Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

De 25 vragen van het forum (3) Open printvriendelijke pagina
Gert Jan Beute  10-7-2008
 

Hoe gaat het op eigen hok. Vorige week was het stukje over eigen hok in Het Spoor er afgevallen (column was te groot), dus hier even een update.

Het gaat prima! Op Blois hadden we in de afdeling 15 van de 20 prijs, dus 75% en dat is knap al zeg ik het zelf. Vorige week op Strepy-Thieu ging het ook prima al hadden we daar een beetje pech.

Onze eerste duif viel gelijk (zelfde seconde) met een jonge duif, en omdat ik de duiven ken keek ik waarschijnlijk niet naar het ringnummer maar alleen naar de tijd (van de jonge duif bleek later), onze 2e duif kwam ruim 2 minuten later maar klasseerde zich toch nog als 3e in de club en 17e in het ACG tegen 7 verenigingen. Maar eigenlijk hadden we de 2e gespeeld in de club en 2e in het ACG, maar ach het is maar een spelletje, moet ik maar beter kijken.
Op zaterdag 5 juli jl. hadden we onze laatste oude duivenvlucht van het seizoen 2008 en de eerste met de jongen.
Op Pithiviers (591 km) hadden we 30 duiven mee en beginnen we met de eerste in de club en een vroege in de afdeling (en dat met oost/zuidoosten wind). Het was Amabel 592 waar ik al eerder over schreef, ze was de 2e Asduif jong vorig jaar in de club en de mooiste jonge duivin op de tentoonstelling. Ze is dochter van Kiyoko 893 die vorig jaar nog een 4e NPO Blois won.
Op de vlucht Heteren (104 km) hadden we 30 jonge duiven mee, ook die kwamen heel goed.
Natuurlijk zat de westzijde in onze club en ACG vroeger, en hebben we enkel duiven van afdeling 10 gezien (die komen over ons met oosten wind), maar we waren best tevreden en belangrijker: alles thuis.
En dan hadden we nog twee duifjes op de overnachtvlucht Montauban (1040 km), we hebben hier voor de grap 2 duivinnen op gespeeld die samen 4 prijsjes hadden gewonnen op de gewone vluchten (onze 2 slechtste duiven volgens Compustam), om 15.43 uur kwam er èèn thuis zo fit als een hoentje (en dat na alle vluchten nog gespeeld te zijn).

Het oude duiven seizoen zit er op. Met 5 eerste prijzen tot nu toe zijn we tevreden. En net als vorig jaar Kampioen Eendaagse Fond in de club. Eigenlijk is het jammer voor ons dat het seizoen er op zit, sinds we de verluchting aangepast hebben bij de doffers komen die steeds beter en sinds 2 weken (sinds Blois) komt er pas echt vorm op onze duiven, en nu is het hier al afgelope... onze konden nog wel een paar weekjes door, nog geen last van rui en super in conditie de laatste 3 weken.
Nu hebben ze ff rust en kunnen ze zich klaar maken voor de Natour. We koppelen rond 2 augustus (dit voor de liefhebbers met een bon), op de eerste natour vlucht zitten ze dan op 14 dagen eitjes, en dan met vijf vluchten hebben we de laatste vlucht jongen van 3 weken met weer eieren in de schaal.

Onze jonge duiven krijgen vanaf nu de volledige aandacht, ze gaan nu dagelijks even in de mand voor een lapvluchtje naar Zwolle (30 km) en op donderdag een stukje verder op 60/70 of 80 km. Vrijdags laten we ze niet los en lappen we ze ook niet.
Bij de jonge duiven zitten enkele juweeltjes (alle 38), waaronder enkele supers van Eijerkamp & znn. De 08-1100146 uit kleinzoon Olympiade Heremans-Ceusters x zuster Blauwe As Heremans-Ceusters X dochter Chicago is een topper in de omgang, uitstraling en vitaliteit.
De 08-1100181 rechtstreeks uit Vale Piet x dochter Olympiade Hermans-Ceusters is ook zo’n aparte klasbak in de hand en omgang. We houden u op de hoogte.

Even terug naar de aanhef: Vragen van het Forum.

3. Moeten eendaagse fondduiven zo nu en dan een weekje rust?
De oudere liefhebbers onder ons zullen waarschijnlijk ja antwoorden op deze vraag, de jongere generatie waarschijnlijk nee.
Maar is het zo gemakkelijk? Neen ! Dit jaar 2008 was gemiddeld genomen heel zwaar voor de eendaagse fondduiven (ik spreek in verleden tijd omdat onze afdeling 11 reeds klaar is met de eendaagse fond, we hebben er al 5 gehad).
Dus veel topspelers van de huidige eendaagse fond generatie, houden hun duiven nooit meer thuis als ze goed blijven afkomen. Ze spelen ze vanaf de Vitesse door tot aan de laatste eendaagse fond, maar ook alle midfondvluchten er tussen in. Dat kan alleen met een daar door de jaren heen geselecteerde duif en met een heel andere manier van verzorging, training en het belangrijkste: Voeding.
Dus wanneer u uw duiven super gezond hebt, van uitermate goede kwaliteit en de verzorging methode van de eendaagse jongens overneemt, hoeft u ze in principe niet thuis te houden.
Maar omdat de eerste 3 eendaagse fondvluchten bij ons in Friesland pittig waren hielden veel liefhebbers ze na deze 3e vlucht eenmalig thuis (de week voor Blois). En omdat Blois zo’n eenvoudige vlucht was gingen de duiven na deze nationale vlucht weer allemaal mee op de midfond en op de laatste hier (Pithiviers).
Wat de lezers niet moeten vergeten dat de afstanden hier in het noorden wat anders zijn, Blois is voor mij 680 km, voor de waddenzee kust 730 km. Orleans is voor mij 630 en Pithiviers 591 km.
De vraag die volgt op vraag 3 zullen we maar vraag 3B noemen, hoe zit het met jaarlingen? Precies het zelfde, in de tegenwoordige tijd met de moderne duif, en de moderne methoden en verzorgingsplannen is het voor een jaarling geen probleem om 13/14 x mee te gaan incl. de vijf eendaagse fondvluchten.
Als de spelers in Nederland allemaal gelijke kansen hadden (gelijk aantal vluchten), speelden wij hier in het noorden ook 18x met de zelfde duiven, net als in enkele andere gebieden.
Om op de vraag terug te komen: Moeten eendaagse fondduiven eens een weekje rust? Is mijn antwoord Neen, in principe niet, maar door omstandigheden moet je het wel per duif bekijken!

4. Waarom geen zuidoost/oost lijn vluchten?
Mijn persoonlijke mening is dat oost, zuidoost en zuid lijn vluchten veel eerlijker zijn. Wanneer alle 12 afdelingen oost zouden gaan spelen, is de eerlijkheid het grootst !
Wanneer afdeling 11 (mijn afdeling), Oost, Zuidoost of Zuid zou gaan spelen hebben we eerlijk spel voor iedereen in onze afdeling. Door het IJsselmeer is de wind bij ons belangrijker dan in welke afdeling ook. Maar het gaat hier niet om mij of onze afdeling 11, het gaat bij mij altijd over algemeen belang. En dat zou de Oost lijn zijn, dus naar Duitsland en Polen met plaatsen als Osnabruck, Hanover, Braunschweig, Gottingen, Leipzig, Magdeburg, Berlin en Dresden veel eerlijker zijn, omdat ons land nu eenmaal minder breed dan lang is, dus de verschillen in afstanden voor alle leden is minder. En voor de overnachtspelers minder nachtvliegers.
Mijn persoonlijke mening is dus: In 2010 beginnen met jonge duivenvluchten vanuit het oosten, in 2011 ook met de ouden ! We willen eerlijkheid? Die kan 50% verhoogt worden als we naar het oosten gaan.

5. Uiterlijke kenmerken van goede duiven?
Zoals u weet heb ik daar een boek over geschreven (en de 2e druk is bijna uitverkocht dus bel even met GPS). Dus ik zal hier niet teveel op in gaan.
Enkele puntjes wil ik er uit pakken.
Een Asduif(die het dus vaker dan eenmalig doet) heeft een zachte pluim, kleine pupil, goede voelbare spieren, verspringing voor en achtervleugel, gesloten stuitbeentjes, smalle staart en heeft een lichaam wat uit èèn deel bestaat.
Zie verder het boek “Uiterlijke kenmerken van Crackduiven”

6. Eenhoksraces per afdeling.
Een liefhebber vroeg of dat niet geregeld kon worden? Natuurlijk wel, ik zou er ook groot voorstander van zijn.
Iedere afdeling een éénhoksrace, en hier gelijk alle scholen van de provincie voor uitnodigen, en iedere dag open huis. Dat trekt gegarandeerd kijkers en weer nieuwe leden.
Bouw als afdeling zo’n hok, van een 15 meter (afdelingen hebben geld zat), regel een verzorger die door matige financiën zelf geen duiven meer kan houden en je bent klaar.
€ 25,00 inleg per duifje en klaar is kees, henk, piet of janneke.
Ik weet zeker dat dit geregeld kan worden, alleen moeten sommige leden en bestuursleden eens van hun luie negatieve kont af komen.

7. Opvang centrales
Ook hier heb ik al eens vaker over geschreven, zorg voor een goede vergoeding voor de liefhebbers die dit willen gaan doen (centrale hokken), en zorg voor controle door vereniging bestuur van club in de buurt (controle op hygiëne, verzorging etc).
Als een liefhebber er wat geld aan overhoud om zijn eigen duiven te bekostigen, zijn er gegarandeerd meer liefhebbers te porren voor deze noodzakelijke baan.

Volgende week gaan we verder.

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
IFC Zeeland

Hans & Evert-Jan Eijerkamp

Van Elsacker-Jepsen

Gebr. Maas & Zn

De Marathonvliegers

Theo de Kruijk

Dick-Jan & Stephan Göbel

IFC Hoogerheide

J. Doldersum & Zn

Cees van Heijst

M. van Ginkel

Gebroeders Homma

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Gezondere duiven door gezond licht!

Ad Schaerlaeckens