Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

De column van 18 april 2008 Open printvriendelijke pagina
Gert Jan Beute  14-4-2008
 

Nog zo’n 3 weken dan hebben we hier in Afdeling Friesland alweer de 1e dagfond van het nog prille seizoen 2008. Je kunt het je haast niet voorstellen, zo ben je begonnen me de vitesse, ben je alweer aan het voorbereiden voor de dagfond, ongelofelijk.

Bij ons op de hokken in Wilhelminaoord staat sinds vorig jaar alles in het teken van de dagfond, niet dat we andere jaren geen dagfond speelden, nee natuurlijk niet, we speelden altijd mee, maar meestal met maar een paar duiven (althans de laatste jaren), vroeger speelde mijn vader juist alles op de dagfond en behaalde daarop zijn beste resultaten.
Maar na zijn overlijden in 1999 werden we meer vitesse en natour spelers, althans dat had mijn persoonlijke voorkeur en de dagfond werd opzij geschoven.
Nog steeds werden er goede resultaten op de dagfond neergezet met een 7e NPO en een 3e NPO, maar dat was volgens mij meer geluk dan wijsheid haha.
Maar door de enorme belangstelling voor de dagfondvluchten en mijn contacten met de “NPO mannen en vrouwen” ging bij ons het teletekst gebeuren ook kriebelen en werd de methode totaal omgegooid ten baten van juist deze dagfondvluchten.

Het was vorig jaar (2007) wel even wennen hoor dat je de duiven enorm moet laten trainen, heel anders moet voeren en dat je geen super prestaties mag en moet verwachten op de Vitesse vluchten.
Maar toch kriebelt het nog steeds, vooral als je mailtjes krijgt van “liefhebbers” met de tekst “het gaat slecht hè , die en die zaten je voor op Deventer 68 km”, maar het begint te wennen haha. Vorig jaar was het ook het geval, maar toen het later redelijk ging op de dagfondvluchten kreeg ik nooit meer een mailtje…

Maar ik had het natuurlijk ook een beetje over mezelf afgeroepen, daar moet ik eerlijk in zijn, ik schreef steeds in mijn column, dat de mensen geduld moesten hebben en dat het op de 500/600 km vluchten zou gaan gebeuren, en toen ik ook nog eens “Jetzt geht los” schreef, had ik natuurlijk uitgebreid op mijn bek kunnen gaan als het slecht gegaan was.
Maar met een 9e, 4e en 3e NPO kwam het gelukkig goed, wel leerde ik ervan, ik zou me toch een beetje inbinden in het vervolg, want ik had totaal door de mand kunnen vallen toch?

Wat ik persoonlijk heel interessant vond was dat de beste duiven op de dagfond ook nog zo konden stunten op de natour (vitesse vluchtjes in augustus en september), en “men” zegt steeds dat duiven na een zwaar seizoen niet meer kunnen sprinten, persoonlijk heb ik dat altijd flauwekul gevonden, kijk maar eens bij Eijerkamp en Verkerk, hoe die duiven komen op de natour na zo’n zwaar seizoen. Nee, volgens mij heeft dit te maken met goede duiven, training, voersysteem en lappen. Wanneer je na een zware eendaagse fond (bij ons in 2007 de 3e npo vlucht vanuit Orleans), de duiven gelijk maandag en woensdag weer een klitsvluchtje (ander woord voor kort lapvluchtje) geeft zijn ze de zaterdag ervoor al lang weer vergeten, en dan in ieder geval het zware gevoel wat ze toen hadden.

Eenhoksrace’s

Naast onze eigen Dutch Open, waar we allemaal aan mee doen natuurlijk, zijn er nog honderden misschien wel duizenden andere races in de wereld waar u aan mee kunt doen meestal met grote bedragen als inzet en dan natuurlijk ook super bedragen om te winnen. Maar er zijn ook kleinere en misschien net zulke interessante races waar de inleg veel minder is (zoals bij onze Dutch Open). Eén van die kleinere wil ik toch graag in de aandacht brengen omdat die geen belemmering is voor onze Dutch Open.

Het is de 4e International Maritime Derby op Gran Canaria. Deze eenhoksrace zal op 29 november plaatsvinden vanuit Arrecive gelegen op Lanzarote plm 250 km.

De inleg van deze race is maar 100,00 per duifje (4 stuks voor 300,00) en heel belangrijk is dat u ze kunt aanleveren tot 31 mei, u kunt dan met de jongen uit uw beste koppels mee spelen omdat ze voor u te laat worden, en bij de Dutch Open al afgeleverd zijn.
De oefenvluchtjes worden per boot georganiseerd gevolgd door 4 vluchten voor de geldprijzen (hoofdprijs € 6000,00). Kijk even op www.parranegra.com of neem contact op met Piet Schrijvers onder pschrijvers@hotmail.com
En net als bij bijna alle andere eenhoksraces, worden de duiven na de eindrace verkocht en is de helft voor U.

Op eigen hok

Zijn al 4 doffers opgevreten door de roofvogels, het is niet best voor de motivatie voor mij maar zeker ook niet voor de duivinnen omdat zij nog steeds met 29 zijn en de doffers nu terug naar 21 zijn gegaan.
Door de Oehoe CD worden er geen of bijna geen duiven meer bij het hok gepakt, maar het lijkt of ze buiten het dorp dubbel zo snel worden gegrepen, net of de dames en heren roofvogels ze opwachten.

Afgelopen zaterdag 12 April hadden we de eerste officiële vlucht van het seizoen 2008 vanuit Heteren wat voor ons een afstand heeft van 104 km. De duiven werden gelost om 08.20 en volgens mijn berekeningen moest de eerste om 09.14 uur vallen. Om 09.10 dus even gesproken met Rein Gaal uit Onna omdat hij 10 km korter zit en daar dus al gedraaid moest zijn als mijn rekenwerk zou kloppen. Rein had niets gezien en verwachte ze pas rond 09.30 uur bij hem in Onna.

Om 09.14 leggen we de telefoon neer en om 09.15 kogelt Haruko uit de lucht en speelt de eerste prijs tegen 621 duiven in de club met 1869 mpm.
Op zich is dat natuurlijk prachtig, maar ik had het niet verwacht, de duiven zitten nog tot de 15e april verduisterd en moeten nog een beetje wachten met dit gedoe.
Ook leuk voor ons dat Haruko 1e getekende stond en dus de sneeuwbal en het euro-potje pakt.
Het verloop bij ons op het hok maar ook in de club was traag, grote gaten tussen de aankomsten, maar zoals het nu lijkt (zaterdag 12 april 15.00 uur) geen verliezen.

Voor de jeugdleden in mijn vereniging (4 stuks) kreeg ik van Gunter Prange iets nieuws mee. Het is een verzuur middel voor vooral de jonge duiven, maar ook bij ouden als ze eens dunne mest hebben.
Het is een mix van 4 verschillende zuren wat de kinderziekten bij jonge duiven op een natuurlijke methode tegen moet houden (de darmprobleempjes) en voor een weergaloze inpluiming zorgt (inpluiming is mijn eigen woord voor het jonge duiven rui proces).
We gaan het dit jaar op diverse hokken testen en komen er eind van het jaar op terug.

Luchtwegproblemen in april

Op dit ogenblik zijn er toch al weer diverse liefhebbers die met luchtweg problemen kampen bij hun vliegploeg. Wanneer deze mensen er niets aan doen is nu reeds het seizoen niet meer te redden.
Waar komt het door? Er zijn natuurlijk diverse oorzaken;

  • De kwaliteit van de duiven, jazeker ook met dit probleem van de zogenaamde dikke koppen is het vaak een kwaliteit probleem. Jos van Limpt “de Klak’ vertelde in de jaren 50/60 reeds dat duiven altijd hun zondagse pak aan moeten hebben, hij bedoelde daar natuurlijk mee dat duiven altijd “strak” moeten zitten, en topduiven zitten ook altijd strak…
  • Het slechte voorseizoen qua weer en training kan ook een duidelijke oorzaak zijn van dikke koppen, krabben aan de kop, gapen, niet strak zitten en weinig poeder op de pluim hebben.
  • De verluchting op uw hokken kan ook een grote oorzaak zijn van deze problemen met het adem mechanisme. Wanneer er met dit koude weer alles maar open staat op uw hokken, met windbreekgaas, volières en spoetnikken, waar uw duiven de hele dag maar in of achter mogen zitten is het vragen om problemen. Het klimaat op het hok moet zo lekker zijn dat u er graag vertoefd, u moet van buiten het hok instappen en denken; mmmm lekker hier. Wanneer u zich niet behaaglijk voelt op uw hokken doe de duiven dat zeker ook niet. Dus wanneer u een schuivenplafond heeft, doe deze dicht tot 5 cm aan de voorzijde, en doe verder alles dicht ! juist aan de voorzijde van uw hok !
  • Ten vierde en zeker niet de minste is dat uw duiven in contact komen met andere duiven van liefhebbers die het misschien niet zo nou nemen met de hygiëne als u en misschien niet eens weten dat hun duiven ziek zijn en uw duiven kunnen besmetten.

Oplossingen:

Ga deze week gelijk naar een gespecialiseerde duivendokter (dus niet naar een veearts of dierenarts op de hoek) en laat uw duiven onderzoeken op problemen met de luchtwegen, kopjes, keeltjes en oortjes.
Oplossing 2 (altijd gezamenlijk met oplossing 1): kijk of uw hok behaaglijk is, voelt u zich er lekker? Zou u er in slaap kunnen vallen?, zo niet, aanpassen die hap en wel nu gelijk, niet dat trage.
Oplossing 3 (ook steeds samen met 1 en 2): schrijf op welke duiven niet strak zitten en welke juist wel, aan het eind van het seizoen neemt u dit gegeven mee met de selectie.

Tip: Wanneer u iedere donderdag een zakje of een schepje door het water doet van het ornithose medicijn wat u van uw duivenarts meekrijgt, is de kop van de duif op zaterdag in ieder geval schoon en kan hij of zij prijs vliegen.

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Huub Hermans

Hans & Evert-Jan Eijerkamp

Van Elsacker-Jepsen

Nico Haesen

M. van Ginkel

Johan Hamstra

IFC Zeeland

Team Noel-Willockx

IFC Hoogerheide

J. Doldersum & Zn

Comb. Verweij-de Haan

A. Engelen

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Ad Schaerlaeckens

Gezondere duiven door gezond licht!