Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Rui, winter en kweeksysteem Wilhelminaoord 2009 Open printvriendelijke pagina
Gert Jan Beute  24-10-2008
 

Laten we beginnen bij de laatste vluchtdag in september: De dag na de laatste vlucht, worden alle jongen gespeend die zijn grootgebracht door de vliegduiven voor het spel op de natour, bij de kweekduiven zijn vaak de laatste ronde jongen reeds 1 a 2 weken weg. De eerste dag na deze laatste vlucht krijgen de duiven (kwekers en vliegers) geen eten, door deze dag vasten schrikt het systeem van een duif zo dat het rui-proces in èèn keer op gang komt.
De eerste week na het vasten krijgen de duiven Recup van Beyers-Elite Enzymix, dit is een lichte voeding, een soort zuivering zeg maar.
Na deze week licht voeren met Recup gaan we weer over op Beyers-Elite Enzymix Rui, maar hier moet ik wel bij zeggen dat de duiven dit niet alleen krijgen, alles wat we over hebben van het vliegseizoen word hier de eerste tijd doorgemengd, dus alle snoepzaden, pinda’s superenergie etc komt er lekker door heen.
Maar ook de Omega 3,6,9 korrels van CèDè worden bijna dagelijks aan deze voeding toegevoegd.

Even weer terug naar de vasten-dag: na deze dag beginnen we met een 21 dagen karnemelk kuur in het drinken, steeds 1 liter karnemelk op 3 liter water (25% karnemelk dus), en dit de volle 21 dagen lang.
Na deze 21 dagen karnemelk krijgen de duiven weer 14 dagen Prange Suppe door het water, steeds 1 eetlepel per liter water.
En dan na deze Prange Suppe kuur volgt dan nog even een 14 kuur met product nummer 2, deze kuur is op basis van Trim-Sulfa en werkt prima tegen paratyfus, colli en streptokokken .

Rond 1 november zijn deze 3 waterkuren achter de rug en kunnen de duiven weer eens wat schoon water te drinken krijgen, het weekplan is dan 1 x Prange Suppe door het water en 1x een Chol-product te weten Biochol, Seduchol of het nieuwe Setrachol van Travipharma.

Wanneer jonge weduwnaars of jonge kweekdoffers dun op de mest komen door spanning en stress(watermannen) krijgen ze 2x per week Beregoed (zuurmiddel) door het water, het dunne poepen is dan over. Deze doffers zijn zeker niet ziek maar gewoon wat zenuwachtig, ze gaan wat meer drinken en daardoor dunner poepen.

Rond 1 november weten we welke doffers op welke bakken zitten en worden alle duiven een keer voor gekoppeld met hun duivin van het volgend jaar, groot voordeel hiervan is dat de duiven bij de koppeling op 5 december hun partners reeds kennen en de koppeling vloeiend verloopt.
Bij deze voor koppeling hebben we de duiven in de handen en kunnen ze dus gelijk een druppel Endo/Ecto op het borstbeen geven en een paramixo enting, enkele liefhebbers zullen zeggen geen druppels tegelijk met de paramixo enting maar wij hebben daarbij nooit problemen gehad op eigen hok.
De enting tegen paramixo kan ook heel goed een weekje eerder tijdens de paratyfus kuur met nummer 2.

Vanaf 20 november gaan de duiven over van Rui voer naar Kweekvoer, ook hiervoor gebruiken we Beyers voer, maar ditmaal de blauwe zakken Premium Kweek (de Beyers-Elite Enzymix zakken zijn rood van kleur 20 kg).
Rond deze datum beginnen we ook met het verlichten van de te koppelen duiven, het lichten bouwen we in een week op van 08.00/18.00 uur tot 05.00/22.00 uur, wel steeds originele thrue light lampen gebruiken.

Rond 5 december worden alle duiven gekoppeld indien ze er perfect uitzien en de dokter ze gezond verklaard heeft, indien niet wachten we gerust langer. Bij ons is het nooit voorgekomen, maar wanneer duiven niet 100% zijn de duiven niet samen zetten, het kweken zal slecht verlopen en de kwaliteit van de jongen zal beduidend minder zijn.

Bij ons op de hokken in Wilhelminaoord word alleen gekweekt uit duiven waar we het volste vertouwen in hebben en dat is dus uit alle duiven..., diegene waar we geen vertouwen in hadden zijn geruimd!

Op het kweekhok alsook op de vlieghokken worden koppels samengesteld die bij elkaar passen qua lijn, uiterlijke kenmerken en ogen. Duiven met gele bleke ogen worden niet gebruikt... omdat we ze niet hebben.
Duiven met weinig rood in de iris (vaak goede vliegduiven) worden gekoppeld met dikke kweekogen (dikke ogen zijn kersenrode irissen met veel kweekrillen).

Tot het jaar 2008 hebben we nooit echt gekruist, we hielden de Janssens altijd 100% zuiver, maar vanaf 2009 zal er ook gekweekt gaan worden met excellente duiven van andere origine. Enkele superdieren hebben we reeds aangeschaft of gekregen van Eijerkamp en zonen (Heremans-Ceusters, Claes en van Loon), van Gerard en Bas Verkerk en enkele zullen nog volgen, het moeten van origine snelheidsrassen zijn maar met de uiterlijke zichtbare en voelbare kenmerken van dagfond duiven.

En zeer belangrijk is dat het basismateriaal van wereldklasse moet zijn, met paarden waar wat Belgisch trekpaarden bloed in zit moet je lang fokken wil je daar weer renpaarden uit halen..

Groetjes GJ Beute
0521-382644  (tussen 10.00 en 12.00 uur)

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
De Marathonvliegers

Van Elsacker-Jepsen

IFC Zeeland

Hans de Ruig

Comb. Gerritsen

Fondunie 2000

Aad Beerendonk

Cees van Heijst

Combinatie Lokhorst

Nico Jan Koenders

Familie Huizer

Huub Hermans

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Gezondere duiven door gezond licht!

Ad Schaerlaeckens