Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Morgen 24 mei 2008, de 2e NPO vlucht... Open printvriendelijke pagina
Gert Jan Beute  23-5-2008
 

Jazeker, het spel staat nu goed op de wagen, morgen zaterdag de 24e mei hebben we hier in de afdeling 11 al de 2e Eendaagse NPO vlucht van het nog prille seizoen. 2008.

Afgelopen zaterdag 17 mei, konden we helaas door het verschrikkelijk slechte weer niet lossen. Geen enkele afdeling deed dit trouwens, iedereen bleef staan tot zondag.
Wat ik wel weer verschrikkelijk jammer vond dat de afdeling 11, waar wij bij spelen niet zijn blijven staan op de losplaats, maar op zaterdag nog gingen rijden in de hoop te kunnen lossen, nu hadden we maar 227 km op zondag daar eigenlijk 316 km beloofd was. Maar niet getreurd het was zondag een prachtige vlucht, jammer dat hij niet voor de kampioenschappen telt (Friesland heeft zaterdag vliegers). Verder verloop zie: Op eigen hok.

Door het aflassen van de vlucht was er voor Klaasje en mij mooi de gelegenheid om naar Maasbracht af te reizen naar onze vrienden Peter en Panny Fincken – Rempackis, de super hard spelende combinatie van Afdeling 4 (Zuid).

Peter en Panny zijn dit jaar ook over gegaan op het Beyers Elite Enzymix systeem wat geënt is op de eendaagse dagfond vluchten. De vitesse en eerste midfondvlucht ging ook bij hun eigenlijk te goed, met mooie series dacht Peter ze iets te vroeg in forme te hebben voor Bourges van 24 mei (hun 1e NPO), maar we zullen morgen afwachten of het te vroeg was of dat ze ook daar super afkomen op de 500 km vluchten.
Zaterdagavond lekker eten in Echt bij de Platte Zaal (ons vaste stekje), en zondagmorgen om 07.00 reeds aan het ontbijt, want ze konden vroeg gelost worden in Duffel (227 km), toen we op TT zagen: Afd 11 08.30 los, moesten we ons haasten om thuis te komen. Om 11.00 waren we weer in Wilhelminaoord en om 11.42 vielen de eerste duiven.
We kregen nog 3 super mooie jonge duiven mee uit de rechtstreekse Gunter Prange duiven van Peter, alle 3 uit kleinkinderen van de Ringloze…

De miskleur

Van een duivenvriend van ons kregen we een foto en stamkaart toegezonden van een “Vale” uit twee blauwen, hij schreef er bij : Het is geen echte vale maar een miskleur (zie foto).
De 665 is geboren uit een rechtstreekse Koen Minderhout doffer (soort Gaby Vandenabeele) x een rechtstreekse Anton Ruitenberg (uit rechtstreekse Gaby Vandenabeele duiven), beide ouders van de jonge duif 665 zijn blauw.

We hebben vaak geschreven over erfelijkheid, en dat een vale uit twee blauwen niet kan, maar een miskleur (roestbruin) kan wel degelijk eens voorkomen.
Ik heb wel eens vaker miskleuren gezien de laatste jaren, en Gaby Vandenabeele stond regelmatig in de stamboom, misschien omdat iedereen daar tegenwoordig iets van heeft, of zou er toch een link zijn naar zijn soort, waar misschien meer aparte kleuren uit voortkomen? De tijd zal het ons leren.

De Superduif van Jacob Poortvliet

Om even door te gaan over erfelijkheid. De superduif van Jacob Poortvliet te Surhuizum “Magic’s Wonder” is een kras duif uit in eerste instantie een blauw koppel. Het was Jacob opgevallen dat alleen de eerste 2 jongen van deze koppeling krassen waren en alle andere jongen blauw…Op de WEM-Cup in Duitsland waren er toch enkelen die Jacob er op aanspraken dat dit niet kan.
Maar dat wist hij zelf ook al, hij had al DNA laten onderzoeken en de vader bleek de vader niet te zijn. Maar wie was de vader dan wel?
Van alle kweekdoffers van de desbetreffende afdeling gelijk DNA afgenomen en na enkele weken kwam de uitslag, een doffer van een paar bakken verderop was de boosdoener en dus de vader van Magic-Wonder zoals de duif nu heet.
De oorspronkelijke ouders van deze superduif zitten nu weer samen.
Maar we weten allemaal dat dit soort vreemd bevruchting op ieder hok voorkomt, dus fouten op stamkaarten zijn meestal niet moedwillig maar gebeurt door ondeugende doffers..

Calcium & Magnesium

Door de aanbevelingen in de reclame om steeds lichter te gaan voeren qua eiwitten krijgt een duif ook steeds minder Calcium in zijn systeem, wat tot scheefvliegen en andere overbelastingen kan leiden. Een nestduif pakt nog regelmatig eens wat grit of andere mineralen uit de potjes maar een weduwnaar eet bijna niets van dit alles wat tot groot tekort lijd.
Maar ook Magnesium zit soms te weinig in de producten die u geeft, er kunnen spierverkrampingen optreden wat weer tot scheefvliegers lijd. Duiven komen nog thuis maar kunnen de andere dag niet meer van de grond in de bak komen, geef deze duiven gelijk wat Calcium/Magnesium en in veel gevallen knapt het weer op.
Magnesium activeert de spieren en de zenuwen en is met Calcium één van de belangrijkste mineralen voor ons lichaam.
Dus geef uw duiven elke zondag wat Calcium/Magnesium over het voer tegelijk met de dierlijke eiwitten, en het tekort is herstelt.

Op eigen hok

…..Gaat het super. De voorspelling voor morgen 24 mei was begin van de week Zuidoostenwind tot Oost en dat is shit... althans voor ons hier in het zuidoost puntje van de afdeling Friesland (11). Ik hoop dat de voorspelling niet uitkomt, en dat de wind in de noord hoek gaat staan (althans voor ons hahaha). Hopelijk gaan we NU toch samen los met afdeling 10!
Volgend jaar krijgen we zeer waarschijnlijk gezamenlijke dagfondvluchten van de NU (Noordelijke Unie afd. 7, 8, 9, 10, 11 en een gedeelte Duitsland) en iedereen die ik spreek is er helemaal vol van! Dus laten we nu maar vast wennen en gezamenlijk lossen en het Rayon 7 gevoel van vroeger herbeleven.

Op vrijdagavond 16 mei hadden we 30 duiven in gezet voor een vlucht van 315 km, maar eigenlijk hadden we in ons achterhoofd al dat ze toch terug gezet werden door het slechte weer naar een korte afstand. Tot onze verbazing bleef onze afdeling staan tot zondag, wat ze voor de principiële spelers eigenlijk nooit doen..

Maar we gingen zondag dus los te Duffel met voor ons een afstand van 227 km. In mijn vereniging waren weinig duiven (434) althans veel minder dan de laatste weken (700). De duiven kwamen als raketten, in 30 minuten alles thuis hier op de hokken (20 duivinnen en 10 doffers). En met 6 duiven bij de eerste 20 en 17 in de punten kunnen we tevreden zijn.

Bij thuiskomst kregen onze duiven gelijk Herstel Power 96% eiwit en Beute Sport (Vit/Mineralen met Calcium/Magnesium) over het voor ter voorbereiding op morgen 24 mei 2008.

Onze concurrent in de club en in het A.C.G.(voor de dagfond) Wim v. Dijk uit Oldeberkoop pakte ze super, met 1,2,3,4 (40 mee) kwamen ze super bij hem hij had 23 in de punten van de 40. Dus ook bij Wim komen ze in voorbereiding op morgen (25 Mei 2008.) voortreffelijk .

Verluchting bij onze doffers

Zoals reeds vaak geschreven hebben we in de winter 2006/2007 onze verluchting bij de weduwnaars laten aanpassen. De schuiven die in 1975 gebouwd zijn, werden er uitgehaald en daarvoor in de plaats kwamen spoilers wat ook bij de familie Eijerkamp een groot succes is.
Maar wat bij ons gebeurde heeft misschien niets met dit systeem te maken maar ik moet het u toch melden, in het seizoen 2007 en nu 2008 heb ik maar 2 x een doffer als eerste op mijn hok gehad onder die spoilers.
De duivinnen daarentegen zitten nog onder de ventilatie van 1975 en wonnen bijna alles ! waaronder 3 x TT in 2007.
Vorige week woensdag 14 Mei heeft onze duivenvriend Jaap Bakker alles bij de doffers weer naar de oude staat gebracht.Ik houd u op de hoogte. Is het dit systeem? Of zijn onze duivinnen gewoon veel beter?

Met de jonge duiven gaat het super, ik ben er wel een aantal kwijt door de roofvogel/schrikken en selectie in de hand, op dit ogenblik zitten er nog een 55 stuks. Met de Eijerkamp jongen gaat het super, ze glimmen als een paarde keutel in de maneschijn.

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Van Hoeck-Noel

Cees van Heijst

A. Engelen

Cor Drost

Combinatie Lokhorst

Team Noel-Willockx

Theo de Kruijk

Van Elsacker-Jepsen

Gebr. van Toor

J. Doldersum & Zn

Super Fondclub G.O.U.

Hans de Ruig

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Ad Schaerlaeckens

Gezondere duiven door gezond licht!