Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

De column van 17 oktober Open printvriendelijke pagina
Gert Jan Beute  17-10-2008
 

Waarschijnlijk zijn bij u alle duiven die niet goed genoeg waren nu verwijdert van het hok, alleen de allerbeste verdienen een plaatsje tussen de elite van uw hok. Alle twijfelaars die u nu laat zitten zullen u in 90% van de gevallen volgend jaar weer teleurstellen, kampioenen zijn er weinig en zeker tussen de twijfelaars is de kans heel klein dat er toch een toppertje tussen zit.

Veel beter is het kweek en vlieghok te minimaliseren met alleen de allerbeste. Ook bij ons gaan er vele duiven uit, velen zijn niet goed genoeg en worden opgeruimd en zo’n 20 oude duiven zijn overcompleet en zullen op GPS-AUCTIONS verkocht worden.
Wat is overcompleet? Ik heb bijvoorbeeld van Akio 873 onze supervlieger van 2004 maar liefst 5 zonen op het kweekhok, de 2 oudsten van 2005 mogen nu iemand anders blij maken, ze hebben ons laten zien goede duiven voort te brengen. Van de New Spitfire heb ik 7 kinderen op het kweekhok, de 2 oudsten (2005) mogen nu weg, deze twee zijn uit New Spitfire de 1e asduif herstart van de afdeling 2002 x Kiyoko de 4e npo Blois, en Kiyoko is weer kleindochter van deze New Spitfire. Ook enkele broers en zusters alsmede kinderen van de Superduivin 063 moeten nu plaats maken voor de nieuwe generatie, deze zijn uit 2003/2005, andere spelers zullen veel plezier aan beleven vooral in kruising met Koopman of v. Loon bloed.

Twee echte sprintkwekers zullen ook verkocht worden, dit zijn twee doffers die ik gekregen heb van Hans Eijerkamp & znn, te weten de 156 Silvester en de 666 Kleinzoon Commander Bond. Waarom gaan deze doffers er uit? Ze brengen zulke prima jongen. Ja ook deze twee doffers van 2002 moeten het kweekhok verlaten, hun nazaten doen het op de Vitesse en Midfond super met eerste prijzen maar op de eendaagse fond komen ze te kort, en aangezien wij overgeschakeld zijn naar de 500/700 km vluchten moeten zij plaats maken, hoe zeer me dat ook doet.

Zo kocht ik zelf een hele beste duif van een overnachtliefhebber, deze had door ruiling een duif gekregen van Comb. Elskamp uit Nunspeet, een echte super op het dagprogramma, maar deze duif moest bij de desbetreffende liefhebber toch weg omdat hij overnachtfond speelt, dus een buitenkansje voor mij. En zo zijn sommige oude duiven toch buitenkansjes voor anderen en beslist geen troep...

Wat ik wel altijd eerlijk zeg als een liefhebber bij mij een duif koopt; bevalt hij niet dan kom je hem omruilen voor een andere, want niet goed voor de koper is ook niet goed voor mij... Eerlijk duurt het langst.

Maak uw hok vast “vliegklaar”

Het afgelopen seizoen heeft u misschien net als velen onder ons wat met het klimaat op de hokken gesukkeld, bij velen was de ventilatie een groot probleem, bij anderen het gebrek er aan. Ook werd me vaak advies gevraagd over problemen met vocht op de hokken, bij enkele liefhebbers was het plafond gewoon doorweekt van het optrekkend vocht.

Probleem is dat ik van hokken, de bouw ervan en de ventilatie weinig tot geen verstand heb, hiervoor moest ik steeds de hulp van hokkenkenners in roepen. Vroeger altijd Robert Kasperink, maar door enorme drukte en slechte bereikbaarheid van deze man ben ik verder gaan zoeken voor de vragenstellers. Op dit ogenblijk adviseer ik iedereen contact op te nemen met Jaap Bakker uit Noordwolde, deze hard spelende duivenkenner vind het leuk werk en komt graag op uw hokken voor wat advies en eventueel kan hij het ook voor u verbouwen. Bel voor alle problemen met uw hok gerust met Jaap 0561-432758, vanuit het buitenland 0031-561432758.

Misschien zien enkelen dit weer als reclame, maar ik zie het als hulp om u beter te laten presteren en postduiven liefhebber te blijven, want afvallers in onze sport hebben we genoeg

Djoerd van der Veen uit Zwaagwesteinde

Dit is weer zo’n onbekend hok in Nederland waar echte superduiven zitten. Afgelopen zondag kwam Djoerd hier om de duiven te laten selecteren, zo’n 100 stuks had hij meegebracht, te weten het complete kweekhok en de jonge duiven.

Bij zijn kwekers zat een zeldzame kwaliteit aan oude basis. De nieuwe aankopen waren in de hand aanmerkelijk minder, en ook op de vluchten kwamen die nog niet uit de verf. Zijn oude basis met Elzinga en Marien (België), brengen superieure duiven ter wereld (zie prestaties van de laatste jaren). Bij de jonge doffers zaten duiven van uitzonderlijke klasse in de hand en op de uitslag, de jonge duivinnen waren iets minder, maar ook daarbij zaten enkele juweeltjes. De beste jonge duif van Djoerd kreeg van mij het laagste cijfer (6), deze duif was super gemotiveerd geweest, met pure kopprijzen ten gevolg, maar had een slechte bouw en zal volgens mij niet zijn beste in de toekomst worden (als zijn stuit in de zomer ook zo open ligt).

Hier gaan we nog veel van horen te komende tijd, jammer dat hij niet of bijna niet zijn besten op de eendaagse fond speelt, ze kunnen het wel.

Op eigen hok

Gaat het prima, de rui verloopt weergaloos, geen enkele probleemgevallen dit jaar. Het weduwnaarshok had altijd 24 broedbakken maar word met 6 uitgebreid tot 30 door Jaap Bakker onze huisklusser. Waarom 6 erbij? Ik weet dat het aantal duiven niets zegt over de prestaties, en ik weet zelfs dat meer duiven meestal slechter is, maar door andere indeling van de broedbakken moesten er 6 stuks bij. De weduwnaars kunnen elkaar nu aankijken, enkelen staan dus tegen over elkaar. Ik zag dit systeem bij enkele toppers reeds eerder en drie weken geleden zag ik dit nogmaals bij de grote kampioenen Pieter en Gea Veenstra, zoals zij het hebben (achterwand bakken met 6 losse in de zijwand) hebben we (Jaap dus, want ik heb twee linkerhanden) ook bij ons in Wilhelminaoord gemaakt.

Zoals het nu lijkt hebben we voor het nieuwe seizoen 30 koppels vliegduiven op dubbel weduwschap.

Alle duiven krijgen de komende 10 dagen Setrachol van Travipharma over het voer, steeds 10 ml over 500 gram voer. De firma Travipharma adviseert 1 a 2 keer per week in de rui tijd, maar ik gebruik liever eerst een 10 tal dagen achter elkaar om de laatste donsrui te laten vallen.
Setrachol bevat Methionine, Choline, Sorbitol en Biotine.

Groetjes en tot de volgende keer.

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Van Hoeck-Noel

Nico Haesen

Van Elsacker-Jepsen

Hans de Ruig

Gebr. van Toor

Marcel van Zanden

Combinatie Bruggeman

Nico Jan Koenders

Comb. Verweij-de Haan

Combinatie Lokhorst

Theo de Kruijk

Cor Drost

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Gezondere duiven door gezond licht!

Ad Schaerlaeckens