Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

BTW en duivensport Open printvriendelijke pagina
Van de NPO  29-8-2008
 

Het zal u waarschijnlijk niet zijn ontgaan dat er rumoer is ontstaan over een uitspraak van de rechtbank te Haarlem over een BTW kwestie die de duivensport raakt. Wat is er nu precies aan de hand?

Over verrichte diensten dient normaal 19% BTW in rekening te worden gebracht die aan de belastingdienst moet worden afgedragen. Er zijn echter op deze regel ook uitzonderingen die in een BTW-richtlijn zijn vastgelegd. Zo is er een uitzondering voor sportverenigingen. Dienstverlening aan leden is hier vrijgesteld van BTW en dat wil dus zeggen dat de leden die extra 19% BTW voor diensten die de organisatie aan hen verleent, niet in rekening wordt gebracht. De NPO heeft een lange reeks van jaren van deze regeling gebruikt gemaakt omdat ook volgens de belastingdienst de duivensport voor deze regeling in aanmerking kwam. In de belastingalmanak werd de duivensport zelf als voorbeeld genoemd! Vele jaren heeft de NPO dan ook op grond van een afspraak met de belastingdienst over deze dienstverlening geen BTW betaald.

Waarom nu plotseling een wijziging en worden wij nu verplicht voor diensten aan onze leden 19% BTW in rekening te brengen?
De aanleiding was de volgende. Wij werden op enig moment er op gewezen dat gezien het karakter van onze Manifestatie ook de toegang feitelijk onder deze vrijstelling zou moeten vallen. Wij hebben dat aanhangig gemaakt bij de belastingdienst en men heeft onze argumenten overgenomen. Wij kregen vrijstelling en een teruggave over de afgelopen vijf jaren. De betrokken inspecteur stelde zich echter na verloop van tijd de vraag of duivensport nu eigenlijk wel sport was. Hij meende alles overziende dat dit niet het geval was. Er volgde overleg met de belastingdienst over dit punt. Bij het laatste bezoek aan de belastingdienst leek de lucht geklaard, maar toen de schriftelijke stellingname volgde, hield de belastingdienst toch vast aan het standpunt dat duivensport geen sport was en de NPO dus niet langer gebruik kon maken van de vrijstellingsregeling. De NPO is tegen dit besluit van de belastingdienst in beroep gegaan bij de rechtbank.

De rechtbank in Haarlem heeft hier onlangs een uitspraak over gedaan. De rechtbank oordeelde uiteindelijk dat de richtlijn alleen maar “het oog heeft gehad op de actieve sportbeoefening door de mens en dat de menselijke activiteit die nodig is bij de duivenliefhebbers niet voldoende is om de duivenliefhebberij te kunnen aanmerken als sport in de zin van de BTW-richtlijn”. Volgens de rechtbank heeft de richtlijngever uitsluitend het oog gehad op de actieve sportbeoefening door de mens. Gevolg van de uitspraak is dat de diensten van de NPO verricht aan hun leden niet langer meer voor vrijstelling van BTW in aanmerking komen.

De consequenties van de uitspraak richten zich op de prijs van de vaste voetring. De inkoop van de vaste voetring bedraagt ongeveer € 0,05 en de ring werd verkocht voor € 0,41. Het bedrag wat boven de inkoop zit is de vergoeding voor de diensten die verricht worden en samenhangen met die ring. Daarbij kunt u denken aan de ringenadministratie en wat daar mee samenhangt zoals het computersysteem, het voicerespons systeem, de opvangadministratie, centrale hokken, de personele lasten die met deze werkzaamheden samenhangen, enzovoort. Voor deze diensten was dus € 0,35 per ring verschuldigd. Nu de BTW moet worden afgedragen dienen we dus 19% over de € 0,35 per ring te betalen en dat is bijna € 0,07 per ring. De ringprijs is dan inkoop + dienstverlening + BTW en dat is totaal
€ 0,47. Deze prijs is dit jaar ook gehanteerd om geen risico te lopen als we de procedure zouden verliezen. In totaal spreken we namelijk over een BTW bedrag van € 72.000,= die nu afgedragen moet worden.

Bestuur NPO heeft inmiddels besloten om tegen het besluit van de rechtbank te Haarlem in hoger beroep te gaan bij het Gerechtshof te Amsterdam.

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
A. Engelen

Super Fondclub G.O.U.

Aad Beerendonk

Familie Huizer

Combinatie Lokhorst

Gebr. van Toor

Will & Falco Ebben

Cees van Heijst

Team Noel-Willockx

Hans & Evert-Jan Eijerkamp

Johan Hamstra

Dick-Jan & Stephan Göbel

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Ad Schaerlaeckens

Gezondere duiven door gezond licht!