Naar aanleiding van de publicaties over het bespuiten van granen met insecticiden en anti-schimmel hebben we de eerste resultaten binnen. Duiven die in een goede conditie zijn werden gedurende 3 weken gevoerd met gewassen granen. Het resultaat was niet opmerkelijk. Aan de duiven was niets te zien of te merken. Zij vlogen hun prijzen als voorheen. Er moet daarbij wel gezegd worden dat het gezonde duiven waren. Ook werd aan duiven de keuze gelaten om hetzij bespoten, dan wel gewassen granen te eten. Op het oog was er geen verschil. Toch hadden zij duidelijk de voorkeur voor de gewassen granen.
Granen die alleen geschoond worden, bevatten natuurlijk nog een deel stof. Eigenlijk is het gewoon de grond waarop ze groeiden. Dat kan kleigrond, leem of zandgrond zijn. Doordat er zoveel graansoorten in een zak voer zitten die op verschillende gronden in Europa of daarbuiten werden verbouwd, is dat stof ook erg gemengd. Op zich is dat helemaal niet erg want een duif in de vrije natuur heeft ook niet de mogelijkheid om de granen die hij op het land vindt te wassen. Ik heb ze in ieder geval nog nooit de was zien doen.
Verder wil ik nog eens duidelijk vermelden dat de landbouw spuitmiddelen allemaal biologisch afbreekbaar moeten zijn binnen de EU. Op zich zijn de middelen die worden gebruikt dus veel minder agressief dan een aantal jaren geleden.
Ben ik dan nu gerustgesteld? Nee, dat niet. Daarvoor staat ons nog te veel te wachten onder het mom van z.g “voedselveiligheid”, zoals ik in mijn vorige artikel al schreef. Er is wat mij betreft geen reden tot paniek en ook geen reden om rustig achterover te gaan zitten. Ik verwacht dat er meer en meer druk van hogerhand zal ontstaan om genetisch materiaal toe te staan en om de mineralen aan te passen met daarin fosfaten. Allemaal voor de voedselveiligheid. Oh, oh, wat hebben ze het goed met ons voor...
Te veel van het goede
Als het duivenlichaam al was belast met veel medicamenten en of veel bijproducten. Dan moet de lever dat allemaal verwerken. Ja, ja, ook alle goede middelen ten spijt, als ik er te veel van geef, dan heeft de duif er een probleem bij. Te veel vitaminen kunnen lijden tot volledig vormverlies. Het zal enkele maanden duren voordat dit is hersteld. Weg mooi duivenseizoen. Te veel aminozuren vergiftigt de duiven met ammoniak, te veel olie zorgt voor leververvetting en bevordert de traagheid van de duiven. Weg eerste plaatsten op de uitstag. Te, te te. Maar ja... sommigen kennen geen maat.
De lever is dan wel een soort schoonmaakmachine, maar die heeft tijd nodig om dat allemaal voor elkaar te krijgen. Als we de lever minimaal belasten met medicijnen en verstandig omgaan met bijproducten, dan zullen de kleine hoeveelheden insecticiden nooit de druppel kunnen zijn die de emmer doen overlopen. Daarbij komt, dat alle liefhebbers in de EU met bespoten granen vliegen en dat het dus nooit zo kan zijn dat daar de bottelnek heeft gezeten als het eens met de prestaties niet wil lukken. De buurman voert immers hetzelfde voer en die vliegt wel de pannen van het dak.
Wat doet de lever en hoe werkt het?
De lever is een zeer belangrijk orgaan dat bestaat uit miljarden levercellen. De belangrijkste taak is het reinigen van afvalstoffen, de opslag en reserve van vetten en glucose, mineralen zoals ijzer, verwerken van eiwitten tot aminozuren (lichaamseiwit) en opslag van de vetopneembare vitamines (ADEK).
Voor een goede vertering in een goed werkende lever essentieel. De lever produceert gal om de vetten te kunnen verteren. Verder beschermt de lever de duif tegen chemicalien en giftige stoffen uit het voedsel. Natuurlijk kan de lever niet alles verwerken als de hoeveelheden gifstoffen, chemicaliën en toxines uit de lucht, het water, het voer en uit de leefomgeving te groot worden, dan krijgt de lever het moeilijk. Vergelijk het maar met het oliefilter van een auto. Als je nooit eens naar de garage gaat om de olie te verversen, dan kan de boel op den duur een keertje verstopt raken. Het is dus wel belangrijk de lever eens op te schonen (reinigen).
Sedechol
Sedechol wordt vooral in Belgie gebruikt om de duiven en andere vogels te beschermen tegen leververvetting. Het is geen geneesmiddel, maar een conditie/vitamine preparaat. Het bevat onder andere methionine, vitamine B15, choline, bitartraat, boldine en sorbitol. In Nederland zien we het product minder omdat het niet geregistreerd zou zijn. Toch vind ik het een waardevol product waar de dieren zo nu en dan baat bij kunnen hebben. Ik ben wel een tegenstander van wekelijks gebruik, omdat de lever zo lui wordt en zijn werk overlaat aan de middelen die hij van buitenaf krijgt Verder is het zo, dat wie de lever niet belast ze ook niet hoeft ontlasten.
Choline
Een ander goed middel dat helpt de afvalstoffen te verwerken is choline. Deze stof komt voor in chemische en in natuurlijke vorm. De natuurlijke choline is een onderdeel van de stof lecithine. De chemische choline-chloride werkt juist tegen natuurlijke choline in bij afbraak van afvalstoffen.
Choline (of wel Phosphatitylcholine/PC) zorgt ook voor vettransport en voorkomt zo leververvetting. Acetylcholine (AC) zorgt voor de inpulsen van de zenuwen en reguleert bovendien de spieren. Bij grotere inspanning is de behoefte aan AC groot. Als er tijdens de inspanning van een zware vlucht niet voldoende AC ter beschikking is, neemt het prestatievermogen van de duif af. Volgens verschillende onderzoeken blijkt dat lecithine de meest werkingsvolle choline-bron is. Als we dus lecithine aan onze duiven geven, verhogen we het cholinegehalte aanmerkelijk en het effect houdt meerdere uren stand. Dit voorkomt sterk gewichtsverlies bij zware inspanning. Het tekort aan zuurstof toevoer wordt gereduceerd waardoor vermoeidheid minder snel optreedt. Bovendien wordt de tijd die de duif na de inspanning nodig heeft om de spieren weer te ontspannen gehalveerd. Het is daarom zeker aan te bevelen in de vlieg en rui periode.
Verder is het misschien aardig om te weten wanneer u eens een glaasje te veel gedronken hebt, dat het choline gehalte in de hersenen is afgenomen. Wil je van de kater af, dan is het verstandig snel een paar eetlepels lecithine granulaat in je yoghurt te doen. Lecithine granulaat of poeder is wel te koop in de biologische winkel.
Mariadistelzaad
Mariadistel vermeerdert de darmwerking en de stroom van gal uit de lever. Als er dus leverproblemen zijn zoals leververvetting dan is dit een goed idee enkele procenten mariadistelzaad aan het voer toe te voegen.
Verder werkt ook dit kruid sterk ontgiftend op de lever, dus het kan ook gebruikt worden na alcoholmisbruik en een te zware dosis medicatie. Het is een van de weinige kruiden die in staat is om celvernieuwing in de lever te bewerkstelligen.
Reijkaerd thee
Super na een zware vlucht in het drinkwater. Dat was en is het verhaal van veel goede liefhebbers die het al probeerden. De samenstelling is van de bekende Belgische liefhebber genaamd Reijkaerd. Daar ik geen Belg ben hoop ik dat ik de naam goed heb geschreven.
Gebruik: deze thee kan het gehele jaar gegeven worden. Vanuit de ervaring gezien, zou het echter als kuur (een week achter elkaar), ter voorbereiding op de kweek, voor de vliegperiode en tijdens de rui gegeven moeten worden. Tijdens de vliegperiode steeds op de dag na de vlucht in verbinding met zuivering of gerst. Deze ontslakkingsthee bevat: Herba Borraginis, Herba Lamii albi, Flores Lamii albi, Herba Malvae silvestris, Flores Malvae silvestres, Folia Boldo, Herba Millefolii c. flor., Rhizoma Rhei sinens. shensi, Flores Calendulaè cum calic., Radix Sarsaparillae, Herba Tanaceti c. flor., Folia Fraxini.
Bereidingswijze: in een liter drinkwater doet men een volle eetlepel van deze thee ca 3 minuten koken, daarna ¼ tot ½ uur laten trekken. Daarna door een zeef gieten en laten afkoelen.
Paardebloem
Onderschat wordt de paardebloemdistel. Duiven zijn er gek op, maar wat kan dat nou nog inzitten? Nou daar komt ie dan: De gehele plant heeft een ontgiftende werking. Gooi hem dus als geheel gerust in het hok of de ren. Je moet eens zien hoe gek ze er op zijn. De bladeren bevorderen de urineproductie en de wortels versterken de lever, wekken de gal op en zijn laxerend. In de bladeren bevinden zich verschillende waardevolle stoffen zoals kali. Het natrium ontzuurt en de zwavel reinigt de huid en geeft het ook glans. Verder zit er kiezelzuur in dat de vorming van het bindweefsel stimuleert. De Choline stimuleert het zenuwstelsel, de klieren en het bindweefsel. De inuline is zeer voedzaam en voorkomt dunne mest, het magnesium herstelt de spieren en is zeer goed voor het hart. Het voorkomt tevens darmkrampen. De plant bevat een aantal bittere stoffen, looistoffen en etherische olien.
Chlorella en spirulina
Spirulina is in en ingroen van kleur en bevat veel chlorofyl. ( bladgroen). Wereldwijd wordt erkend dat chlorofyl wordt wereldwijd een van de waardevolste en best opneembare eiwitproducten. Het bedvat alle essentiële aminozuren. In totaal bevat Spirulina meer dan 60 vitale voedingsstoffen, zoals vitaminen en mineralen, chlorofyl, enzymen en anti-oxidanten. Ook zijn er geen negatieve bacteriën aanwezig zoals Salmonella, E-Coli, Herbticiden en pesticiden op het product aanwezig.
Reinigende werking: Spirulina zuivert het bloed en zorgt voor de inwendige reiniging van het lichaam. De afvalstoffen worden zo op natuurlijke wijze uit het lichaam gefilterd. De lever, nieren en hart worden niet meer overbelast en kunnen veel beter het werk doen waarvoor ze gemaakt zijn. Daardoor voelen we ons een stuk fitter en krijgen we er meer energie van.
Chlorella
Er is een nog hoogwaardiger product. Het is een gekweekte alg in zoet waterbekkens. Het gehalte aan chlorofyl is nog hoger dan in spirulina en het wordt gezien als de absolute top onder de groene algen. In chlorella bevinden zich de waardevolste voedingstoffen die op aarde te vinden zijn. Verder behoort het tot de 3 planten met het hoogste chlorofylgehalte.
De alg beschikt over een hoog vitamine B gehalte met uitzonderlijk veel vitamine B 12. Het eiwitgehalte is ook bijzonder hoog ( rond de 60%) en heeft het een zeer hoog ijzer en calciumgehalte. Doordat Chlorella een zoetwater alg is bevat het geen jodium.
Ook bevat chlorella een hele reeks andere substanties, waarvan het beschermende potentieel enorm is. Naast pigmenten zoals chlorofyl, bevat het o.a.ook carotenoïden, polysacchariden, glycolipiden, en enzymen. Dat zijn hele belangrijke stoffen voor mens en dier.
Weerstand opbouwen
Dat is eigenlijk wat ons overblijft. Als de natuur in de toekomst slechter wordt, de voeding minder hoogwaardige mineralen bevat en meer chemie, dan is het sterk maken van het immuunsysteem een goede zaak. Regelmatig de lever helpen met opschonen is een goede zaak. Deze dingen hebben we allemaal zelf in de hand. Ik wilde niet alle producten noemen die ondersteunend kunnen werken, omdat het artikel dan veel te lang zou worden. Het is een keuze uit vele mogelijkheden.
Veel succes ermee!
|