De tijd van problemen op sommige hokken is weer aangebroken... Er zijn al weer vele hokken met slechte resultaten door luchtwegproblemen, Adenocoli-Syndroom, Salmonella en Streptococcen. Maar ook de Pokken zijn al weer gesignaleerd in den lande. Om liefhebbers te helpen vind ik dat je best eens merken mag noemen, ik heb geen voorkeur voor bepaalde dierenartsen, ik kan met allemaal uitermate goed opschieten, en iedere Nederlandse duivenarts heeft de kennis voorhanden om u te adviseren over hun methodes of die van hun collega’s. Nu heb ik sinds twee jaar ervaring met poeder 29 van Peter Boskamp, dit heet bij hem Bony-Jodi en heeft veel mensen het plezier in de duiven teruggegeven. In mijn voerschema, wat mensen via mail kunnen bestellen (of even opzoeken, het heeft al in het spoor gestaan) maak ik er ook melding van.
Ik hoor nu al weer liefhebbers die zeggen; Moet die Beute het nu over medicijnen hebben? , laat hij over goede duiven praten. En daar hebben ze ook groot gelijk in, zonder goede duiven zal niemand kampioen worden, maar... Als beginnende of minder ervaren liefhebbers zo matig presteren dat ze er geen plezier meer aan beleven, of zoveel duiven kwijtraken dat stoppen de enige optie is, dan praat ik graag over iets wat hun duiven weer gezond maakt, en hun de lust tot duivenmelker zijn terug geeft.
De liefhebbers die vorig jaar slecht zijn gestart, en bij mij aanklopten, heb ik regelmatig poeder 29 geadviseerd, en allen zonder uitzondering zijn beter gaan presteren. Er zijn zelfs bij die op advies van Dokter Boskamp een kuur voor de vluchten gaven met dit poeder en zich zelfs tussen de verenigingskampioenen op de vitesse speelden.
En ook nu hoor ik u weer denken; Waarom gaat zo’n liefhebber niet naar een duivenarts, en laat zijn duiven alleen behandelen bij ziekten? Weet U hoeveel oudere liefhebbers niet eens een auto hebben, of de reis van Friesland naar Hattemerbroek (Dokter Wolff) niet meer aandurven? Als zo’n liefhebber mij belt, dan zorg ik wel dat hij advies krijgt, maar ook de doktoren willen best zo’n man iets toesturen bij duidelijke omschrijving van de kwaal (Dokter Wollf stuurt niets toe trouwens). Dus, nee, ik vind dat ik liefhebbers die niet presteren en gemiddeld veel duiven verspelen, moet adviseren het anders te doen qua voeren, ventilatie, selectie en…Medicatie ! Dan, komen de duiven beter naar huis, winnen eens een prijsje, blijven zij duivenmelker en hebben wij duiven waartegen we kunnen spelen. Poeder 29 (Bony-Jodi) bevat o.a Doxycycline hyclaat, Amoxycilline trihydraat, Colistnesulfaat, B. Vitamines en Energiedragers. Het werkt super bij Adenocoli-syndroom met als doel de Coli infecties te bestrijden. Tegen Streptococcen (hokken die totaal geen prestaties neerzetten hebben regelmatig een Streptococcen probleem), Salmonella en verder Luchtwegaandoeningen zoals ornithose veroorzaakt door Chlamydia
Ook zeer goede resultaten worden behaald met de Ornithose Mix 1 van Nanne Wolff, duiven die niet strak zitten, soms ruim te laat komen, hebben baat bij een goede orni-kuur. De Ornithose nummer 1 mix van Nanne Wolff word bij enkele kampioenen zo’n 2 weken voor de eerste vlucht gegeven voor een duur van wel 8 tot 10 dagen, om dan tijdens de vluchten deze zelfde mix 1,5 dag te geven als ontsmetting (iedere week). Deze mix bevat naast producten tegen luchtweginfecties ook een product tegen het geel (Tricho), omdat luchtweginfecties vaak samen gaan met een geel besmetting. Zeer goed is deze mix ook voor uw jonge duiven. Een beroemde dokter in Nederland zei eens; “Zonder ornithose middelen kun je geen kampioen met de jongen worden in groot verband”, ik nijg erna om dit te geloven..
Goed voer
Veel heb ik al geschreven over duivenvoer, de meningen zijn hier sterk over verdeeld, mijn menig is genoegzaam bekend, mijn mening is ook gevaarlijk, je hebt zo weer mensen op de stoep staan… Maar daar wil ik het niet over hebben vandaag, ik wil het hebben over oudere liefhebbers en het tillen van die 20 of 25 kg zakken duivenvoer. Bij een beroemde duivenmelker in Duitsland (Harry Tamsen) zag ik zakken voer van het Duitse merk Matador in zakken van 12,5 kg. Harry ook de jongste niet meer was vol lof over die simpele doch belangrijke verandering. Nu kan ik mijn eigen duivenvoer weer halen en zelfs in en uit de auto tillen. En wat dacht je van uit de auto, op je schouder weer je hok binnen, je bent bekaf als je er twee haalt van 25 kg. Ik hoop dat de andere voedermerken er ook wat aan gaan doen, breng uw topvoeders in zakken van 10 tot 12,5 kg en de oudere liefhebber komt weer zelf naar uw depot.
Toch nog even over voer en goed voer. Ik vroeg de bekendste duivenvoeder deskundige Willem Mulder naar zijn mening:
Het verschil tussen goed en slecht voer? Een goed voer is in balans en wordt gemaakt voor het welzijn van de duif, de duif staat daarin centraal en niet de computer die de goedkoopste grondstoffen voor je neus tovert. Er moet een goede harmonie in zitten, voldoende en uitgebalanceerde eiwitten, vetten en koolhydraten. Alle essentiële eiwitten moeten er in een goede verhouding in zitten, daarom moet een mengeling veelzijdig zijn. Ook is er een balans nodig tussen het eiwit en het vet, dat is vooral in de kweekperiode van belang. Ruw eiwit heb je niets aan, uiteindelijk gaat het erom hoeveel eiwitten ook worden opgenomen (benutbaar eiwit). Voor een goed vliegvoer heb je minder peulvruchten nodig en meer koolhydraten en vetten. Welke vetten of eigenlijk vetzuren zijn van belang, denk aan de juiste onderlinge combinatie tussen omega 3 en 6. Omega 9 is niet van belang, die kan een duif zelf synthetiseren (aanmaken). Ook hier in gaat het dus weer om de juiste balans. Speel je fond, dan heb je een ander voer nodig dan wanneer je vitesse speelt etc.
Slecht voer qua samenstelling; de grondstoffen kunnen dan wel goed van kwaliteit zijn, de samenstelling moet ook kloppen. Te veel peulvruchten en te weinig vet geeft een onbalans. Vaak wordt er in dergelijke mengelingen alleen maar in de computer gekeken wat er goedkoop is, en dat zit er heel veel in. Het dier staat niet centraal. Zit er in een kweekmengeling 30% maïs, dan zullen de duiven een groot deel uit de bak gooien, dat hebben ze op dat moment helemaal niet nodig.
Uiteraard kunnen voermaker mindere granen kopen. Zo nu en dan komt er een hoop graan vrij wat 5 jaar in de graanschuren in Amerika is vastgehouden, met de hoop dat de prijzen beter worden. Is dit niet het geval, dan worden die oude partijen voor weinig geld aangeboden en sommige fabrikanten haken daar op in…Het wordt een paar keer flink opgepoetst en geolied en je ziet er geen barst meer van, dat komt voor. Ja Gert Jan…Wat is goed voer? Ik kan er een boek over schrijven.. Voor zover de deskundige mening van Willem Mulder..
Mijn mening: Op de vitesse zal het nog wel gaan met minder voer (minder qua kwaliteit en samenstelling) maar na de 6e vlucht komen er op veel hokken toch problemen als ze alleen dat zakje voer blijven geven…
Op eigen hok
Gaat het prima, de oude duiven waren op vrijdag 25 april enorm opgeblazen. Jelle Jellema onze club duivendokter zij vorig jaar; Ze zijn onnatuurlijk opgeblazen, hoe krijg je ze zo bol en hard? En de daaropvolgende weken kwamen ze prima op de dagfond. Nu zaterdag 26 april was het resultaat niet om over naar huis te schrijven, 220 km, alle duiven zo maar thuis, maar er zaten me nog teveel gaten tussen. In de club hadden we 690 duiven waartegen we met een 6e prijs beginnen. Natuurlijk is dat op zich goed, na 2e,1e,1e de vorige drie weken, nu een 6e prijs is natuurlijk niet slecht, maar zoals ik al zei, het verloop was me niet naar me zin. Alle duiven kwamen uit het noorden, en Hasselt ligt toch echt in het zuiden haha Onze 1e duif was Amice 07-4289610 ze maakte 1622 mpm tegen 1644 mpm de eerste prijswinnaar. Amice is een lichtkras duivin met een geeloog, veel kersenrood en een antracietkleurige verkenningcirkel, ze is dochter van Royal Exposure(broer 063). De eerste prijs in onze club word gepakt door de gebroeders Homma(jeugdleden), prachtig natuurlijk, verder viel op dat de overnachtduiven in onze club van Jelle Jellema en Herman de Graaf zo goed kwamen, de snelle spelers daarentegen hadden ze veel minder, de meeste duiven kwamen uit het noorden terug. Onze duiven kregen ter voorbereiding op dagfond op zaterdagavond de 26e April hun eerste geeltablet(Belgamagix). Nanne Wolff had dinsdag de 22e april een klein beetje geel gevonden bij de doffers (had geen duivinnen mee ter onderzoek) en hij adviseerde nu de medische begeleiding te starten. Zondag de 27e heb ik de duiven uitgerookt met een koudijs droogontsmetter voor de kopjes en over 10 dagen ga ik beginnen met verlichten, hopelijk gaat het net zo als vorig jaar, maar met de helft ben ik al tevreden.
De jeugdleden in mijn club kregen ditmaal Beyers Pikkoek als aanmoedigingsprijs en de toezegging van Dierenarts Jelle Jellema dat hun duiven gratis worden geënt tegen Paramixo.
Donderdag 8 mei, inmanden Chantilly 500 km, ik hoop op een noordelijke wind met 1000 tot 1200 mpm.
Op eigen hok deel 2
Omdat het spoor een weekje op vakantie was, hier nog maar een verslagje van zaterdag 3 mei, we hadden 45 duiven mee op Lessinnes met een afstand van 290 km. Het verloop was goed, de duiven kwamen heel vlot achter elkaar, binnen een uurtje had ik alles terug. Ze beginnen nu te komen, ze draaiden niet meer bij aankomst, als kogeltjes vielen ze uit de hemel. Het was een beetje jammer dat voor de 5e achtereenvolgende week de wind sterk ongunstig zat voor ons, maar u hoort mij niet piepen, ik blijf hopen in kopwind met 1000 tot 1200 mpm haha voor as zaterdag 10 mei. Dan hebben we namelijk al de 1e NPO vlucht, en met een beetje geluk zijn ze net op tijd in forme... Onze eerste duif was Riko die vorig jaar de 9e NPO vloog op die superzware Orleans. Ze was vorige week onze 2e duif en nu dus onze eerste…hopelijk volgende week weer. Toen de uitslag kwam bleken we tegen 693 duiven 5 bij de eerste 10 te hebben en 27 in de prijzen (1:4).
Open huis/hok bij Marcel Sangers & Paul Ung
Het is nu zondagmorgen 9.45 uur (4 mei 2008), alle duiven zijn gevoerd en gelijk afgevoerd voor de hele dag. Het is voor ons zondag en voor de duiven ook. De duivinnen zitten lekker met de kont in bad, ze doken er op de kop in, dus ziek zijn ze zien (A.S.).
Klaasje heeft haar mooiste rokje aan gedaan want het is een beetje feest vandaag. De familie Sangers (Christel, Marcel en Brian) heeft een andere woonstee, ze zijn verhuist van Zutphen naar Eefde en hebben vandaag open huis en open hok(Sangershof).
We kregen een uitnodiging om dit heugelijke feit mee te mogen maken en stappen dus zo in de auto. Vanavond als we dronken thuis zijn gekomen(we drinken beide niet), maak ik nog een klein verslag van deze Sangers/Ung dag (het rijmt ook nog).
Het is 23.15 uur nu, nog ff een stukje over vandaag. Schitterend voor elkaar op de nieuwe hokken van Sangers/Ung. Aan alles is gedacht qua comfort voor de duiven en de liefhebber. De kwekers zaten op roosters, de jongen (zo’n 200 stuks) zaten verdeeld over twee hokken op kleine maïskolven. De vliegduivinnen zaten nog lekker bij hun doffers(bij Marcel altijd tot zondagmiddag/avond).
Ik heb zo even rond gekeken, maar volgens mij was bijna de hele WHZB/TBOTB top aanwezig, heerlijke geanimeerde gesprekken gehad met Vredeveld, v. Loo, Verkerk, Koenders, Petrie, Poortvliet, Koopman etc. Tegen 14.00 uur werd een enorm warm en koud buffet binnengereden door de chef kok, toen wij om 15.30 weer naar huis gingen (ik moest nog werken) kwamen de mensen nog met groepjes aan Gomaire Verbruggen, Henk Jurriens, vader en zoon Roording, echt iedereen was er. Met Piet Schrijvers (hokverzorger Eijerkamp & znn) nog even de èènhok race op de Canarische eilanden besproken, de eerste zending is weg, maar er gaat nog een zending eind mei, neem contact op met Piet en doe mee (4 duifjes voor 300,00).
Hier op de hokken in Eefde vallen in 2008 weer veel vroege duiven, ik weet het zeker. We komen dit jaar nog een keer uitgebreid terug op Sangers/Ung.
|