde verhoudingen in veel voersoorten in balans te krijgen.

Mooie mengelingen.

Een voer met veel Kardi en zonnepitten ziet er in de regel erg mooi uit. Voeders die een goede balans hebben, bevatten veel minder gepelde en ongepelde zonnepitten en Kardi (saffloerpitten). Ik heb een flink aantal duivenvoeders onderzocht en kom op een gemiddelde van 30 : 1 tot 40 : 1. Veel te veel Omega 6 dus. Niet dat de duiven daar langzamer of sneller op vliegen. Het gaat hier om de gezondheid van de dieren. Maar... gezonde duiven... juist.

Zonnepitten hebben een totaal verkeerde onderlinge vetzuurverhouding. De verhouding Omega 6 : Omega 3 is hier  (schrik niet)  630 : 1. Bij Kardi (en distelolie) is het nog erger: 740 : 1.  Dat is slecht nieuws voor een sterk immuunsysteem. Het is veel gezonder om b.v. koolzaad, raapzaad, hennep, lijnzaad en getoaste soja in de mengelingen te gebruiken. De laatste voedingen nog even wat gepelde zonnepitten bijvoeren? Ik zou liever kiezen voor wat extra pindaís of beter nog: hennep. Willen we een olie over het voer doen, dan is koudgeperst lijnzaadolie, visolie, walnootolie, hennepolie een goede keus.

Eiwitten.

Er werd gekozen een kweekmengeling te maken met weinig peulvruchten. Deze werden vervangen door vetrijke zaden. Alle vetrijke zaden beschikken immers over veel betere benutbare eiwitten. Het eiwit uit peulvruchten is slechts voor 25% tot 30% opneembaar voor een duif. De rest belast het dier alleen maar en moet het lichaam weer verlaten. ( veel mest op de vloer). Eiwit uit vetrijke zaden worden voor 60 Ė 70% opgenomen en de restanten belasten de duiven ook duidelijk minder. ( en zomaar 10% tot 20% minder voerbenutting). Zo blijven de kwekers gezond en zeer vitaal. De jongen groeien daardoor sneller zo blijkt in de praktijk en moeten eerder worden geringd. Uit de laatste testen moesten de jongen al met 6 Ė 7 dagen geringd worden. Anders waren we te laat. Het is duidelijk dat het komende jaar de nieuwste ontwikkelingen weer worden verwerkt en de bestaande mengelingen weer zullen worden aangepast.

Uit de testen met de jonge duiven konden we melden dat zij er in geen geval dommer van werden. Op vele testhokken gingen vorig jaar minder jonge duiven verloren of kwamen ze ook opvallend beter na.

Conclusie.

Het is nog aan de vroege kant om allerlei conclusies te trekken, maar de indruk bestaat, dat het alleen maar beter aan het worden is. Wel kan ik u garanderen, dat de mengelingen de komende jaren flink gaan veranderen. Als er succes wordt behaald, dan wordt daar over gesproken en dan volgen de fabrikanten vanzelf. Je hebt nu eenmaal tredzetters en trendvolgers. Trendzetters sparen kosten nog moeite om de duivensport verder te helpen. De volgers volgen, omdat er vraag naar is. Niet alle trends zijn een succes gebleken. Denk maar aan het eiwitarm voeren. Daarom moet er eerst altijd goed getest worden naar mijn idee.

Het is een hele studie geworden om het perfect voor elkaar te krijgen en we zullen steeds weer nieuwe ontwikkelingen moeten volgen om een klein stapje vooruit te kunnen maken. Ik doe er in ieder geval graag aan mee.

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Nico Jan Koenders

J. Doldersum & Zn

Cees van Heijst

Gebr. van Toor

Will & Falco Ebben

Combinatie Lokhorst

Combinatie Bruggeman

Hans & Evert-Jan Eijerkamp

Nico Haesen

IFC Hoogerheide

IFC Zeeland

Hans de Ruig

Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, BelgiŽ, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het ďafgevenĒ of te wel ďneersabelenĒ van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?
Ode to Dolores
Gisteravond voor het eerst sinds maanden weer een naar het stadion, weet nu weer waarom ik in de winter liever niet op beton sta. En maar weer kijken op het scorebord, aftellen naar het einde van de verlenging...
Chiazaad
Regelmatig wordt ik gevraagd naar de waarde en de zin van Chiazaad voor de duivensport. Kun je dat door het voer mengen? Is het een goed idee Chia toe te voegen aan het kweekvoer of vliegvoer?
Andere tijden
We zijn weer een jaar verder en ouder. Ook weer wat grijzer of kaler. In je jeugd lijkt de tijd stil te staan, later gaat het zo snel dat je gaat beseffen dat een mensenleven maar een komen en gaan is...
Vaste voetringen
Het hete hangijzer van de laatste weken: de vaste voetringen. Een nachtmerrie, je zal ze maar nodig hebben en er zijn er geen. Wat we dit jaar meemaken is nog nooit vertoond...

Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Schiet wel lekker op (6-3-2016)
Duivencontroles (2-3-2016)
Lezing en huldiging (1-3-2016)
Ritje Vlaamse Ardennen (22-2-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Postduivenveiling.com

Duindam Klimaatadvies

Duivenverkoop, gratis adverteren

Gezondere duiven door gezond licht!

Ad Schaerlaeckens