Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

A.S. in gesprek met Verkerk, de Nederlandse stuntman. Open printvriendelijke pagina
Ad Schaerlaeckens  8-8-2008
 

De holbewoners hadden het eigenlijk zo slecht nog niet. Neem die Amerikaan. Die wilde mij bezoeken, had daarvoor een auto nodig maar er was er een zonder gps. ‘Ik kan niet zonder!’ brulde hij tegen de garagehouder. ‘Hoe vind ik in ’s hemelsnaam de weg zonder dat ding?’

De autoverhuurder haalde zijn schouders op. Die Amerikaan had 3 jaar zo’n navigatiesysteem, voordien miste hij het totaal niet en nu hoort het tot zijn eerste levensbehoeften. Hij wilde me bellen maar… zijn mobieltje blokkeerde.

Nog niet zo lang geleden wist hij niet wat een mobieltje of een navigator was, nu raakte hij volledig van slag en vroeg zich af hoe het nu verder moest zonder gps en zonder gsm, zaken dus waarvan hij nog niet zo lang geleden nooit gehoord had. Wat is de wereld op korte tijd veranderd.

In duivensport is het niet anders.

OOK DUIVENSPORT

Die gaat in Nederland op de eendaagse fond voor OUDE duiven de laatste jaren gebukt onder het overwicht van een handvol liefhebbers.  Zelfs van 600 kilometer hagelt het duiven. In 2008 echter is er EEN die met kop en schouders boven alles en iedereen uit steekt: Gerard. ON en Onvoorstelbaar.

De concurrentie wordt moedeloos, mensen begrijpen het niet. Bij ÉÉN superuitslag zou je aan een gunstige ligging kunnen denken, maar ze rijgen de meest sprookjesachtige uitslagen gewoon aaneen. Wind mee of wind tegen maakt niet uit. Als er tussen hun kopduiven grote tijdsverschillen zouden zitten zou je bedenkingen kunnen hebben over de concurrentie.

Maar van vluchten van 580 tot 660 kilometer 14 duiven pakken op een halve minuut of 5 duiven op 8 seconden geeft anderen amper kans zich daartussen te mengen. Duivensport heeft al heel wat illustere namen voortgebracht maar niemand kan ook maar tippen aan wat de Verkerken aan het uitspoken zijn. Ik beperk me tot enkele, lees mee en huiver.

NIET MEER NORMAAL

  • 18.05.08 Moeskroen/Menen, 184 km, 1.585 duiven:
    1,2,3,4,6,7,8,10,16,18,25,26,27 enzovoorts (49/79)
  • 31.05.08 Creil, 359 km, 3.761 duiven: 
    1,2,3,4,10,12,13,18,19,28,29 enzovoorts (43/65)
  • 08.06.08 Chateauroux, 631 km, 1.264 duiven:
    1,3,5,8,9,10,11,14,15,16,18 enzovoorts (30/60)
    12th S.Nat/NPO en 10 in de in top 100 (8.191 duiven).
  • 21.06.08 Blois, 562 km, 8.770 duiven:
    S.Nat/NPO : 3,5,10,15,17,20 enzovoorts (29/52).
    National:7,8,24,35,37,46 enzovoorts (43.064 duiven!!!).
  • 06.07.08 Bourges, 586 km, 8.548 duiven:
    S.Nat/NPO : 4,5,7,8,9,10,11,12,13,14,15,16,17,19 enzovoorts (37/60).
  • 20.07.08 Argenton, 660 km, 6.595 duiven:
    S.Nat/NPO: 1,2,3,4,5,7,8,9,11,12,13,14,15 enzovoorts (43/56)
    1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13, enzovoorts tegen 3.452 duiven.

Ja U las het goed: 1 tot en met 13 tegen meer dan 3.000 duiven. De prijsverhouding is 1 op 5!

GEDREVEN

Uiteraard wekken dergelijke uitslagen verbazing en jaloezie. Maar mensen die Bas van nabij kennen zijn niet jaloers, die weten hoe tomeloos diens inzet is en dat alles moest en moet wijken om te komen waar hij nu staat. Als hij bij je op bezoek is kijkt hij vaak op zijn horloge, ook in de winter, want de duiven moeten worden verzorgd. Verder moet je sterk in je schoenen staan als je niet als miljonair geboren bent om op zo’n jonge leeftijd niet te bezwijken voor de hoogste biedingen voor je topduiven.

Behalve vakmanschap zoals weinigen hebben is het niet verkopen van zijn topduiven ongetwijfeld een deel van het succesverhaal of ‘geheim’. Trouwens ‘geheim’. Als dat medische zaken betrof waarom zou zijn dierenarts Henk de Weerd er duiven kopen?

Middels een vraaggesprek gaan we trachten wat van de sluier op te lichten. ‘Hij zal het achterste van zijn tong toch niet prijs geven’ denkt U? Vergis je niet. Het ligt niet in zijn aard mensen op het verkeerde been te zetten. We leggen hem op de rooster.

Q AND A

Jij speelt dus totaal weduwschap. Om hoeveel koppels gaat het en hoeveel blijven er als er gevlogen wordt  thuis als de conditie er is?

Wij beginnen met 44 koppels en meestal enkele reserve duiven. Voor 2008 zaten er 92 waarvan 81 jaarlingen. Mede zoveel jaarlingen omdat er nog altijd 27 achter zijn van de rampvlucht vanuit Duitsland vorig jaar. Er worden GEEN duiven thuisgehouden als er conditie is. 700 kilometer en tegenwind? Maakt niet uit. De week voordien een keiharde halve fondvlucht gevlogen? Maakt niet uit. Spelen die handel. Alleen laatkomers van de week voordien of duiven met blessures blijven thuis. In principe gaat week in, week uit, alles mee.

Hoe was de voorbereiding op het seizoen 2008?

Er werd 4 december gekoppeld. Toen de jongen 18 dagen waren werden de duivinnen weggenomen en zorgden de doffers nog een week voor de jongen. Nu, 20 juli dus, zitten ze een half jaar op weduwschap.

Hoe is de huisvesting?

De duivinnen zitten in een half open ren. Dag en nacht. Daarin zijn zitvakjes waarin zij hun buurvrouw moeilijk kunnen zien. Verder gewoon een houten vloer waar zij vrij kunnen lopen. Al die duivinnen zitten in een hok dat niet groter is dan 1,90 m x 1,10 m. De doffers zitten op een tuinhok van 5 x 2,40 met oude broedhokken (1978). We durven er geen nieuwe in maken, omdat dit al jaren goed functioneert.

Werden de koppels voor het vliegseizoen incidenteel nog bij elkaar gelaten om onderling paren te voorkomen?

Dit is helemaal niet nodig. Als dat wel nodig is, heb je duivinnen die niet geschikt zijn voor dit systeem! 

Ooit zal ook jij wel meemaken dat duivinnen onderling paren. Soms hoor je dat die er niet minder om presteren. Hoe zit het met jou?

Eigenlijk nooit problemen. Alleen thuisblijvers vanwege een blessure of zo willen wel eens onderling paren. Die haal ik van het hok of worden om beurten opgesloten in een klein vakje achter een stuk gaas.

Blijkens de uitslagen zijn het vooral de jaarlingen die het doen. Ik begrijp dat die als jonge duif flink doorgespeeld werden, dus ervaring genoeg, maar waarom zo weinig OUDE op de uitslag? Te intensief gespeeld als jaarling? Zijn ze over het algemeen als tweejaarse al minder of nog even goed?

Zoals gemeld zijn er nog 27 onderweg van de ramp van Breisach verleden jaar. We hadden minder goede oude door kunnen houden om aan ons tal te komen maar hebben die geruimd en verkozen meer jongen (van 2007) door te houden. Ze gaan 23 keer per jaar de mand in. Dat lijkt me voldoende om jaarlingen te schiften, derhalve hebben weinig oude en staan er zo veel jaarlingen op de uitslag.

Goede jaarlingen doen het meestal ook als 2-jaarse als de vorm er is. Driejaarse is echter wel een probleem met ons systeem. NIET omdat ze kapot gespeeld zijn, maar omdat ze te geroutineerd worden. Die gaan 12 keer mee als jonge duif, 23 keer als jaarling en 23 keer als tweejaarse. 23 Vluchten per jaar komt neer op bijna 8.000 kilometer.  Vroeger, voor ‘de revolutie’, deden duiven er zes jaar over om evenveel vluchten te verwerken als ze nu in twee jaar voor de kiezen krijgen.  

Zijn het bij jou de duivinnen die het mooie weer maken? 

De eerste 6 van Blois waren 2 doffers en 4 duivinnen. De eerste 14 van Bourges was het 7 om 7. Bij de eerste 13 duiven van Argenton waren 8 duivinnen. Er gaan meestal wel iets meer duivinnen mee dan doffers. Zo speelden we op Argenton 25 doffers en 31duivinnen.

Rijden is in. Doe jij daar ook aan mee?

Met de duiven wordt tijdens het spel geen meter gereden. Voorgaande jaren wel na een moeilijke vlucht, maar ik heb ondervonden dat dat niet nodig is.

Worden de geslachten in de week ook bij elkaar gelaten of alleen de dag van inmanden en hoelang?

Ze zien elkaar alleen op zaterdag na thuiskomst.

En als ze thuiskomen. Hoe lang samen? Opgesloten?

De duiven komen los op het hok binnen en kunnen voor meerdere uren doen en laten wat ze willen. Meestal tot na het afslaan van de klokken, na een zware vlucht soms tot de andere dag.

Stel je verliest wat duiven. Hoe los je het probleem op van vliegers zonder partner? Is het geen probleem als ze op een leeg hok binnen komen of uren voor hun partner? Of kijk je er niet naar als ze een andere versieren?

Als de partner er niet is, mogen ze van mij met de buurman/vrouw aanrommelen. Geen enkel probleem. We verspeelden van 2 rottige vluchten toch wat doffers. Dit hebben we opgevangen door enkele voedsterdoffers te voorschijn te toveren.

Je schittert meestal op NPO vluchten van ongeveer 500 tot 700 kilometer. Die zijn om de 2 weken. Gaan je duiven de vlucht daar tussen in ook mee? Indien ja hoe ver is zo’n vlucht meestal?

Ze vliegen ELKE week. Deze vluchten zijn ca. 360 km en er wordt ook op donderdag ingezet. Dus ze vliegen de ene week fond en de andere week halve fond, telkens met twee nachten mand. Bij een uitgestelde lossing zijn de duiven dus maar een paar dagen per week thuis.

Elke maandag iets in de drinkbak tegen geel zoals bij de meeste?

Nee hoor. Om de vier weken een kuurtje of na consultatie bij De Weerd. Afwisselend gebruiken we BS, Belga Magix of geelcapsule Schroeder.

Geloof je in (krijgen de duiven) vitamines?

Ik geloof evenmin in vitamines dan jij (ha heb ik soms toch gelijk A.S.). Een duif die gevarieerd voer krijgt haalt daaruit wat hij/zij nodig heeft. We geven wel iedere week Forte Vita (kruiden/appelazijndrank)

Voeren op de dag van inkorven. Hoe en hoe laat? De laatste dagen voor het inmanden extra mais of pinda’s?

Uiteraard wordt ’s morgens gevoerd. ’s Middags om 14.00 uur en vervolgens een paar pinda’s. Na het binnenhalen (trainen) steeds pinda’s.

Doe je ook mee aan de nieuwe trend van velen: oude verduisteren?

Waren wij met De Bruijn en nog een paar niet bij de eerste die de oude duiven begonnen te verduisteren? Wij spelen die wekelijks tot de 3e week van september op weduwschap. Ze moeten dan nog wel veren hebben en dat lukt nooit zonder verduisteren.

Wanneer en hoe lang wordt aan huis getraind? Verplicht? Met gesloten ramen?

Bij goed weer ’s morgens 50 minuten en ’s avonds 90 minuten met gesloten ramen. De duivinnen met gesloten deur omdat die binnen komen door de deur van de ren. In maart moeten we ze wel enkele keren opjagen om vliegritme op te doen. Als de vorm er eenmaal is trainen ze vanzelf graag.

Kuren tegen problemen met luchtwegen? Een kuur voor het spel? Nooit? Systematisch of alleen bij problemen?  

Als het niet nodig is niet. In 2008 is helemaal niet gekuurd. Als er problemen zijn dan eerst naar een gespecialiseerde dierenarts (De Weerd) en die mag dan iets voorschrijven.

Voor het spel kuren????

Komaan. Dat is net zoiets als een aspirine nemen een week voordat je DENKT hoofdpijn te krijgen.

Blijft een kweekkoppel dat goede gaf (jaren) bijeen?

Nee, per jaar worden ze tot drie maal omgekoppeld. Ze blijven dus niet meer dan een ronde bijeen. Wij geloven niet in koppels waar de goede uit blijven rollen. 

Kunstmatige verwarming?

Is in 1978 met het hok meegeleverd, maar wordt nooit gebruikt. De duivinnen zitten in een halfopen ren. Dus als het buiten 10 graden is, is het in de ren ook 10 graden.  Met andere woorden; er kunnen enorme temperatuursverschillen zijn die er dus niet toe doen zo blijkt.

Gaan de duiven in de winter los?

Twee maal per week om in bad te gaan. Vliegen is er dan nauwelijks bij. 

OMSTREDEN

Omstreden. Als je speelt als Verkerk word je omstreden. Men heeft het over boosteren en spuiten. Ik denk dat dierenartsen hier nog het hardst mee moeten lachen. Boosteren van april tot september? Dat kan je toch niet serieus nemen. Tot zo ver de man die momenteel zo veel tongen in beroering brengt.

Had U verwacht dat er meer in zat? Hmmm. Dat zei mijn vader ook altijd als wij zijn portemonnee vonden die hij verloren was.  Over het voornaamste hebben we het het minst gehad. Dat zijn goede duiven. Maar kennelijk vinden mensen het voornaamste het minst interessant. Geloof toch niet in geheimen die niet bestaan, sportvrienden. Ik ken er zo veel die ooit beticht werden ‘iets te weten of geven’. Tot ze slecht gingen spelen.  Ze hadden toen de geheimen nog wel maar de duiven niet meer.

Overal hoor je ‘zo iets zou in Belgie niet kunnen’. En men komt aandraven met groepslossingen enzovoorts. Ik denk dat er in Belgie TEGENWOORDIG meer in groepen gelost wordt dan in Nederland op de halve fond. Bij niemand echter vallen ze van pakweg Dourdan zo massaal als bij Verkerk op afstanden die bijna eens zo ver zijn of… zelfs meer dan eens zo ver.

Fenomenaal!

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Gebroeders Homma

J. Doldersum & Zn

Gertjan Knoop

Super Fondclub G.O.U.

Combinatie Bruggeman

M. van Ginkel

IFC Zeeland

Hans & Evert-Jan Eijerkamp

Hans de Ruig

Gebr. Maas & Zn

Huub Hermans

Comb. Verweij-de Haan

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Ad Schaerlaeckens

Gezondere duiven door gezond licht!