Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Column van 10 oktober 2008 Open printvriendelijke pagina
Gert Jan Beute  11-10-2008
 

Wat een gedonder, ik ben van de trap gevallen en mijn teentjes en vingers gebroken en voet en hand gescheurd. Het gebeurde op maandagmorgen net voor we op vakantie zouden gaan met onze vrienden Panagiota en Peter Fincken uit Maasbracht, we zijn wel gegaan ondanks dat ik de eerste paar dagen in een rolstoel zat. Maar voor mij is rust, gezelligheid en eten het belangrijkste en dat ging prima haha. De vrijdag dat we thuiskwamen gelijk maar mijn email box geopend en enkele tientallen mailtjes gelezen en beantwoord (met 1 vinger van de linker hand), ondanks dat we maar drie dagen weg zijn geweest waren er toch al berichtjes van ongedurige duivenvrienden die in hun 2e mail die week al boos waren dat ik niet reageerde, het zal de tijd van het jaar wel zijn (de blaadjes vallen)..

Hoe verduistert Peter Fincken zijn jonge en oude duiven toch?

Ik denk dat iedere topspeler anno 2008 werkt met licht en donker op zijn hokken, zo’n 25 jaar geleden begonnen de meesten al met verduisteren van de jonge duiven en de laatste 10/15 jaar doen de toppers het ook bij de oude duiven. Traditioneel is dat je rond 18.00 uur platen, schuiven of gordijntjes voor je ramen hangt en zo de zon te toegang verbied. Zo rond 08.00 uur de volgende dag word alles weer voor de ramen weggehaald en kan de zon weer op de hokken komen. Op zich helemaal gewend, iedereen kent het en weet van de hoed en de rand maar... wat als je gewoon werkt?, En wat met de kinderziektes en wat met de “slecht weer dagen”?

Bij Peter Fincken de topspeler uit afdeling 4 gebeurt het anders, makkelijker, en absoluut geen kinderziekten meer tijdens de verduister periode. Hij zet in februari reeds plaatjes triplex voor de ramen en laat doormiddel van een tijdklok de lampen aangaan om 08.00 uur tot 18.00 uur. Voordeel is dus dat je altijd precies op tijd bent, je gewoon naar je werk, op visite en zelfs op vakantie kunt gaan en de duiven zitten prima verduisterd tussen 18 en 08.00 uur en prachtig in het zonnetje (ook op slecht weer dagen) op de tussenliggende uren.

Bij de oude duiven haalt hij de triplex plaatjes weg zo’n drie weken voor aanvang van de periode dat hij met de betreffende ploeg wil pieken (de vitesse ploeg dus in maart en de dagfondploeg eind april, de jonge duiven tot 21 juni etc.) Vanaf de eerste vlucht van de te pieken periode word de licht periode uitgebreid van 10 naar 17 uren met truelight (echt zonlicht).

Heel belangrijk bij alle lichtsystemen is: ook overdag het licht aan! U weet het wel, velen weten het wel maar toch zijn er nog honderden die het verkeerd doen en daarom valt bij hun het systeem in duigen.

Hoe verloopt de rui?

Op dit ogenblik moet het op uw hokken sneeuwen van de grote hoeveelheid veren, u zit net als veel toppers nog midden in de karnemelk periode van 3 weken en hierna gaat u een paratyfus kuur geven of zoals ik dat doe, eerst nog een kuur met Prange Suppe. Ik kreeg net nog een mailtje van Luc Houben uit Belgie dat hij en enkele andere goed spelende vrienden van hem de Prange Suppe ook sinds vorig jaar gebruiken in de rui tijd, met groot succes.

Zorgt u verder voor een goed zak voer, en met een goed zakje bedoel ik dat u best zelf mag mengen, u kunt best 5 tot 10 zakken voer wat u in de zomer gebruikt, nu door elkaar mengen en opvoeren. Er mogen best snoepzaad, energie, zonnebloempitjes, hennep, pinda’s, tovo, korrels etc etc worden gegeven. Hoe uitgebreider in de rui tij hoe beter voor de pluim.

Vergeet niet elke 2/3 dagen een bad te geven, tijdens mijn selecteren van hokken pak je de “weinig bad geef hokken” er zo uit, de eerste 3/5 slagpennen worden vierkant, en de andere pluim voelt aan als schuurpapier. Als u dan naast dat “weinig bad geven” ook nog eens arm voert, kunt u het volgend jaar waarschijnlijk vergeten.

Een korte column deze keer, mijn excuses, ik heb zoals in de aanhef al staat alleen de beschikking over mijn linker hand, en met die linkerhand kan ik met èèn vinger op het toetsenbord slaan, dus voor de tekst als hierboven heb ik 3 uurtjes werk.

Hoe gaat het nu met selecteren en keuren? Dat gaat prima, ik heb door de gipsmeester mijn hand in de precieze houding laten zetten dat ik er een duif mee kan vasthouden en het keuren van spieren en stuit doe ik met links. Het “gevoel” heb ik alleen in mijn linker hand en vingers, de rechter hand is alleen voor vasthouden haha.

Tot volgende week.

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Theo de Kruijk

Gert Jan Beute Duivenproducten

Gebroeders Homma

Hans de Ruig

Comb. Verweij-de Haan

Combinatie Bruggeman

Comb. Gerritsen

Marcel van Zanden

IFC Hoogerheide

Gebr. Maas & Zn

Dick-Jan & Stephan Göbel

Will & Falco Ebben

Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?
Ode to Dolores
Gisteravond voor het eerst sinds maanden weer een naar het stadion, weet nu weer waarom ik in de winter liever niet op beton sta. En maar weer kijken op het scorebord, aftellen naar het einde van de verlenging...
Chiazaad
Regelmatig wordt ik gevraagd naar de waarde en de zin van Chiazaad voor de duivensport. Kun je dat door het voer mengen? Is het een goed idee Chia toe te voegen aan het kweekvoer of vliegvoer?
Andere tijden
We zijn weer een jaar verder en ouder. Ook weer wat grijzer of kaler. In je jeugd lijkt de tijd stil te staan, later gaat het zo snel dat je gaat beseffen dat een mensenleven maar een komen en gaan is...
Vaste voetringen
Het hete hangijzer van de laatste weken: de vaste voetringen. Een nachtmerrie, je zal ze maar nodig hebben en er zijn er geen. Wat we dit jaar meemaken is nog nooit vertoond...

Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Schiet wel lekker op (6-3-2016)
Duivencontroles (2-3-2016)
Lezing en huldiging (1-3-2016)
Ritje Vlaamse Ardennen (22-2-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Duindam Klimaatadvies

Gezondere duiven door gezond licht!

Ad Schaerlaeckens

Duivenverkoop, gratis adverteren

Postduivenveiling.com