Waarschijnlijk zijn bij u alle duiven die niet goed genoeg waren nu verwijdert van het hok, alleen de allerbeste verdienen een plaatsje tussen de elite van uw hok. Alle twijfelaars die u nu laat zitten zullen u in 90% van de gevallen volgend jaar weer teleurstellen, kampioenen zijn er weinig en zeker tussen de twijfelaars is de kans heel klein dat er toch een toppertje tussen zit.
Veel beter is het kweek en vlieghok te minimaliseren met alleen de allerbeste. Ook bij ons gaan er vele duiven uit, velen zijn niet goed genoeg en worden opgeruimd en zo’n 20 oude duiven zijn overcompleet en zullen op GPS-AUCTIONS verkocht worden. Wat is overcompleet? Ik heb bijvoorbeeld van Akio 873 onze supervlieger van 2004 maar liefst 5 zonen op het kweekhok, de 2 oudsten van 2005 mogen nu iemand anders blij maken, ze hebben ons laten zien goede duiven voort te brengen. Van de New Spitfire heb ik 7 kinderen op het kweekhok, de 2 oudsten (2005) mogen nu weg, deze twee zijn uit New Spitfire de 1e asduif herstart van de afdeling 2002 x Kiyoko de 4e npo Blois, en Kiyoko is weer kleindochter van deze New Spitfire. Ook enkele broers en zusters alsmede kinderen van de Superduivin 063 moeten nu plaats maken voor de nieuwe generatie, deze zijn uit 2003/2005, andere spelers zullen veel plezier aan beleven vooral in kruising met Koopman of v. Loon bloed.
Twee echte sprintkwekers zullen ook verkocht worden, dit zijn twee doffers die ik gekregen heb van Hans Eijerkamp & znn, te weten de 156 Silvester en de 666 Kleinzoon Commander Bond. Waarom gaan deze doffers er uit? Ze brengen zulke prima jongen. Ja ook deze twee doffers van 2002 moeten het kweekhok verlaten, hun nazaten doen het op de Vitesse en Midfond super met eerste prijzen maar op de eendaagse fond komen ze te kort, en aangezien wij overgeschakeld zijn naar de 500/700 km vluchten moeten zij plaats maken, hoe zeer me dat ook doet.
Zo kocht ik zelf een hele beste duif van een overnachtliefhebber, deze had door ruiling een duif gekregen van Comb. Elskamp uit Nunspeet, een echte super op het dagprogramma, maar deze duif moest bij de desbetreffende liefhebber toch weg omdat hij overnachtfond speelt, dus een buitenkansje voor mij. En zo zijn sommige oude duiven toch buitenkansjes voor anderen en beslist geen troep...
Wat ik wel altijd eerlijk zeg als een liefhebber bij mij een duif koopt; bevalt hij niet dan kom je hem omruilen voor een andere, want niet goed voor de koper is ook niet goed voor mij... Eerlijk duurt het langst.
Maak uw hok vast “vliegklaar”
Het afgelopen seizoen heeft u misschien net als velen onder ons wat met het klimaat op de hokken gesukkeld, bij velen was de ventilatie een groot probleem, bij anderen het gebrek er aan. Ook werd me vaak advies gevraagd over problemen met vocht op de hokken, bij enkele liefhebbers was het plafond gewoon doorweekt van het optrekkend vocht.
Probleem is dat ik van hokken, de bouw ervan en de ventilatie weinig tot geen verstand heb, hiervoor moest ik steeds de hulp van hokkenkenners in roepen. Vroeger altijd Robert Kasperink, maar door enorme drukte en slechte bereikbaarheid van deze man ben ik verder gaan zoeken voor de vragenstellers. Op dit ogenblijk adviseer ik iedereen contact op te nemen met Jaap Bakker uit Noordwolde, deze hard spelende duivenkenner vind het leuk werk en komt graag op uw hokken voor wat advies en eventueel kan hij het ook voor u verbouwen. Bel voor alle problemen met uw hok gerust met Jaap 0561-432758, vanuit het buitenland 0031-561432758.
Misschien zien enkelen dit weer als reclame, maar ik zie het als hulp om u beter te laten presteren en postduiven liefhebber te blijven, want afvallers in onze sport hebben we genoeg
Djoerd van der Veen uit Zwaagwesteinde
Dit is weer zo’n onbekend hok in Nederland waar echte superduiven zitten. Afgelopen zondag kwam Djoerd hier om de duiven te laten selecteren, zo’n 100 stuks had hij meegebracht, te weten het complete kweekhok en de jonge duiven.
Bij zijn kwekers zat een zeldzame kwaliteit aan oude basis. De nieuwe aankopen waren in de hand aanmerkelijk minder, en ook op de vluchten kwamen die nog niet uit de verf. Zijn oude basis met Elzinga en Marien (België), brengen superieure duiven ter wereld (zie prestaties van de laatste jaren). Bij de jonge doffers zaten duiven van uitzonderlijke klasse in de hand en op de uitslag, de jonge duivinnen waren iets minder, maar ook daarbij zaten enkele juweeltjes. De beste jonge duif van Djoerd kreeg van mij het laagste cijfer (6), deze duif was super gemotiveerd geweest, met pure kopprijzen ten gevolg, maar had een slechte bouw en zal volgens mij niet zijn beste in de toekomst worden (als zijn stuit in de zomer ook zo open ligt).
Hier gaan we nog veel van horen te komende tijd, jammer dat hij niet of bijna niet zijn besten op de eendaagse fond speelt, ze kunnen het wel.
Op eigen hok
Gaat het prima, de rui verloopt weergaloos, geen enkele probleemgevallen dit jaar. Het weduwnaarshok had altijd 24 broedbakken maar word met 6 uitgebreid tot 30 door Jaap Bakker onze huisklusser. Waarom 6 erbij? Ik weet dat het aantal duiven niets zegt over de prestaties, en ik weet zelfs dat meer duiven meestal slechter is, maar door andere indeling van de broedbakken moesten er 6 stuks bij. De weduwnaars kunnen elkaar nu aankijken, enkelen staan dus tegen over elkaar. Ik zag dit systeem bij enkele toppers reeds eerder en drie weken geleden zag ik dit nogmaals bij de grote kampioenen Pieter en Gea Veenstra, zoals zij het hebben (achterwand bakken met 6 losse in de zijwand) hebben we (Jaap dus, want ik heb twee linkerhanden) ook bij ons in Wilhelminaoord gemaakt.
Zoals het nu lijkt hebben we voor het nieuwe seizoen 30 koppels vliegduiven op dubbel weduwschap.
Alle duiven krijgen de komende 10 dagen Setrachol van Travipharma over het voer, steeds 10 ml over 500 gram voer. De firma Travipharma adviseert 1 a 2 keer per week in de rui tijd, maar ik gebruik liever eerst een 10 tal dagen achter elkaar om de laatste donsrui te laten vallen. Setrachol bevat Methionine, Choline, Sorbitol en Biotine.
Groetjes en tot de volgende keer.
|