Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Augustusgedachten... Open printvriendelijke pagina
Gert Jan Beute  21-8-2008
 

Nog een paar weekjes dan zit het seizoen 2008 er al weer op. Wat ons rest is de Nationale Derby der Junioren morgen(23-08-08) en de natour. Hierna kunnen we ons opmaken voor het rui seizoen 2008 en het kweekseizoen 2009…ja zeker, voordat u het weet hebben we weer jongen in de broedschalen liggen…

Selectie

We weten allemaal dat we 365 dagen per jaar moeten selecteren maar de meeste van ons doen het niet, ze wachten lekker tot na de grote rui, alle duiven zijn dan weer supermooi dus het aanhouden waard... dus niet hè!
Duiven waaraan u zich tijdens het seizoen ergert moet u gelijk opruimen, alle duiven die waardeloos presteren moet u tijdens het seizoen eigenlijk al opruimen. Maar u doet het niet, nog even afwachten of het straks beter word? , even afwachten wat die jongen er uit presteren, even afwachten... maar ondertijd ergeren ze u en kosten een zak voer.

Maar voor de meeste die gewoon na de rui pas selecteren, waar moeten we op letten?

  1. Gezondheid. Duiven die tijdens het seizoen niet strak hebben gezeten, zelfs ziek zijn geweest moeten we extra hard selecteren. Aan zwakkelingen hebben we niets, zwakkelingen kosten geld en moeten geruimd worden, in de natuur is het niet anders.
  2. Prestaties. Op prestatie selecteren zal bij een ieder van ons anders gebeuren. Houden we de selectie-maatstaven aan van Gerard en Bas Verkerk, dan houden we niets over en zullen de meeste liefhebbers met lege hokken zitten. Dus conclusie? Op ieder hok moet er qua prestaties anders geselecteerd worden. Ik kan hier wel neerzetten 70% prijs, maar dat is onmogelijk voor de meeste van ons. Dus laten we het zo zeggen; houd de duiven aan die het voor u goed hebben gedaan, en ruim de rest op. Ik was altijd wat harder op dit onderdeel in mijn vorige columns, maar ben daar van terug gekomen. De meeste liefhebbers hebben een zesjesmentaliteit, dat valt bijna niet te veranderen, mensen worden zo geboren, het zit in de genen, ze halen er niet uit wat er in zit, vinden het allemaal wel best en zo ook bij hun duiven. Dus hou die waardeloze troep maar lekker aan, dan hebben de kampioenen ook wat om tegen te vliegen.
    Toppers zijn toppers geworden door selectie, harde selectie, weinig duiven overhouden en alleen kweken uit hun overblijvers (de topduiven). U kunt dit ook!! Maar begin dan nu en niet morgen, volgende week of in 2009.
  3. Selectie in de hand. Moeilijk onderwerp voor velen, maar het kan! De laatste jaren krijg ik zo’n 10.000 duiven per jaar door mijn handen, zoals u weet heb ik er zelfs een boek over geschreven “Uiterlijke kenmerken van Crackduiven” en echt je kunt door goede beoordeling de slechten en middelmatige duiven er uit pakken en vaak zelfs de absolute toppers. Er is veel meer “in de hand” te zien en te voelen dan veel mensen denken, beweren en zeggen... Natuurlijk ga ik wel eens de fout in, in Rijssen vorig jaar en in Oudewater had ik een jonge duif afgekeurd, wat later toch een goede duif bleek... maar tegen over staan honderden, misschien wel duizenden waar ik het tot in de puntjes goed voorspelde, maar daar hoor je niet zo veel van (menselijk haha). Nee, in de hand pak je bijna nooit fout als je weet waar je naar moet kijken, ik durf te beweren bij vliegers 80% en bij kwekers 90% zelfs.
    Elke duif die in het seizoen een open stuit heeft kun je opruimen, elke duif met een brede waaierstaart kun je opruimen, maar ook bijna alle bleekogers, lange achtervleugels, slechte pluimen, kippenvleugels, slechte spieren, grote pupillen etc. Bij vliegduiven gaat er wel eens een duifje tussen de mazen door, bij kwekers nooit!

Rui voorbereiding en begeleiding

Iedereen heeft het steeds maar over de rui, dat de rui de kampioenen van volgend jaar maakt, en dat je op de tentoonstelling de kampioenen er al tussen uit pakt (qua verzorging), is dat wel zo? JAZEKER!
Hoe doen wij het op de hokken in Wilhelminaoord ?:

Wanneer u de laatste vlucht hebt gehad en de eventuele jongen zijn afgezet geeft u de duiven 1 dag geen eten, gevolgd door een week licht voer, licht voer wil zeggen zuivering (wij gebruiken Recup Enzymix van Beyers Elite) en na deze week van lichter voeren gebruiken we een goede ruimengeling (wij gebruiken Beyers Elite Enzymix Rui).

De dag na de vastendag (geen eten) gaat u ook beginnen met een aantal bijproducten om de rui zo goed mogelijk te laten verlopen.
Drinkwater: 21 dagen karnemelk door het water, in een verhouding van 1 op 3, dus voor de leken onder ons: 1 liter karnemelk op 3 liter water. Hierna 14 dagen Prange Suppe door het water (1 eetlepel op een liter water) en hierna een paratyfus kuur van minimaal 14 dagen (Trimsulfa, Parastop, Para-coli o.i.d.) . Nog even voor de duidelijkheid, ons seizoen eindigt op 20 september (zaterdag) op zondag 21 september dus geen eten en dan van 22 september tot en met 28 september Recup voer, en van 22 september t/m 12 oktober karnemelk door het water. Van 13 t/m 26 oktober Prange Suppe door het water en dan van 27 oktober t/m 9 November de paratyfus kuur door het drinkwater.

Voeding. Ook dit nog even precies: Vanaf 28 september tot 1 december ruivoer (Beyers Elite Enzymix Rui) en dan de overschakeling naar kweekvoer (koppeling 5 december). Gaat er nog wat over het voer? Jazeker, 2 x per week gaat er een lepel Herstel-Power 96% over het voer en een koffielepel Beute-Sport. Waarom is dit? De Herstel Power zorgt voor de dierlijke eiwitten die weer zorgen voor een super pluimage. De Beute Sport is een Vitamine/Mineralen mix met ruim Calcium en Magnesium.

Nog even belangrijk. In de 8 dagen van het vasten en het licht voeren mogen de duiven niet los en moet het licht uit. Persoonlijk vind ik ook dat de duiven tijdens de karnemelk kuur niet los moeten omdat ze extreem kaal vallen en een weerloos slachtoffer zijn voor roofvogels of katten.

Over de onderwerpen rui en selectie zal ik nog regelmatig terugkomen in mijn column.

Op eigen hok

Gaat het fantastisch. Na zes van de zeven vluchten staan we 6e Keizergeneraal jong van afdeling Friesland. Afgelopen zaterdag hadden we de laatste officiële vlucht van de afdeling met de jonge duiven vanuit St. Quentin wat voor ons een afstand had van 390 km.
De duiven kwamen ongelofelijk vlot. Overal in de afdeling kwamen ze als hagelstenen maar vooral op de verste afstanden natuurlijk door de zuid- zuidoostelijke wind. Eigenlijk had de west zijde van de afdeling en de polder (incl. Urk) nu alles moeten pakken maar het was toch de omgeving Zwaagwesteinde die het mooie weer maakte, ik denk dat we het nu toch eens zijn dat daar de kwaliteit gewoon beter is dan aan onze westzijde (afdeling 11).
Op eigen hok pakten we tegen 358 duiven in de club 3, 4, 7, 12, 14, 15, etc met 30 duiven mee 18 prijzen waarvan 16 stuks bij de eerste 50. Onze eerste was “Berenice 720”, gevolgd door “Bart 729 en “Barnabas 184”.
Dus ik ga er van uit dat we niet gezakt zijn in het eindklassement van de jonge duiven 2008 van afdeling Friesland.

Tevens waren er nog 413 duiven in concours op Zutphen (africhting vlucht voor de natour), wij maken er in de club altijd een klokvluchtje van, hierop deden onze getrainde duiven het goed met 17 v.d. 22 in de punten, maar helemaal eerlijk is het niet omdat er ook late jongen bijzitten en andere “ongetrainde” duiven. Maar het gevoel is goed voor de komende natour.

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
IFC Hoogerheide

Nico Haesen

Johan Hamstra

A. Engelen

Gebr. van Toor

M. van Ginkel

Team Noel-Willockx

Familie Huizer

Van Elsacker-Jepsen

Nico Jan Koenders

Dick-Jan & Stephan Göbel

Super Fondclub G.O.U.

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Ad Schaerlaeckens

Gezondere duiven door gezond licht!