Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

De 25 vragen van het forum (6) Open printvriendelijke pagina
Gert Jan Beute  11-9-2008
 

Op Het Praathuis forum hebben de lezers/gebruikers van het forum een 24-tal punten samen gesteld die ze graag behandeld zagen. We zijn nu aangekomen bij de laatste 5 vragen.

19. Verliezen van jonge duiven, hoe en waarom?

Zeer moeilijk onderwerp waar we het waarschijnlijk nooit eens over worden, maar ik zal eens een paar puntjes plaatsen.

  1. Kwaliteit van de ouderdieren. Liefhebbers kweken uit alles wat veren heeft, slechte duiven in de hand, niet geheel gezonde duiven en duiven zonder prestaties met een prachtige stamboom waarop ook de ouders en grootouders geen enkele prestatie hebben neergezet. Wanneer alle liefhebbers eens alleen jongen zouden kweken van hun beste en gezondste duiven met een perfect lichaam, heldere ogen met kleine pupillen, en hier alleen mee kweken nadat de duivendokter tevreden is over de conditie en de gezondheid, dan kweek je al gemiddeld betere, gezondere jongen met betere weerstand en intelligentie.
  2. Selecteren vanaf uitkomen der eieren. Begin met selecteren zodra de jongen uit het ei komen. Help geen jongen die niet zelf uit hun ei kunnen komen. Leg geen achterblijvers onder koppels met kleinere jongen met de bedoeling van wat extra voeding voor die achterblijver > lees zwakkeling. Selecteer die jongen gelijk uit, die op 8 dagen ouderdom nog niet geringd kunnen worden, selecteer die jongen uit die magere pootjes hebben wanneer hun nestmaat normale poten heeft. Selecteer alle jongen uit die achterblijven in de groei, blijvende dunne mest hebben, magere borstjes met weinig vlees en blauwe kleur, selecteer alle jongen die bij het spenen na 1 x helpen de waterbak nog niet kunnen vinden. Selecteer alle jongen die als laatste het hok uitgaan, en dat gedurende enkele dagen. Selecteer alle jongen die op het hok blijven zitten, wanneer de andere hun ronden maken. Selecteer alle jongen die vieze neusje blijven houden als de andere blaken van gezondheid. En wanneer u begint op te leren, selecteer alle jongen die niet optimaal in de hand aanvoelen. Wanneer u al aan de vluchten toe bent en u heeft bijvoorbeeld nog 50 jongen, speel er niet meer dan 40, pak de 40 mooiste, strakste en vitaalste jongen uit de groep, en laat de anderen een week thuis, dit zijn uw winnaars toch niet, dus waarom zult u ze spelen? Een duif kan best van 0 in èèn keer op 300 km, mits super gezond en er helemaal klaar voor.
  3. Roofvogels . Iets waar we weinig aan kunnen doen is het verliezen van duiven aan de in grote getale voorkomende roofvogels. Op ons hok verspelen we toch wel veel jongen en ouden aan de kromsnavels, al is het veel beter geworden toen we in februari, maart en april de Oehoe CD aanzetten (geluiden van oehoe uil, waar andere roofvogels doodsbang voor zijn). Wanneer jonge duiven net buiten komen en een havik pakt één jong dan zijn er toch regelmatig een aantal zo bang en onervaren dat ze van het hok slaan en nooit meer terug komen.
  4. Vervoer/containers. Er is bekend dat enkele afdelingen meer jongen verspelen dan anderen, we kunnen er wel omheen draaien maar het is zo. Maar ook per afdeling zit er grote verschillen in vervoer en dus kwaliteit van de containers. Er zijn afdelingen waarvan je van te voren al weet wie op (korte afstanden) de uitslag de mooiste resultaten neerzetten en de minsten jongen verspelen. De afdelingen zullen u waarschijnlijk zeggen; “onze containers zijn allemaal even goed” maar laat u niets wijsmaken het is niet zo. Met bepaalde weertypes hebben enkele containers zo weinig verfrissing van lucht/zuurstof dat de jongen blauw en frommelig uit de container komen, als het dan pas de eerste of tweede keer is dat de duiven in de mand zitten bent u ze kwijt als ze niet een 100% basis gezondheid hebben.
  5. Straling/kruislossingen. In deze twee oorzaken geloof ik niet. Bij straling zeg ik altijd maar dat op de natour bijna geen duiven verspeeld worden en er toch net zoveel getelefoneerd word. En bij kruislossingen is mijn mening, dat natuurlijk gaat een duif dan soms met de verkeerde groep mee, maar hij moet het verstand, de oriëntatie en de gezondheid hebben om later weer terug te keren, al is het de andere dag...

20. Voedingssupplementen

Ook weer een heel moeilijk onderwerp. Er zijn honderden zo niet duizenden verschillende preparaten die goed en onmisbaar zouden zijn voor uw duiven, er zijn supplementen voor de kweek, vlucht, jongen en rui en als we alles zouden geven hebben we dagen en maanden te kort. Maar geloof ik er niet in dan? Jazeker wel !!! ik ben èèn van de grootste voorvechters van voedingssupplementen in onze duivensport. Ik durf zelfs te beweren dat wanneer u op de dagfond met oude en of jonge duiven bij de absolute top wilt horen het bijna onmogelijk is zonder hulp van bijproducten ! Groot voorstander ben ik van zaken als gisten (biergist en bakkersgist), omega oliën of omega korrels (CèDè), ijzer, calcium, magnesium, kaas, schapenvet (korrels), dierlijke eiwitten, knoflook, uien en energie/groente korrels. Zeer belangrijke en goede producten, alleen gebruik niet alles tegelijk, probeer een schema van uw goed presterende duivenvriend of duivendokter te krijgen. Wat eigenlijk niet bij voedingssupplementen hoort maar wel heel belangrijk: diverse soorten grit, piksteen, pikkoek, maagkiezels en regelmatig vers !!

21. Ouderdom vliegduiven

De vraag was waarom op dit ogenblik niet meer of bijna niet meer met oude duiven gevlogen word?
Dat is volgens mij een makkelijke vraag: In deze moderne tijd kunnen jonge duiven en jaarlingen alles aan door selectie en het moderne voer en begeleidingsysteem. Je kunt jaarlingen al het complete vliegprogramma voorschotelen en de besten zullen als jaarling al de besten zijn. Bij de commerciële hokken, gaan de absolute toppers naar het kweekhok en worden de slechten gedood of op een verkoop op internet gezet. Enkele mogen nog 1 jaartje als 2 jarige, maar dat zijn maar heel weinig omdat u in de vorige regel al heeft kunnen lezen; “de besten naar de kweek en de rest weg” er is volgend jaar weer een compleet nieuwe lichting jaarlingen.
Maar een duif kan natuurlijk in principe wel 10 jaar mee op de wedvluchten, maar het word als armoede van uw kweekhok gezien als de “ouden” u nog moeten redden..

Op eigen hok

Hadden we twee weken geleden (30-08) een hele goede vlucht en vorige week 6 september de slechtste van het jaar, onze duiven kwamen zo’n 5 minuten te laat (67 mee) voor de 1e prijs. We weten precies waardoor het komt, maar ik zal het niet noemen, want het word gelijk als smoes gezien, dus praten we er niet over. Volgende week (morgen 13 september) nieuwe kansen en zien we of het probleem over/weg is.
In de club waren 6 september 429 duiven, wij hebben 31 in de punten van de 67 dus dat is nog geen 50% (1:4), dus met recht de slechtste vlucht van het seizoen.

De jonge garde van 2008 doet het nog steeds prima, tot nu toe, en dan zijn er nog twee vluchten te gaan heb ik 1 jonge duif met 9 prijzen op 10 x zetten, en 2 jonge duiven met 8 prijzen op 10 x zetten. Onze twee beste jaarlingen hebben beide 13 prijzen op 16 x zetten, en nadat we het verluchtingsysteem hebben aangepast is er ook een doffer met 13 prijzen op 16 x zetten. Duiven met een 100% score hebben we in het asduif kampioenschap dus niet, wel scoren enkele duiven per onderdeel heel hoog in %.

Wat nu al opvalt is dat duiven die je voor de vluchten het voordeel van de twijfel gaf het toch niet echt waarmaken. Het hoogst gewaardeerde doffertje (cijfer 9) is niet gespeeld door een verkeerde paramixo enting (scheve nek) maar het duifje met een 9- is ook onze beste jaarling doffer. De hoogst gewaardeerde jaarling duivin is nu onze 3e beste jaarling (Amabel 592 met een cijfer 9), zij heeft in het voorjaar geen nest gehad, en op de eerste vluchten kwam ze niet vroeg, later won ze nog een 1e op Pitiviers (eendaagse fond), nu ze op eieren zit (natour) laat ze zien het echt waard te zijn.

De 3e best gewaardeerde (Aureole 782) duivin (cijfer 8,5) blijkt onze beste jaarling te worden, zij won nu reeds 13 mooie prijzen op 16 x zetten.
De jaarlingen met de laagste cijfers op ons hok (handkeuring) zijn ook de laagste in prijspercentage op de vluchten. Adam 751 liet het erg zitten op zijn bovenbouw, maar mocht toch blijven omdat hij alert was, zijn eindcijfer op ons hok was 7- en hij doet het slecht met 1 prijs op 8 x mee. En één duivin (Ariëlle 768) mocht als test nog even blijven zitten (open stuit, cijfer 6,5), maar bewees het tegendeel niet met 3 prijzen op 14 x mee.
In 2009 blijven alleen jaarlingen die met de handkeuringen (in oktober en maart) een cijfer 7,5 of hoger scoren.

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Aad Beerendonk

J. Doldersum & Zn

Van Hoeck-Noel

Marcel van Zanden

Comb. Gerritsen

Fondunie 2000

Combinatie Bruggeman

Cees van Heijst

Nico Jan Koenders

M. van Ginkel

Combinatie Lokhorst

Familie Huizer

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Ad Schaerlaeckens

Gezondere duiven door gezond licht!