Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Kleine dingen soms Open printvriendelijke pagina
Ad Schaerlaeckens  20-5-2008
 

Als ik dit schrijf is het 10 mei en wat een weer. Een spiegelende strakblauwe lucht, warm en af en toe een stevige oostenbries die voor enige verkoeling zorgt.

Wat wil een mens nog meer. Een mens dus, jonge duiven die hoognodig opgeleerd moeten worden, is een ander verhaal. Het is inmiddels maar al te goed bekend dat er niet het minste aan mag mankeren of je bent er bij opleren met dit weer een stel kwijt. Vooral als die nog geen binnenkant van de mand zagen. Waarom dat in mijn kinderjaren niet was en we toen uitzagen naar zulk weer terwijl we er nu ‘bang van hebben’ is iets wat mijn pet te boven gaat maar anyway.Ik leer mijn jongen liever op tussen de buien door dan bij zulk weer maar als de nood aan de man komt en het vliegprogramma voor de deur staat kan je uitstellen maar niet uit blijven stellen.

BEZINNING

Overigens wil een en ander niet zeggen dat je niet op kan leren, natuurlijk kan dat.Punt is dat er niet het minst aan mag mankeren. Zijn ze kerngezond en kennen ze de stress van in de mand zitten, zijn ze aan huis voldoende weg getrokken dan kan veel.Met gezondheid staat of valt trouwens zowat alles in duivensport. En als je van een leervluchtje van enkele tientallen kilometers een aantal duiven verloor en de sportgenoten kregen ze wel thuis dan moet je het daar zoeken. Deze duiven zullen ook niet makkelijk na komen. Dat doen duiven wel die piekfijn in orde zijn en hier schuilt soms een addertje onder het gras. Vooral mensen met veel duiven en dat zijn tegenwoordig veelal blauwe (ook wat kleur betreft veranderen tijden), kennen niet al hun jongen en dat kan problemen opleveren.

PROBLEEM

Als zo’n liefhebber aan het trainen is en merkt dat ze na een uurtje, dat mogen er ook twee zijn, ongeveer thuis zijn dan is die tevreden en gaat er een of twee dagen nadien weer mee op stap. En het is hier dat sommigen fatale fouten maken. Daar kunnen jongen bij zijn die de dag ervoor heel de dag onderweg geweest zijn en die terug opnieuw inmanden kan betekenen ze regelrecht de dood in jagen. Of je ze ’s avonds geteld hebt maakt niet uit, het gaat om die duiven die te lang onderweg waren, die geleden hebben en waarvan je niet weet welke het zijn. Wel, dit probleem is simpel op te lossen, ook al ken je niet een van je duiven.

Zelf heb ik voor het hok een volière en kan de opening naar binnen afsluiten. En dat doe ik ook enkele uurtjes nadat ze zijn gelapt. In de voliere (dat mag en zal in veel gevallen een spoetnik zijn) zet ik uiteraard wel een drinkbak. Als ik daar vervolgens duiven in aantref die veel te laat waren krijgen die een rode knijpring om als teken dat ik ze voor de volgende trainingsvlucht thuis moet houden.

ROOD

Waarom een rode knijpring zal U zich afvragen? Wel, er zijn ook duiven die zich vanaf de eerste trainingsvluchten in positieve zin onderscheiden door de klad te verlaten en voor de rest aan te komen. Die krijgen ook een knijpring om maar een groene.  Zijn ze weer eens voor alles uit dan krijgen ze weer een groene knijpring om. Dat zijn de favorietjes. Datzelfde geldt trouwens voor laatkomers. Als die bij een volgende trainingsvlucht weer te laat komen krijgen ze een tweede rode knijpring om en eventueel een derde als zich dat herhaalt. Méér gaan er niet om hun pootjes en dat hoeft ook niet. De volgende bestemming is de eeuwige jachtvelden.

Waar het vooral om gaat is die laatkomers; dat je die kent en ze de gelegenheid krijgen zich te herstellen zodat ze een faire kans krijgen. Duiven die er erg lang over deden thuis te raken krijgen geen faire kans als je die kort nadien weer weg brengt. Wat kan je van die dingen, en nog goedkoop ook, gemak hebben.

AZIJN

Over azijn voor duiven is al veel gezegd en geschreven. Weet U dat het ook goed is voor een duivenHOK? Nu steeds meer mensen prijs stellen op een toffe tuin zonder onkruid geeft dat soms problemen met de vrouw. Dat onkruid groeit onder en tegen het duivenhok en de liefhebber wil terecht geen verdelgingsmiddel gebruiken uit angst dat de duiven er van pikken of de gassen het hok binnenwaaien wat kan betekenen dat het op slag met de vorm gedaan is.  Die verdelgingsmiddelen zijn niet alleen schrikbarend duur maar nog slecht voor het milieu ook.

Een eenvoudig, goedkoop en bijzonder effectief middel om op enkele uren van dat onkruid af te zijn is azijn. Je doet een liter in een sproeier met daarbij een scheut afwasmiddel en je staat versteld van het resultaat. Het onkruid gaat er meteen aan.

ADENO COLI

Helaas moet ik niet meer uitleggen wat Adeno Coli is, bijna geen liefhebber die er niet mee te maken kreeg. Waarom mijn duiven er hoegenaamd nooit last van hebben, evenmin als mijn duiven die naar andere hokken verhuisden, legde ik eerder uit. Helaas behoor ik tot de uitzonderingen en krijgen de meeste er wel mee te maken.

Wat je dan moet doen behalve de medicatie die je kreeg van je dierenarts? Je duiven drie dagen geen korrel eten geven, helemaal niets dus. Geleerd van dierenarts Marien in de tijd dat het ooit wel toesloeg. De duiven zullen sneller herstellen ook omdat ze geen vocht aan het lichaam hoeven te onttrekken om het voer te doen verteren. Het water van het hok nemen zodat duiven minder drinken is de grootste fout die je kan maken. Dat mensen die maken is te begrijpen, ze willen van die kroppen vol water en die plassen mest af maar het is dus helemaal verkeerd.

COMPLIMENTJE

Nog een klein ding waarmee je mensen een enorm plezier kan doen (en dat doen we helaas veel te weinig) is die een complimentje geven als ze goed gespeeld hebben. Je kan niet geloven hoe dat anderen gelukkig kan maken. Soms zie je (weer helaas) het tegendeel. Als iemand goed gespeeld heeft wordt hem door sommigen geen blik waardig gegund, om over roddel nog maar te zwijgen. De kampioen die van 10 duiven mee 7 prijzen speelt (en meer gewend is) hoef je geen compliment te geven maar leedvermaak past evenmin. 

De sportgenoot die 6 prijzen won van 10 duiven en voor wie dat ongekend goed is kan je wel gelukkig maken met een schouderklopje. Het zijn soms kleine dingen als azijn, knijpringen, geen eten en een complimentje die het verschil kunnen maken in je sportbeoefening en je gevoelens in het toch al zo korte bestaan.

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
IFC Zeeland

Super Fondclub G.O.U.

Dick-Jan & Stephan Göbel

Theo de Kruijk

IFC Hoogerheide

Cor Drost

Johan Hamstra

M. van Ginkel

Nico Haesen

Van Elsacker-Jepsen

Will & Falco Ebben

Familie Huizer

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Ad Schaerlaeckens

Gezondere duiven door gezond licht!