Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Diverse onderwerpen (2) Open printvriendelijke pagina
Gert Jan Beute  5-6-2008
 

Het is nu maandagavond 26 mei 2008, ik zit op kantoor van het tankstation waar ik werk, mijn gedachten dwalen af naar Peter van Raamsdonk, de beroemdste duivenfotograaf ter wereld maar bovenal mijn vriend.
Peter is opgenomen in het ziekenhuis, hij vecht tegen een ernstige ziekte. In eerste instantie zal dit zo’n 5 a 6 maanden in beslag gaan nemen, maar we kennen Peter hè, die gaat ervoor, die gaat niet bij de pakken neer zitten, en met steun van Joke en de kinderen komt het goed met hem. Hij belde afgelopen zaterdag hoe het gegaan was op de eendaagse fond en wilde graag op de hoogte blijven van de vroege duiven die her en der vielen. Vanavond heb ik hem nog even aan de telefoon gehad, hij had het zwaar, maar wilde alles weten…echt Peter.
Voor diegene die hem een kaartje willen sturen, zie onder aan de column voor het adres.

De oostenwind

Voor veel mensen is de oostenwind een zegen, mooi weer, lekker in de tuin zitten of op een terrasje, maar voor onze duiven is het niet gemakkelijk, die moeten er week in week uit tegen aan, de wind op kop of in ieder geval schuin op kop, dus makkelijk hebben ze het niet.
Op zich is het te doen voor de duiven mits ze als atleten worden behandeld, dus ruim voldoende energie mee voor onderweg, op zijn tijd een beetje rust, maar zeker niet teveel en daarbij een uitgebreid scala aan bij-producten en de begeleiding door een duivenarts.

Maar afgelopen zaterdag 24 Mei zagen we toch een flink aantal duiven door het ijs zakken of zoals u misschien beter vind passen; door de mand vallen.
Liefhebbers waar het schort aan kwaliteit, aandacht of begeleiding kregen harde klappen en grote verliezen tot 30% hoorde ik, maar bij diegene die ze optimaal geprepareerd had vielen de verliezen mee en konden vaak de hokken tegen 21.00 gesloten worden.

Vooral de luchtwegen (kopproblemen) zorgen overal voor grote tegenslagen, liefhebbers die dit niet in de gaten houden krijgen vroeg of laat de problemen op een dienblaadje geserveerd.
En het is niet zo dat u er gelijk medicijnen in moet proppen, maar laat u verluchting eens goed doormeten en/of nakijken.

Verluchting

Wij hebben het zelf gezien op onze hokken in Wilhelminaoord. Van 1964 tot en met 2006 werden op onze hokken honderden eerste prijzen gespeeld, in 2003/2006 merkten we wel dat wanneer het warm werd de prestaties veel minder werden.
Reind Breman uit Genemuiden en Evert Jan Eijerkamp uit Brummen kwamen de ventilatie nakijken, beide vertelden ze dat het goed was maar iets beter kon door het plafond per hok dicht te maken en de dakpannen schoon te maken (deze waren helemaal verkleeft door 32 jaar stof, nooit schoongemaakt). Reind Breman adviseerde ook nog andere pannen te nemen (hier kom ik nog op terug, ik ga de heer Breman volgende week bezoeken).
Dus in eerste instantie hebben we de dakpannen laten schoonspuiten en het stof van het plafond laten halen. Tevens heeft onze timmerman (en super duiven kenner Jaap Bakker) het plafond dus verdeelt per hok.
De duivengeur die er de laatste jaren hing was toen al weg maar we wilden nog beter dus Robert Kasperink aangesproken of hij het hele verluchtingsysteem wilde doormeten.
Hij vond ons hok nu goed (schuiven in plafond, compleet dicht tot 7 cm aan de voorzijde), maar adviseerde toch om de schuiven te vervangen door spoilers.
Voordat we verder gaan, die spoilers werken super bij Lotte Eijerkamp en Jan Kaman dus zijn super, maar op ons hok werkte het totaal niet.

Om het goed te kunnen testen hebben we het nieuwe spoiler systeem alleen bij onze doffers laten bouwen en dus NIET bij de duivinnen.
In het seizoen 2007 wat daar op volgde hadden we grote successen met 3 teletekst vermeldingen maar…onder het oude systeem. Onder het nieuwe systeem draaiden we in 1,5 jaar bijna geen doffer op tijd.

Op woensdag 14 Mei 2008 vond ik het welletjes, de timmerman sloopte op die ochtend de spoilers er weer uit om het te vervangen door….schuiven, dus het plafond van voor 2007 werd in ere herstelt.
Op zaterdag de 24e Mei draaiden we weer 2 doffers bij de eerste 10 in de club op de Vitesse
 (de duivinnen zaten op de fond), en zaterdag de 31e Mei pakten we met Anthony weer de 1e prijs in de club tegen 344 duiven..

Wel wil ik dat u goed beseft dat het systeem van Kasperink goed werk op diverse hokken, maar bij ons niet.

Ik wil maar zeggen beste mensen, u kunt de problemen met de koppen (luchtweginfecties) tijdelijk verhelpen(de gevolgen) door het gebruik van medicijnen maar u moet op zoek naar de oorzaak, en die kan zo maar aan uw hok of het weer liggen…

Even naar Eijerkamp

Op donderdag 29 Mei was ik samen met mijn moeder even te gast bij de familie Eijerkamp, we brachten vier jonge duiven om mee doen aan de eenhoksrace op de Canarische Eilanden.
Voor vier jonge duiven incl. vrachtkosten hoefde ik maar € 400,00 te betalen, waar kun je voor dit geld met vier(!) duiven mee spelen om mooie prijzen? En heel belangrijk het hoeven geen vroege jongen te zijn, u kunt eerst voor u zelf kweken, dan een paar voor de Dutch Open en van die latere jongen kunt u volgend jaar mooi een aantal zetten op deze race (en even gaan kijken, en gelijk vakantie vieren in November)

We werden zoals gewoonlijk weer gezellig opgewacht door Anton, Arno, Henk en Piet (al moesten we zelf koeken meenemen hahaha).
Na de koffie ging ik even met Piet (hokverzorger Eijerkamp & Znn) mee naar zijn privé kweekhok en mocht daar Drogba even vasthouden, Drogba kent u allemaal van zijn super prestaties op de overnachtvluchten met nachtelijke aankomsten, deze Drogba is zeker geen kleine duif, het is een super gebouwde doffer met mooie korte achtervleugel en blinkende vitale ogen.
Bij de beroemde Vale Piet lag een prachtige jonge duif die ik graag mee wilde hebben, maar voor de prijs moest ik zijn bij Arno Brouwer, hij gaat over de verkoop van duiven bij de Eijerkampen. Toen we het eens waren geworden en het verkoopcontract getekend hadden mocht ik de Vale 35 mee naar huis nemen.

One World One Heart

Via de beroemde Gijs Peters kreeg ik het verzoek jullie deze link even door te geven. Het gaat over een verkoop die georganiseerd word ten bate van kinderen in Mianzu, deze hebben door de aardbeving op 12-05-2008 geen school meer, en die willen we met zijn allen een goede toekomst geven toch, en dit kan met een geschonken duif van u.
Voor verdere info kijk op de site en mail naar Gijs Peters alias de Olieman olieman@planet.nl

Op eigen hok

…Gaat het prima. De jonge duiven hebben we zaterdag de 31e mei voor het eerst in de mand gezet, ze zagen er super uit. Gelukkig hebben we dit jaar veel minder jongen dan in het seizoen 2007, door het nieuwe Dumo (Zwarte Vogel – Den Haag) dacht ik dat er 150/200 jongen moesten komen, ik vond er niets aan, geen gevoel met de jongen, en veel te veel vreemde duiven.
Ik had zoals u vast nog weet een hok vol van diverse liefhebbers, ik had er 23 van Rein Gaal, 30 van Wytse Potijk, 15 van Romein en dan hier en daar nog wat losse duiven van clubgenoten. Dit was om het hok zo snel mogelijk te laten acclimatiseren. Het werd niet zo’n groot succes, al waren er enkele “vreemde jongen” die het heel goed deden (allen van Wytse Potijk), èèn daarvan spelen we nog steeds (Amilian 894) en die doet het goed.

Afgelopen zaterdag 31 Mei 2008, hadden we een vlucht vanuit Pommeroeul met voor mij een afstand van 316 km. We hadden 40 duiven mee. De duiven werden gelost om 10.40 met een variabele wind (meest Noordwest in Nederland). Om 15.07.52 kogelde Anthony uit de lucht en won de eerste prijs tegen 344 duiven die ingezet waren, we waren blij verrast omdat het een doffer was (zie verluchting). In 27 minuten waren de prijzen verdiend en hadden we er 20 in (50%). Het waren ditmaal heel veel doffers die zich in de prijzen vlogen, onze 1e, 3e, 4e, 5e, 7e, 8e,9e duif waren allen doffers en die hadden zich tot vorige week nog niet laten zien…
Voor de namen liefhebbers het waren: Anthony, Amilian, Ambrose, Hiramaya, Aric, Abe en A-Geronimo. De duiven beginnend met een A zijn jaarlingen(2007), dus u weet al hoe de duiven gaan heten in 2008….B. Onze 2e duif was de bekende duivin Haruko en onze 6e duif was Aura.

De duivinnen werden uitgerookt met een koudijs droogonsmetter op zondagmorgen 1 juni. Op naar Orleans van a.s zaterdag.

Het adres van Peter van Raamsdonk voor een kaartje:

Reinier de Graaf Gasthuis
Reinier de Graafweg 3/11
H. Gebouw kamer 451
2625 AD Delft

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Dick-Jan & Stephan Göbel

Combinatie Lokhorst

Super Fondclub G.O.U.

Gertjan Knoop

Will & Falco Ebben

IFC Hoogerheide

Theo de Kruijk

A. Engelen

Gebr. van Toor

Marcel van Zanden

Van Hoeck-Noel

Cor Drost

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Ad Schaerlaeckens

Gezondere duiven door gezond licht!