Het vliegseizoen is weer voorbij en is het tijd om de stand op te maken en nog eens stil te staan bij het afgelopen jaar. De prijzen zijn weer verdiend, soms door verassende winnaars maar vaak zijn het dezelfden die jaar in jaar uit presteren. Het seizoen is over geheel redelijk verlopen, er was wel eens slecht weer maar meestal verliep een uitgestelde vlucht goed. Er waren natuurlijk ook vluchten die minder goed verliepen en waar we nare herinneringen aan overhielden. De vogelgriep heeft ook niet voor verstoring van het seizoen gezorgd. De vluchten die bij Stichting Marathon Noord op het programma stonden zijn goed verlopen waardoor we kunnen stellen dat de kansen voor iedereen gelijk waren en we een eerlijke competitie hadden. In deze reportage wordt aandacht gegeven aan één van de kampioenen bij de ochtendlossingen. Het kampioenschap voor de ochtendlossingen werd dit jaar vervlogen over de vluchten Barcelona, Marseille en Perpignan. Dit zijn allemaal vluchten die door de ZLU worden georganiseerd. Het was dus zaak op deze vluchten kop te draaien met de getekende duiven want een vroege niet getekende duif is heel mooi maar levert bij Stichting Marathon Noord geen punten op.
De liefhebber die in deze reportage aandacht krijgt is de 51 jarige timmerman Ysbrand Kaptein uit Akersloot. Ys werd 2e kampioen op de ochtendlossingen bij Stichting Marathon Noord. Er zullen er zijn die denken “Ys Kaptein waar heb ik die naam meer gehoord?” Daar kan hier het antwoord op worden gegeven, Ys werd in seizoen 2007 bij Stichting Marathon Noord 1e kampioen op de ochtendlossingen. Dit jaar dus 2e achter Jan Schreurs uit Nieuw Vennep die met een verschil van 0,07 punten het eerste kampioenschap pakt. Ys zat er dus weer heel dichtbij maar moest in Jan zijn meerdere erkennen.
Ondanks dat “verlies” is de prestatie van Ys er één om van te watertanden. Het is dan ook niet zo dat we met een amateur te maken hebben want als je 40 jaar duiven hebt is die kwalificatie achterhaald. Als jochie van 11 werd Ys door een neef besmet met het duivenvirus. En de besmetting is tamelijk hardnekkig gebleken zoals nu blijkt. De voorkeur van Ys zijn de fondvluchten met een ochtendlossing en daarbij speelt hij zijn duiven op het nest. Andere hobby’s zijn er niet wat niet verwonderlijk is met zijn accommodatie en aantal duiven die dagelijks de verzorging nodig hebben. Bij het bespreken van de accommodatie is die niet in een paar woorden te vatten zoals op de foto te zien is. Er zijn meerdere hokken beschikbaar waarvan de voorzijden op het zuidoosten zijn gericht. Opvallend detail zijn de golfplaten die op het belangrijkste vlieghok liggen. Velen hebben een afkeer van deze dakbedekking maar Ys bewijst dat ook daarop goed gepresteerd kan worden. Er worden in de winter ongeveer 180 duiven overgehouden waaronder 26 kweekkoppels. Jaarlijks worden er ook nog 120 jongen gekweekt om voor verjonging van de vliegploeg te zorgen.
Zoals hiervoor geschreven worden de oude duiven op het nest gespeeld en is wekelijks africhten niet aan Ys besteed. De jongen worden niet verduisterd en gewoon van het schabbetje gespeeld. Op de foto hiernaast zien we Ys met zijn handen in de zij kijken naar een enorme hoeveelheid voertonnen, zou hij bij zichzelf denken “wat zal ik ze vandaag eens geven?” of zou dit alleen zijn om ons te misleiden en weet hij heel best wat te doen? Ik denk het laatste. Tijdens het seizoen wordt Mariman super M rood en geel gevoerd. In de ruiperiode alleen nog super M rood en in de winter super M geel.
Voor aanvang van het seizoen wordt een geelkuur van Dr. van der Sluis gegeven. Tijdens de vluchten gaat er regelmatig BS van de Weerd in het water. Na het seizoen wordt weer een geelkuur gegeven. Om paratyfus te onderdrukken krijgen de duiven een kuur met parastop van de Weerd en ook een anti wormenkuur.
De duiven die de punten voor het kampioenschap bij elkaar vlogen presteerden als volgt.
Op het hok van Ys zitten duiven die afstammen van duiven die gehaald zijn bij de Gebr. Bruggeman, van der Wegen en Wim Muller aangevuld met de beste duiven van Ys zelf.
“De meeste voldoening geeft het om kampioen te worden of vroege prijzen te draaien” zegt Ys “en het meest vervelend vind ik het verspelen van een goeie al weet ik dat dit het risico is van spelen met duiven”.
Ys is inmiddels ruim 20 jaar deelnemer bij Stichting Marathon Noord en is erg tevreden over de competitie die wordt geboden.Het was een leuke ervaring om deze liefhebber namens Stichting Marathon Noord te mogen feliciteren met zijn behaalde resultaten. Wij wensen Ysbrand nog veel succes en plezier in de duivensport en we zullen niet verbaasd zijn in de komende jaren weer naar hem toe te moeten omdat er weer een bijzondere prestatie is geleverd.
|