Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

NPO bestuur op de wip Open printvriendelijke pagina
19-10-2008
 

Op 19-10 ontvingen we de volgende open brief van Jaap Koehoorn aangaande het verloop van een tweetal gehouden vergaderingen (Afd 7 + NPO). U leest het 't eerst op Duivensites.nl.

Hierbij geeft ik u een verslag over de vergaderingen van afdeling 7 te Asperen op vrijdag 17 oktober en de Algemene NPO vergadering op 18 oktober te Wijchen.
U weet, Afdeling 7 heeft dit jaar te maken gehad met duivendiefstal op de nationale vlucht van St. Vincent en natuurlijk de perikelen op de nationale wedvlucht Blois.
U zou denken dat dit al genoeg is om een avond te vullen. Ondergetekende was samen met Herman Boekelo en John Rekers om een verslag te doen over het hoe en waarom. Dhr Boekelo had ruim 200 kilometer gereden om aanwezig te zijn.

De Voorzitter Geurt Doppenberg opent de vergadering en begint zijn speech gelijk met: “We willen vanavond over veel dingen praten, maar niet over St. Vincent en Blois. Dit is afgesproken met het bestuur NPO (4). In het verhaal verderop begrijpt U het cijfer 4. Dat gaan we vanaf maandag weer doen? En het liefst met niemand erbij (dit zijn mijn woorden).

“En kijkt U hier maar achter de tafels van de bestuurders, er zijn hier geen DOOFPOTTEN“. Als je over de belangrijkste gebeurtenissen van het jaar niet op een algemene vergadering mag praten, ben ik benieuwd hoe je dat dan gaat noemen: VERSTOPPERTJE SPELEN?

Toen ik bij de rondvraag aan de voorzitter vroeg waarom stelt het bestuur mij nu niet de vraag: "Mr. Koehoorn, hoe wist U 5 dagen van te voren wie Blois ging winnen" zei de voorzitter niets.

Ik was volledig voorbereid met een koffer vol documenten, maar niemand van het bestuur was er in geïnteresseerd. U begrijpt dat we volledig verbaasd waren over deze vergadering.

Een ander delicaat onderwerp op deze vergadering was de nieuw kringindelingen die werden voorgesteld aan de kiesmannen. Een aantal mensen had reeds vernomen van enige bestuurders, als dit niet aangenomen wordt, dan treedt dit bestuur af. U moet dit straks maar vergelijken met de NPO vergadering. Het voorstel werd namelijk afgewezen en nu moet het maar in een veranderde vorm op de volgende vergadering. Ik weet ondertussen wel dat veel bestuurders een zeer flexibele ruggengraat hebben.

Zelf zou ik graag het volgende willen verklaren: Onder dit bestuur zal ik onder geen beding nog duiven inkorven voor de wedvluchten. Na 45 jaar duivensport zal ik stoppen met vliegen. Het doet me vreselijk pijn, maar U mag mijn ruggengraat hierover testen.

Genoeg over deze vergadering. Nu de volgende dag naar Wijchen.

NPO Vergadering te Wijchen

Alle kiesmannen waren vertegenwoordigd. De opening van de voorzitter was erg lang en het was of hij ons wilde verdoven met een stortvloed aan woorden. Tevens viel mij op dat hij poeslief was tegen elke kiesman en bij elk nieuw voorstel/wijziging de vragensteller tegemoet trad met. Ik kan me dit helemaal voorstellen en natuurlijk heeft uw afdeling daar het volle recht in. Er was liefde in de lucht. MAAR:
U zult zien dat de programma’s van afdelingen weer helemaal door elkaar gaan lopen en het wonder van een nationaal vergelijkbaar programma zal er wel nooit komen. Wel op de eendaagse fond en overnachtings vluchten is er enige consensus. Maar vrijheid blijheid en mij zal het een zorg zijn.

Daarna kwam punt 10: Het bestuur NPO. Ik kan U al verklappen dat dit het langst heeft geduurd en dat er ongeveer 10 schorsingen zijn geweest .

Opsomming van de betogen:

 • De voorzitter Albert de Jong gaf aan dat hij zeer verbolgen was over het feit dat de 3 jonge bestuurders de pers hadden gezocht om de problemen binnen de NPO en de duivensport te beschrijven.
 • Het was een zaak tussen de 4 oude wijze bestuurders die veel meer kennis hadden en de jonge honden die alleen moesten kijken en het liefst direct ja of ja moesten zeggen.
 • Er zat zo veel hiërarchie tussen het bestuur van 4 en de 3 dat het een onwerkbare situatie werd. En dat er zo veel gebeurde wat was ondertekent met het bestuur NPO, maar helaas de 3 wisten er niets van.
 • De 3 raakten hierdoor het vertrouwen in de rest van het bestuur dusdanig kwijt. Zodat ze in laatste instantie naar de pers gingen om deze frustratie van hun af te schrijven.
 • Wij hebben hier alles van mogen lezen in de pers. Meestal het Spoor der Kampioenen.
 • Ook was voorzitter Albert de Jong er erg verbolgen over dat zijn interview met het Spoor niet was geplaatst.
 • Uiteraard vroeg Albert de Jong de steun van de vergadering om de 3 te elimineren in het bestuur. Tot die tijd was er nog geen spreektijd geweest voor de 3 jonge bestuurders. Een van de kiesmannen drong erop aan om de groep van 3 hun zegje te laten doen. En in de zaal kon je zien dat de toestemming door de voorzitter met tegenzin werd gegeven. (Het land van de vrije democratie). Daarna kreeg dhr. Geerink het woord en er vloeide een opsomming van allerlei punten op waar de 3 niet in werden gemoeid en hij deed wat uitspraken die mij erg treurig stemden. Namelijk de situatie St Vincent. De 3 zijn er niet in gemoeid en ze konden het doen met de teletekst pagina waarop stond: Duiven gestolen op St Vincent. Ondanks dat de portefeuille nationale vluchten bij hen lag. En er stond bij dat er een politierapport was gemaakt. De dinsdag erop was er een bestuursvergadering NPO waar dhr. Geerink de voorzitter vroeg hoe het nu zat en of hij het politierapport kon inzien. Hij werd doodleuk geantwoord "Het politiebureau zat op slot". Dus er is geen politierapport. Deze grove leugen naar alle leden is nooit rechtgezet. Bijkomend voor Blois dat de 4 NPO bestuurders zeiden er was een controle geweest bij de duiven. Dit is ook weer een grove leugen. De NPO bestuurder die het zou doen dhr L. Mackaay (voorheen afdeling 7 secretaris) was er niet toe in staat.
 • Commotie alom en de vergadering werd geschorst. Iedereen moest hier toch wel even van bijkomen. En er was overleg tussen een aantal voorzitters/kiesmannen van de afdelingen.
 • Daarna werd het weerwoord gegund aan de voorzitter, maar hij kon de zaal toch niet overtuigen.
 • En een van de kiesmannen verwoorde het vrij vertaald door mij als volg: Albert het is jouw bestuur van 7 en jullie hebben ons vertrouwen enorm beschadigd. Nederland word onderhand het lachertje in Europa. Wie de nou meer schuld heeft de 4 of 3 is mij om het even. Deze situatie is slecht voor ons imago.
 • Toen werd er weer geschorst en Albert de Jong probeerde er alles aan te doen om alleen toch maar die 3 weg te sturen. Er werd gesteld dat het opzoeken van de pers toch laakbaar is. En eerst wilde hij stemmen over het laakbare gedrag van de 3. Alleen 17 kiesmannen vonden het laakbaar of een beetje laakbaar. Maar iedereen begreep wel dat nood breek wetten ook in NPO bestuur.
 • Dus werd er door de vergadering het vertrouwen in dit bestuur opgezegd en tot ieders verbazing nam Albert de Jong niet de consequenties ervoor, maar kwam er weer een heel betoog van we hebben over twee weken de manifestatie en dan hebben jullie ons echt nodig.
 • Weer schorsing
 • En weer schorsing
 • Het verzoek veranderde niet en de kiesmannen lieten zien, dat dit ook voor hun einde verhaal NPO was.
 • Weer een alsjeblief verzoek van de voorzitter Albert de Jong.
 • Weer schorsing
 • Alleen Piet van Gils gedroeg zich als een man en wilde de vergadering toespreken dat hij er wel mee in zou stemmen. Maar Piet kreeg een spreekverbod van Albert de Jong.
 • Toen werd er een kiesman week en stelde voor om de manifestatie toch door dit vleugellamme bestuur te laten verzorgen.
 • Na enig beraad werd er door de vergadering mee ingestemd , dat als het voltallige bestuur van 7 dit zou doen . Dan zou het mogen. Aldus geschiedde het.

Veel werd er niet nagepraat , alleen het bestuur van Noord-Holland was nog geïnteresseerd in het verhaal van ons. Een statement van het bestuur van Noord-Holland was dat er toch heel veel eerlijke en goede bestuurders waren in Nederland. Wij waren het er volledig mee eens er zijn gelukkig ook vele goede en eerlijke bestuurders in Nederland. Het verhaal in de pers over kiesmannen die beïnvloedbaar zouden zijn en geen eigen mening meer zouden hebben was volledig onjuist. Er waren weer mannen met ballen aanwezig. Wij zijn trots op U.

Jaap Koehoorn.

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Familie Huizer

Gebr. van Toor

Cor Drost

Combinatie Lokhorst

Aad Beerendonk

Hans de Ruig

Will & Falco Ebben

Gebroeders Homma

IFC Zeeland

Nico Jan Koenders

Cees van Heijst

Van Elsacker-Jepsen

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Ad Schaerlaeckens

Gezondere duiven door gezond licht!