Je hebt naturisten en natoer-isten. Ik ben 100% de laatste…
De Natour.
Vroeger, en dan praat ik over de jaren 60 en 70 was de natour voor het opleren van late jongen, later werden er ook de duivinnen op gespeeld die het hele jaar als weduweduivin apart had gezeten en nog even “getest” werden op de natour.
Mijn vader wijlen Arnold Beute was daarentegen ook een echte Natour-ist, hij koppelde zijn weduwnaars zo dat ze de eerste vlucht op jongen van 7 dagen zaten waarna hij de duivinnen wegpakte en al het werk aan de doffer (ex-weduwnaar) overliet. De duivinnen kwamen er ook niet weer bij, de gehele verzorging moest gebeuren door de kerels (de laatste vlucht liepen de jonge duiven reeds op de grond).
Maar ik denk dat het zo half jaren 90 was dat steeds meer specialisten zich gingen bemoeien met deze “september vluchtjes” , ze koppelden hun duiven zo dat de eerste vlucht aangepikte eitjes onder de koppels lagen dan 7, 14 en 21 dagen jongen (bij 4 natour-vluchten). En de laatste jaren zien we steeds meer specialisten hun duiven op weduwschap houden op deze vluchten met weergaloze prestaties (Verkerk) met gevolg.
Een kleine groep ouderwetse melkers houd nog steeds vol dat de natour voor late jongen is, deze bejaarde spelers (letterlijk of figuurlijk) zijn niet met de tijd mee gegaan en vinden ook dat anderen (!) niet met oude duiven mogen spelen…. In de afdeling 4 worden zelfs sommige mensen met de nek aangekeken die oude duiven willen spelen…. “natour is voor late jongen” is hun bejaarde redenering
Geef iedereen zijn spel, en gun hen het ook! In 2008 willen veel mensen lekker even doorspelen met de oude duiven op nest of op weduwschap, laat hun lekker hun gang gaan, dit behoud extra leden! En willen de mensen met hun ingevlogen jonge duiven (die misschien al 10 x zijn mee geweest) lekker door spelen op de natour, en het opnemen tegen de ouden, laat hun dit doen, iedereen zijn spel.
En die mensen die nog late jongen hebben, u maakt geen schijn van kans, dat weet u van te voren, maar het maakt u ook niets uit wat het is om op te leren en voor aanvulling voor volgend jaar, dus maak u niet druk...
Bij ons op de hokken gaan de duiven dit jaar op zondag 3 augustus weer bij elkaar, wij hebben bij de afdeling Friesland dit jaar maar liefst 5 vluchten (vanaf 23 augustus) en een opleervlucht een week eerder (16 augustus), dus gaan onze ex-weduwnaars en weduweduivinnen 6 x in de mand. Maar dan komt nog het probleem; Hoeveel duiven gaan we spelen op de natour? 10, 20, 30? Gaan we de jongen ook door spelen? Ik weet het nog niet. Vorig jaar hadden we een weergaloos natour seizoen met 37 prijzen op 40 duiven (4 vluchten met 10 duiven mee, 37 prijzen). Maar voor mij als Natour-ist mogen ze er nog wel 5 vluchtjes bij plakken tot einde oktober…
Op eigen hok
Gaat het super. Wij horen gelukkig niet bij die mensen die grote verliezen hebben met de jonge duiven. Op zaterdag 26 juli jl. werden de duiven van afdeling 10 reeds om 07.30 gelost en die van afdeling 11 om 08.00 (wij zaten in Hasselt 220 km). Nu werd het een lange zit, dat moet ik eerlijk toegeven, wij pakten onze eerste duif om 11.21 uur (goed voor de 4e prijs tegen 569 duiven met “Bart” 08-2027729 uit zusje 063) en onze laatste prijsduif (17 van de 30 in de prijzen) 12.43 uur, dus het concours stond 1,5 uur open. Maar is dat erg? Is het niet een goede leerschool voor onze jonge duiven? Toen Klaasje om 18.30 uur naar het clubgebouw ging waren er 27 van de 30 thuis, om 19.15 uur waren er 29 zelf thuisgekomen. En de 30e hoor ik u denken? De 741 was rond 12.00 uur in Almere Buiten tegen een glazen scheidingswand gevlogen, door die bewoner in een doos gestopt en die is gehaald, maar desalniettemin om 19.15 uur had ik alles thuis (om 16.00 uur reeds 25 stuks).
Maar voor veel liefhebbers was het een drama, op de forums werd steen en been geklaagd over de lossing, het weer, kruislossingen, niet capabele lossing commissies etc. Maar weinig word er gesproken over slechte duiven, slechte verzorging en niet geheel gezonde duiven. Nee, het is altijd de schuld van andere mensen…Maar waarom hebben sommige liefhebbers dan wel alles thuis of heel weinig verliezen, zaten die in een andere auto? Hadden die mooi weer? Kwamen die geen andere overvliegende duiven tegen?
Mensen vergeten dat je op dit soort vluchten een natuurlijke selectie hebt, en vooral een selectie van verzorgers van duiven. Als u bijvoorbeeld 50 jongen hebt, doe er dan 30 mee. Begin te pakken met de mooiste, gezondste duif in vorm, dan de op èèn na mooiste, gezondste in vorm duif etc, tot dat u er 30 of 40 hebt, en laat dan die anderen die niet geheel strak zitten, een geribbeld borstvelletje hebben, spichtige pootjes(weinig vlees), een opgezet neusje etc, laat die thuis. Waarom zou u alles spelen? Omdat ze geen ervaring krijgen als u ze niet speelt? Klopt! Maar als u ze wel speelt bent u ze kwijt. En u zou die jonge duiven op het veld en langs de weg eens moeten horen huilen:“Mijn baasje zegt dat ik mee moet, maar ik kan echt niet hoor snif snif”.
Een bekende duivenarts gaf me de volgende zin: “Duiven die niet gezond zijn vallen met dit weer keihard door de mand”.
De tussenstand na 4 vluchten is dat we 4e Keizergeneraal Jong van de afdeling staan en 4e Aangewezen Jong en in het ACG op de 1e plek Aangewezen.
Toen kwam zaterdag 02 augustus ’08, we hadden er weer 30 mee, de 26 eersten van vorige week, 3 duifjes die een weekje rust hadden gehad en 1 duif voor het eerst van haar leven (799). Dus voor het eerst van haar leven met de container mee en dan gelijk op 315 km, maar dat kan natuurlijk best met supergezonde duiven en dan ook nog eens zuidwesten wind, ze was niet vroeg, maar kwam zo fit als een hoentje thuis.
Onze 1e duif was “Baldwin” 08-1100181, een rechtstreekse Eijerkamp uit volgens Piet Schrijvers een nieuw Superkoppel (meerdere toppers reeds), vader is 01-1410047 Vale Piet (Lijn Chicago x Gouden Smeulders) en moeder is Belg-6073803 wat weer een rechtstreekse dochter is van de Olympiade van Heremans-Ceusters. Deze Baldwin speelt in de club de 1e tegen 459 d. En nu zal het nog spannend worden hoe het gaat met dat kampioenschap in de afdeling, in de club pakken we de 1e en 3e, en onze 8e duif was de aangewezen... dus even afwachten nog. Verder hadden we een goede uitslag en om nog even terug te komen op die rechtstreekse Eijerkampen, ik had er 6 mee die alle 6 prijs spelen met 5 bij de eerste 35 tegen 459 duiven... kwaliteit. En voor de liefhebbers 30 mee, 30 thuis (waarvan 2 na 20.00 uur).
Even een dagje duiven halen met Siep
Om 04.15 uur gaat zijn (Siep Luchtmeijer) wekker, eerst diverse routes kranten lopen. Om 06.00 kwam hij me al ophalen, eerst even een duifje halen in Veendam vertelde hij me, dan even boven Leeuwarden, even over de afsluitdijk naar twee adressen in Noord-Holland, even langs den Haag, nog even een duifje halen in West Brabant, toen even naar Beek (Limburg), op de terugweg langs Tilburg (2 x) , Utrecht (3 x), even naar het oosten (Nijverdal) een paar brengen en een paar halen, even langs Zutphen (2x), even naar Oldebroek, nog even naar Hoogeveen, even naar Onna en toen zette hij me weer af bij het begin punt en was het 23.40 uur. Morgen weer? Was zijn vraag... Even niet... was mijn antwoord, ik was kapot. Eén voordeel had het voor mij, ik kon de jongen mooi meenemen voor een trainingsvluchtje (Bij Den Helder maar los gelaten, konden ze gelijk wennen aan de afsluitdijk haha) Heeft u ook nog een duifje voor hem (halen of brengen) kijk even in deze editie van het Spoor der kampioenen voor zijn telefoonnummer of kijk op www.pigeon-company.com. Niets voor mij: Duiven-koerier hahaha.
|