Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

De 25 vragen van het forum (5) Open printvriendelijke pagina
Gert Jan Beute  15-8-2008
 

Wanneer u dit leest is er nog één week te gaan tot de nationale Derby der Junioren. Wij als afdeling 11 spelen Morlincourt wat voor mij een afstand heeft van 427 km, het is natuurlijk een hele leuke vlucht, maar het kan niet in de schaduw staan van Orleans vroeger wat 626 km was.

Orleans Derby der Junioren met 150.000 duiven, dat waren nog eens tijden, beetje wind op kop en dan 9 tot 10 uurtjes vliegen voor de kopduiven. Nooit verspeelden we jonge duiven op deze afstand.
De week ervoor speelden we dan Reims met de N.B.v.Z., grote tijden voor het duivenspel waren dat. Reims had ongeveer de zelfde afstand als Morlincourt nu en dan binnen 7 dagen nog eens Orleans 626 km. Schitterend.

Een heel goed leerproces voor jonge duiven m.b.t. de eendaagse fond en overnacht! In september kon je dan ook nog een overnachtfond spelen waar de jongen ook op mee mochten (900 km), onze clubvoorzitter speelde ze daar wel eens op en ook dat ging prima.

Maar ja, het zijn nu andere tijden, we zeuren over kruislossingen, we zeiken over het weer, het NPO bestuur, ligging en grote verliezen. Vroeger (tot 1993) speelde we Orleans met de jonge duiven en de duiven die terug kwamen waren de goeden en die weg bleven de slechten, het is zo simpel. Maar als er nu op een vluchtje van 150 km 25% duiven wegblijft bij enkelen, waren dat toevallig allemaal de superduiven. En dat ze wegbleven de schuld van anderen... (schreef ik vorige week al over).

Nee mensen zo is het niet, en zo moet u ook niet denken, geeft stress. Duiven die wegblijven zijn duiven die minder goed of minder gezond waren dan diegene die thuis komen, de thuiskomers zijn uw kampioentjes van volgend jaar!

14. Doping

Vraag 14 van het duivenforum “Het praathuis” ging over doping, wat ik er van dacht, wat ik er van wist en of het gebruikt werd. Vanaf ongeveer 1985 t/m 1995 werd er veel doping gebruikt in de vorm van druppels in de ogen (neo-Corteff etc) of door het water (Dexametazone), ik denk dat bijna iedere speler die hard met de jongen vloog of met de ouden op de dagvluchten wel deze druppels gebruikten.

Toen het op de verboden lijst kwam hebben diverse hokken totaal verkocht of zijn overnachtspeler geworden omdat ze van hun zelf wisten; “Nu kan ik nog een keer geld verdienen, hierna zonder de druppels is het over” .

Maar eigenlijk vond ik niet dat het doping was in die tijd, het stond niet op de lijst van verboden stoffen (ik weet niet eens of er wel een lijst was toen), dus “mocht” het gewoon. Groot voordeel had het wel dat de verliezen met jonge duiven aanzienlijk minder waren, zelf op de verste afstanden (meer dan 650 km) kwamen ze als raketten thuis.

De oogdruppels (voor mensen, maar ook die voor honden) werden gebruikt en misbruikt. De mensen die ze gebruikten om gezonde jongen te houden deden het twee keer per week, maar de jonge duiven specialisten gebruikten het iedere dag! In de ogen van de duif, en waren op Orleans bijna onklopbaar..
Tevens was er dan nog de druppel die in de drinkbak ging om de rui compleet stil te leggen (dexametazone), hier gebruikten de liefhebbers 1 druppel per liter drinkwater van.

En dan de vraag; “Word er nu anno 2008 doping gebruikt ?” Naar mijn persoonlijke mening; JAZEKER!
Met wat voor product? “ Wil er niets mee te maken hebben, en U waarschijnlijk ook niet” , maar het is mij zelfs aangeboden, dus ik weet dat het bestaat.

15. Straling

Zeer moeilijk onderwerp, ik weet ook niet precies of ik “alles” geloof. Zaken zoals aardstraling geloof ik totaal niet, ik vind dat abracadabra, wanneer liefhebbers niet presteren gaan ze NOOIT de schuld bij hun zelf of hun duiven zoeken, maar altijd bij randzaken. Ik ben een keer bij een liefhebber geweest met één superduif, de andere duiven deden het niet omdat er verkeerde straling onder zijn hok gemeten was... Had die superduif geen last van...

Nu heb ik op internet wel even rondgekeken over diverse andere soorten straling, nu lees ik natuurlijk ook dat diverse stralingen zeer slecht voor mensen zijn vooral elektromagnetische straling die het immuunsysteem aantast van ons en dus waarschijnlijk ook van onze duiven. Maar veel bewijzen zijn er nog niet van en dat het invloed op onze duiven heeft al helemaal niet. Nee, over vraag 15 kan ik u niet teveel vertellen, ik geloof er niet zo in en ben dus ook niet erg geïnteresseerd... Misschien kunnen kenners hier meer over vertellen.

16. Aandachtverlies Vitesse/Midfond

Vraag 16 van het Praathuis Forum gaat over de tanende aandacht voor het vitesse/midfond spel. We weten allemaal dat de volle aandacht gaat naar de het eendaagse fondspel en naar de overnacht, dat zijn de mannen en vrouwen die op teletekst komen en dat is wat we zien. Iemand die 1 t/m 10 speelt op de vitesse kennen ze buiten het eigen dorp niet, maar iemand die met 146 duiven mee op Teletekst staat zien we en kennen ze zelfs tot in China.

Waardoor komt dat? Ook heel gemakkelijk: De wind en de ligging van de liefhebber. In de tegenwoordige tijd is de duif op zich zoveel beter van kwaliteit dan 20 jaar geleden, de concoursduur word korter en korter, dus de wind, de plaats in de container, welke container en de ligging word steeds belangrijker en de liefhebbers die voor het hoogste gaan moeten dus de eendaagse fond op, waar de eerder genoemde omstandigheden minder van belang zijn.

Al moet ik zeggen dat de wind en de ligging ook op de eendaagse fond ook steeds meer gaan tellen, we zouden naar eendaagse vluchten van boven de 700 km toe moeten om die problemen weer te elimineren, en de huidige kwaliteit postduiven heeft geen enkel probleem met 700/750 km op èèn dag.

17. Duivenfilms

Wat ik vond van duivenfilms, en welke de besten zijn was de vraag. Op twee films van de Koerier (deel 69 en 73) mocht ik zelf al verschijnen en de derde (voor de Engelstalige markt) zal in september worden gemaakt. Die twee delen behoren tot de best verkochte films ooit, dus daar ben ik zeker trots op.
Welke vind ik zelf leuk? Dat zijn films van mensen die vrijuit spreken, niet liegen of verzwijgen en waar je wat van leert.
Nu zijn er in vroeger tijden films gemaakt waar de Mercedes van de baas en de grote tieten van de vrouw des huizes meer in beeld kwamen dan die superduif (maar ook die vond ik leuk om eenmalig naar te kijken). Maar ik kijk liever naar films waar het medicijnkasje word besproken, de tactiek in het kweekhok, het vliegplan en het hoe en waarom achter de uitslagen.
Waar ik ook de pest aan heb zijn de films over liefhebbers die overal de beste duiven kopen (niet zelf gespeeld) en die uitgebreid ten toon stellen aan de kijker.
De laatste 10/15 delen van de Koerier films zijn eigenlijk allemaal toppers, die over Jef Vanwinkel, Martin v. Zon, Eijerkamp & znn, Gilbert Heijnen en Gunter Prange in het bijzonder. De nieuwe over Wout Spiering zal een topper worden, met een zeer open Wout hoorde ik...

Op eigen hok

...gaat het super, weer de 1e prijs afgelopen zaterdag de 9e augustus. Twee NPO vluchten gehad en twee keer de eerste in de club tegen 459 en 406 duiven. Ook deze week waren we 1e en 3e met een mooie serie verder.

De jonge duiven komen super. Wat heb ik veranderd ten opzichte van vorig jaar? Ten eerste veel minder duiven, dat is misschien wel het belangrijkste en ik heb mijn schema’s iets aangepast. Het voerschema (Beyers Elite Enzymix Modern System) wat alom bekend is voor de vitesse (oude duiven) gebruik ik ook voor je jongen, ik geef iets meer hennep, en de Prange Suppe heb ik van twee dagen (maandag en woensdag) nu ook op dinsdag gebruikt (net als veel toppers op de eendaagse fond doen), duiven komen veel makkelijker thuis met die extra brandstof in het lichaam.

Op zaterdag (thuiskomst) en zondag krijgen ze Herstel Power en Beute Sport over het voer. Verder gebruik in nu op donderdag weer de conditiemix van dokter vd Sluis samen met orni-rood. Door die Prange Suppe beginnen ze enorm te trainen en moet je dus niet te zuinig zijn met voer anders worden ze te licht, door de conditiemix van vd Sluis bollen ze mooi op, en door de orni-rood hebben ze schone kopjes (wat de Prange Suppe op natuurlijke wijze ook al voor een gedeelte doet).

Welke hadden we als 1e duif op 09-08-2008? Wederom een rechtstreekse van Hans Eijerkamp & znn, dit maal de 147, haar broertje staat naar 6 vluchten op de 1e plaats bij de asduiven. Uit Kleinzoon Olympiade Heremans-Ceusters x dochter Chicago !
Wat een ongelofelijke beste duiven heb ik dit jaar van Eijerkamp. Ik stuur alle familie , vrienden, kennissen en buurtgenoten volgend jaar naar Eijerkamp als ze iets nieuws willen kopen, ik wil wel met ze meerijden met mijn auto hahaha als ze maar meubelen kopen en mij die bonnen geven voor jonge duiven.
Doen mijn eigen jongen het niet goed?, Ja ook geweldig best, super zelfs maar ik heb nu twee weken de Eijerkampen voorop en dat moet je eerlijk vertellen !

A.s. zaterdag 16 augustus hebben we een 400 km vlucht, laten we hopen op mooi weer, met een vroege duif..

Mensen die het voerschema willen hebben, stuur even een mailtje naar beute_zn@hotmail.com of stuur me een briefje GJ Beute k.j.Blokstraat 1 8384ET Wilhelminaoord. En voor vragen, Prange Suppe o.i.d. bel gerust tussen 10/12.00 uur op 0521-382644.

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Van Elsacker-Jepsen

Comb. Gerritsen

IFC Zeeland

Super Fondclub G.O.U.

Nico Haesen

Huub Hermans

Van Hoeck-Noel

Cees van Heijst

Combinatie Bruggeman

Cor Drost

Gert Jan Beute Duivenproducten

Familie Huizer

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Gezondere duiven door gezond licht!

Ad Schaerlaeckens