Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

De kop is er af Open printvriendelijke pagina
Gert Jan Beute  13-5-2008
 

We hebben de eerste NPO vlucht (afdeling 11) gehad, het was een prachtige vlucht met goede winnaars en sterke duiven. Op onze hokken was het “maar” 482 km maar boven in de afdeling is het ruim 550 km en dat met Oost Noordoostenwind en 25/26 graden, ga er maar aan staan.
De duiven in de noordoost hoek (waar hele beste duiven zitten) waren nu wederom de besten, en dat was vreemd want de westzijde en zuidwesten van de afdeling had nu toch de ere palm moeten pakken. Op de Vitesse vlucht vanuit Boxtel zie je wel dat die zijde van de afdeling de punten pakt maar op de eendaagse komen ze er met zwaar weer bijna niet aan te pas, klasse voor de Noordoost hoek !.
Ook in de afdeling 10 was het de sterke hoek waar ook nu de eersten zaten en waren het de bekende namen die de dienst uit maakten. Hoe het bij ons ging? Kijk bij: Op eigen hok.

Koudijs droogontsmetter

Nu de temperaturen zo lekker hoog zijn moeten we extra op onze hoede zijn voor luchtwegproblemen. U zult misschien denken “Met deze temperaturen ?” Jazeker, dikke koppen hebben we vaak met slecht weer en kou in het begin van het seizoen maar met deze droge lucht hebben we andere minstens net zulke grote problemen. De luchtvochtigheid moet ongeveer tussen 45% en 70% zijn, maar om vele hokken loopt het terug naar 20/35% en dat is moordend voor een duif.

U ziet dan dat ze weinig tot niet willen trainen, soms wat aan de kop krabben of zelfs staan de geeuwen op het dak van uw hok. U moet zorgen voor extra vocht op de hokken, zet waterbakken in de onderste broedbak, werk met een natte dweil in de onderste bak, draai de waterbak eens om in het hok, zet het bad in het hok in plaats van buiten in de volière, doe iets om die % naar 50 te krijgen.

Even terug komen naar de kop, de droogonsmetter. Gebruik nu ook eens per 5/6 weken een rookblokje (droog ontsmetter) in uw hokken, door de gassen/rook die vrijkomt krijgen alle virussen een douw naar beneden en de forme op uw duiven een douw omhoog.
Het maakt de koppen en ogen schoon, enne bent u zelf een beetje verkouden, blijf er lekker inzitten.
De duiven er natuurlijk niet uithalen, maar de voer en waterbakken wel even. Na zo’n 4 uurtjes weer lekker laten uitwaaien en de waterbak onmiddellijk terug zetten.
En verstandig de dagen erna een druppeltje in beide ogen en neusgaten te doen, iedere duivenarts heeft goede oogdruppels.
Die oogdruppels met oostenwind ook ALTIJD gebruiken bij inkorving. Bij ernstige problemen, ga naar uw duivenarts !!

De zandbak

Door de mooie temperaturen en het feit dat we al zo’n 6 weken spelen (meeste afdelingen) is het goed dat u nu uw zandbak in het hok zet. Wat is een zandbak? Gewoon een vierkante bak (bad of zelf gemaakt van hout) gevuld met schoon metselzand.
Waarom een zandbak? Er kan nu een soort verveling toeslaan bij de vliegduiven, ze zien hun partner 1 dag in de week en vervelen zich wat. Zetten we nu een zandbak in het hok, en daar waar de zon lekker op de grond brand, dan gaan ze daar lekker in liggen badderen, en iedere doffer/duivin heeft het recht volgens hun zelf dan om daar in te liggen en gaan daardoor de strijd aan met hun hokgenoten.
Gaan we er nu elke dag voor de ogen van de duiven wat lekkernijen in verstoppen, zijn ze de gehele dag zoet met het zoeken erna, wat weer zeer stimulerend werkt

Hokkenkenner

Weet iemand nog een echte hokkenkenner? Iemand met duiven, die ook nog goed speelt, en een beetje wil bijverdienen door hokbezoeken af te leggen in den lande? We hebben Robert Kasperink, maar die jongen is niet bereikbaar, of reageert niet op voicemail en of sms-jes. Weet iemand een echte kenner? Maar wel één met een beetje duiven ervaring?

Laat het me weten op mijn nieuwe telefoonnummer (liefst per sms) 06-11220522. Dan kunnen we anderen weer helpen.

Mevr. v.d. Bergen uit Kudelstaart

Deze aardige mevrouw geeft zwemles aan verdwaalde duiven haha, ze belde me zondag 11 mei 2008 op dat ze een duifje van mij uit het water gevist had, ze had hem eerst aanwijzingen gegeven vanaf de kant, hoe te watertrappen en na een paar minuten had het duifje het door en kon het de kant op komen.
Aardige mevrouw v.d. Bergen mij even gebelt en het verhaal verteld, samen besloten we om de zwemmer toch maar als duif te gebruiken en niet als eend, ze gaat hem een paar dagen verzorgen (droogföhnen) en laat hem dan weer gaan. Ze is in te huren als badjuffrouw... haha. Bedankt !

Op eigen hok

...gaat het prima, de duiven zijn gezond en komen goed. Afgelopen zaterdag dus de eerste NPO vlucht en ditmaal vanuit Chantilly wat voor ons een afstand heeft van 483 km. We hadden 29 duiven in de strijd, te weten alle duivinnen(28 stuks) en dus 1 doffer (Wytse Pottijk). De duiven werden gelost om 07.15 uur, en dat was jammer, heel jammer dat ze weer niet samen met afdeling 10 gelost zijn (die om 06.45) en dan moet u weten dat er in één auto duiven zitten uit beide afdelingen...

Afdeling 10 gooide ze om 06.45 los en afdeling 11 zou om 07.00 volgen, maar omdat er nog koppels duiven boven de losplaats vlogen kon dit niet voor 07.15 uur, bij gezamenlijk los hadden we dat niet gehad en hadden de vastzitters ook die stress van het horen en zien van die anderen niet gehad….want daarna moeten ze nog zo’n 500/550 km in de hitte…
Van alle zijden hoor ik niets anders dan : AUB gezamenlijk los, veel eerlijker concours, veel meer spreiding van de vroege duiven, zelfs de toppers aan de oostzijde zijn voor, maar nee, er zit iemand die zijn veto uitspreekt !

Hopelijk volgend jaar de VERPLICHTING door het npo bestuur om gezamenlijk te lossen. Zaterdagmorgen voor 10 uur had ik bijna 50 mailtjes of telefoontjes met grote en kleine liefhebbers die zich ergeren aan dit feit.

Even terug naar eigen hok... daar ging het super op de eendaagse fond. Om 14.23 viel als een kogeltje uit de lucht onze Riko op de klep (06-4276972) deze duif stond aangewezen en speelde vorig jaar nog de 9e NPO Orleans, en was de laatste weken in goeden doen. Ze speelde de 1e tegen 325 duiven in de club en 2e in het A.C.G. tegen 7 verenigingen, ze was dus ook 1e gemelde bij de meldpost, maar al vlot vielen nog 3 duiven(jaarlingen) en die bleken 2e,3e en 4e gemelde duif te zijn, nu worden die 3e en 4e duif door de afstand iets geklopt maar toch was de einduitslag 1,2,5,6 etc.
Wat opviel dat de duiven op ons hok zo ongelofelijk fit thuiskwamen, geen enkele duif die ook maar een vermoeide indruk maakte. De laatkomers (om 18.00 moest ik er nog 10) die thuiswaren gekomen tussen 18.00 en 20.00 (de tijd dat ik het clubgebouw was) waren natuurlijk wel aan te zien dat ze 100 km te ver gevlogen hadden. Avond laat miste ik nog 1 duif maar dit was wel Missouri’s Girl (met 4 x 1e) gelukkig zat ze zondagmorgen al voor 07.00 in het hok (klepje open laten staan).
Normaal laten we zondags geen duiven los, maar het leek me goed na zo’n pittige vlucht om ze de vleugels te laten strekken, ze vlogen al weer 45 minuten…
Maandagmorgen reeds 75 minuten (de duivinnen, de doffers 45 minuten).
De duiven kregen de laatste 2 weken in plaats van Maandag en Woensdag Prange Suppe, nu ook op dinsdag dit bruine goedje door het water, ze vinden het lekker, drinken goed, trainen goed en presteren goed.
Wel moet ik zeggen dat de Herstel-Power 96% die ik normaal op zondag over het voer doe, ik nu reeds op zaterdag bij thuiskomst over het voer had, daarom trainden de duiven zondagmorgen ook alweer zo goed waarschijnlijk.
De kop is er af, ik wilde een zware openingsvlucht, en die hebben we gekregen…
En met 1,2 in de club en 2e in het ACG ben ik super tevreden.

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
A. Engelen

Gebr. Maas & Zn

De Marathonvliegers

Dick-Jan & Stephan Göbel

Hans de Ruig

Gebroeders Homma

Cor Drost

Comb. Verweij-de Haan

Van Elsacker-Jepsen

Marcel van Zanden

Nico Haesen

Gebr. van Toor

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Gezondere duiven door gezond licht!

Ad Schaerlaeckens