Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Lossingen Open printvriendelijke pagina
Ad Schaerlaeckens  3-8-2008
 

Total loss. Wat een zomer en wat een ellende als je met je sportbeoefening afhankelijk bent van het weer. Liefhebbers worden moedeloos en dat geldt vooral verliezen met jongen. Ik schreef er eerder over maar het lijkt elk jaar erger te worden. Hier, maar ook in Nederland, Duitsland, Engeland en zelfs China. Sommigen zijn voor het spel begint al ongeveer Total loss.

In mei was het lange tijd geen weer om op te leren (staalblauwe lucht en stevige oostenwind) en toen het dan wel bekwaam werd gingen ze nog massaal verloren. En de gekste dingen gebeuren.

DE GEKSTE DINGEN.

  • V H had zijn jongen een keer of vijf weggebracht naar een afstand van amper 15 kilometer, die kwamen steeds beter naar huis en…? De zesde keer de helft kwijt van dezelfde plaats, dus ook van amper 15 kilometer.
  • S had zijn jongen redelijk goed opgeleerd, de verliezen vielen mee (11 kwijt op 83 is iets waarvoor de meeste willen tekenen) en toen?
    Toen hij ze op een avond rond 17.00 uur aan huis los liet? De helft dezelfde dag niet thuis waarvan er overigens wel een deel zijn nagekomen.

Maar duiven die probleemloos tot 60 kilometer zijn geleerd en dan van het hok verloren gaan? Ik kan het niet vatten.

  • Duiven die je rond 10.00 uur 20 kilometer van huis lost, waarvan er enkele pas 2 uur nadien aankomen, dan uren niets, en dan op korte tijd veel aankomsten?

Ik snap er niets van.

  • En dan wat ikzelf meemaakte. Twee keer liet ik ze zo’n 20 kilometer van huis los,  zo’n 30-tal en, je gelooft het niet, die kwamen een voor een aan. Niet EEN keer twee tegelijk. Het was helder en tegenwind maar toch. Wat bezielt die duiven om uit elkaar te gaan?

Een Belgische sportgenoot maakte hetzelfde mee van een lapvlucht. Veel jongen mee en ook hij kreeg er geen 2 tegelijk thuis.

DINSDAG 17 JUNI

Prachtig weer, nu eens geen tegenwind, Antwerpen vlogen uit Merchtem en de duiven raakten met moeite thuis of helemaal niet. Dezelfde dag maakten velen gebruik van het prachtige weer en de geschiedenis herhaalde zich; massa’s duiven kwijt! Het abnormale wordt steeds normaler.

EERDER

Heel vroeger toen mensen niet eens een auto hadden om op te leren kende je die verliezen niet, nu ze beter getraind worden dan ooit wordt het elk jaar erger. De hamvraag is waarom NU en waarom vroeger niet.

Zonne uitbarstingen zegt de een. Verstoring van het aardmagnetisme roept een ander. Complete onzin. Die waren er vroeger ook!

Kruislossingen of tussen andere lossingen raken zegt een derde. In Vlaanderen jammeren ze over ‘blindlossers’ uit Nederland. Komaan zeg. Dat ze de nummerplaten van die ‘wild lossers’ eens opschrijven en doorgeven. Geen Nederlander die het in zijn hoofd haalt de nachtmerrie van de Antwerpense ring te trotseren om in Vlaanderen te lossen.

Trouwens in Friesland, Groningen en Duitsland gaan ze ook massaal verloren. Zou er iemand in Friesland duiven ‘wild lossen’? Wat een kul.

Een analyticus zou zich de vraag stellen wat er anders is dan vroeger. Dat is beter vervoer, betere medicatie, beter voer, betere hokken en beter inzicht in het weer; die zaken zouden pleiten voor MINDER verliezen, maar… er is NOG EEN verschil met vroeger.

Rotzooi in de lucht door vervuiling, gsms, internet, navigatiesystemen enzovoorts. Moeten we het daar zoeken? Waarom dat bij jongen meer impact heeft dan bij oude is mogelijk een kwestie van gewenning.

WIJZELF

Overigens doen we zelf ook dingen die niet te vatten zijn. Zo ging enkele weken terug Quievrain pas op maandag los vanwege slecht weer. Brabant 2000 echter (Nederland) loste op zondag wel (om 11.30 uur) voor een probleemloze vlucht.

Waarom de Belgische duiven niet? Verboden! Die moeten wachten tot het volle uur en om 12.00 uur was de lucht weer dichtgetrokken. Lossen doe je wanneer het weer goed is en niet wanneer de klok dat voorschrijft! Weten de verantwoordelijken wel welk een impact dat heeft op veel gezinnen? Hoe mensen die moeten werken, die zijn er nog, zich in alle bochten moeten wringen om maandag de duiven op te wachten? Als die dan horen dat de Nederlanders wel op zondag losten en de duiven vlot naar huis kwamen moeten die zich wel erg in het zak gezet voelen.

NOG een staaltje van onkunde met betrekking tot Quievrain.

HOE DOM TOCH

Begin juni werd om 12.00 uur besloten uit te stellen terwijl een kind op internet kon zien dat het goede weer er aan zat te komen. En dat klopte ook. Om 15.00 uur geen vuiltje meer aan de lucht.

Belachelijk toch of misschien niet zo? Heb uit betrouwbare bron dat veel lossingsverantwoordelijken niet weten hoe een computer aan of uit te zetten. Op zich geen probleem maar dan laat je dat anderen toch doen? Mijn duiven mogen ze bij goed weer om 18.00 uur in Quievrain lossen en ik spreek uit ervaring. Lang geleden moest ik in juni enkele keren per week op ziekenbezoek in Brussel. Ik maakte van de gelegenheid gebruik om duiven mee te nemen waar weinig aan verloren was, liet die daar om 18.00 uur los en… ’s avonds alles thuis.

Hierdoor aangemoedigd pakte ik er de keer nadien wat meer, opnieuw geen probleem tot ik ze allemaal mee nam en die zelfs om 19.00 uur loste. Dat ging vlekkeloos en zelden speelde ik zo goed. Lossen uit Quievrain kan bij mooi weer zelfs om 18.00 uur.

NEDERLAND

Ik wil de situatie in Nederland niet ophemelen, daar worden ook fouten gemaakt maar minder. Men heeft er lossingscommissies die beslissen, radarbeelden op internet dienen als leidraad. ‘Rond 12.00 uur gaan ze los’ zei W d B me eens om… 9.00 uur ‘s morgens.

Hij had aan de bewegende beelden op internet gezien dat tegen die tijd de lucht geklaard zou zijn op de losplaats. Ik ben de eerste om toe te geven dat beslissen over wel of niet lossen soms een helse opgave is. Ik weet ook dat we verliezen van jonge duiven niet in de hand hebben maar sommige dingen heeft men wel in de hand, zoals het instellen van lossingscommissies.

Of zullen we het maar laten zoals het altijd was?

A.S. 

Nog dit. Ik vroeg me verleden week af of het erger kon dan 11 ‘wedkampen’ in EEN weekend. Ja dus. 20 en 21 juni kwam er een dubbeling bij van Melun met jongen. Een lezer kwam tot 15 verschillende competities. Niet op een jaar maar… in EEN weekend!

Duivensportidioterie in al haar glorie als men het mij vraagt.

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
IFC Hoogerheide

Nico Haesen

Team Noel-Willockx

A. Engelen

Marcel van Zanden

Gebr. Maas & Zn

IFC Zeeland

Hans de Ruig

Cor Drost

Theo de Kruijk

Combinatie Lokhorst

Super Fondclub G.O.U.

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Ad Schaerlaeckens

Gezondere duiven door gezond licht!