Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Ysbrand Kaptein 2e kampioen ochtendlossingen SMN 2008 Open printvriendelijke pagina
Heimen Huisman  3-11-2008
 

Het vliegseizoen is weer voorbij en is het tijd om de stand op te maken en nog eens stil te staan bij het afgelopen jaar. De prijzen zijn weer verdiend, soms door verassende winnaars maar vaak zijn het dezelfden die jaar in jaar uit presteren. Het seizoen is over geheel redelijk verlopen, er was wel eens slecht weer maar meestal verliep een uitgestelde vlucht goed. Er waren natuurlijk ook vluchten die minder goed verliepen en waar we nare herinneringen aan overhielden. De vogelgriep heeft ook niet voor verstoring van het seizoen gezorgd. De vluchten die bij Stichting Marathon Noord op het programma stonden zijn goed verlopen waardoor we kunnen stellen dat de kansen voor iedereen gelijk waren en we een eerlijke competitie hadden. In deze reportage wordt aandacht gegeven aan één van de kampioenen bij de ochtendlossingen. Het kampioenschap voor de ochtendlossingen werd dit jaar vervlogen over de vluchten Barcelona, Marseille en Perpignan. Dit zijn allemaal vluchten die door de ZLU worden georganiseerd. Het was dus zaak op deze vluchten kop te draaien met de getekende duiven want een vroege niet getekende duif is heel mooi maar levert bij Stichting Marathon Noord geen punten op.

De liefhebber die in deze reportage aandacht krijgt is de 51 jarige timmerman Ysbrand Kaptein uit Akersloot. Ys werd 2e kampioen op de ochtendlossingen bij Stichting Marathon Noord. Er zullen er zijn die denken “Ys Kaptein waar heb ik die naam meer gehoord?” Daar kan hier het antwoord op worden gegeven, Ys werd in seizoen 2007 bij Stichting Marathon Noord 1e kampioen op de ochtendlossingen. Dit jaar dus 2e achter Jan Schreurs uit Nieuw Vennep die met een verschil van 0,07 punten het eerste kampioenschap pakt. Ys zat er dus weer heel dichtbij maar moest in Jan zijn meerdere erkennen.

Ondanks dat “verlies” is de prestatie van Ys er één om van te watertanden. Het is dan ook niet zo dat we met een amateur te maken hebben want als je 40 jaar duiven hebt is die kwalificatie achterhaald. Als jochie van 11 werd Ys door een neef besmet met het duivenvirus. En de besmetting is tamelijk hardnekkig gebleken zoals nu blijkt.
De voorkeur van Ys zijn de fondvluchten met een ochtendlossing en daarbij speelt hij zijn duiven op het nest. Andere hobby’s zijn er niet wat niet verwonderlijk is met zijn accommodatie en aantal duiven die dagelijks de verzorging nodig hebben.
Bij het bespreken van de accommodatie is die niet in een paar woorden te vatten zoals op de foto te zien is. Er zijn meerdere hokken beschikbaar waarvan de voorzijden op het zuidoosten zijn gericht. Opvallend detail zijn de golfplaten die op het belangrijkste vlieghok liggen. Velen hebben een afkeer van deze dakbedekking maar Ys bewijst dat ook daarop goed gepresteerd kan worden.  Er worden in de winter ongeveer 180 duiven overgehouden waaronder 26 kweekkoppels. Jaarlijks worden er ook nog 120 jongen gekweekt om voor verjonging van de vliegploeg te zorgen. 

Zoals hiervoor geschreven worden de oude duiven op het nest gespeeld en is wekelijks africhten niet aan Ys besteed. De jongen worden niet verduisterd en gewoon van het schabbetje gespeeld.
Op de foto hiernaast zien we Ys met zijn handen in de zij kijken naar een enorme hoeveelheid voertonnen, zou hij bij zichzelf denken “wat zal ik ze vandaag eens geven?” of zou dit alleen zijn om ons te misleiden en weet hij heel best wat te doen? Ik denk het laatste.
Tijdens het seizoen wordt Mariman super M rood en geel gevoerd. In de ruiperiode alleen nog super M rood en in de winter super M geel.

Voor aanvang van het seizoen wordt een geelkuur van Dr. van der Sluis gegeven. Tijdens de vluchten gaat er regelmatig BS van de Weerd in het water. Na het seizoen wordt weer een geelkuur gegeven. Om paratyfus te onderdrukken krijgen de duiven een kuur met parastop van de Weerd en ook een anti wormenkuur.

De duiven die de punten voor het kampioenschap bij elkaar vlogen presteerden als volgt. 

Op het hok van Ys zitten duiven die afstammen van duiven die gehaald zijn bij de Gebr. Bruggeman, van der Wegen en Wim Muller aangevuld met de beste duiven van Ys zelf.

“De meeste voldoening geeft het om kampioen te worden of vroege prijzen te draaien” zegt Ys “en het meest vervelend vind ik het verspelen van een goeie al weet ik dat dit het risico is van spelen met duiven”.

Ys is inmiddels ruim 20 jaar deelnemer bij Stichting Marathon Noord en is erg tevreden over de competitie die wordt geboden.Het was een leuke ervaring om deze liefhebber namens Stichting Marathon Noord te mogen feliciteren met zijn behaalde resultaten. Wij wensen Ysbrand nog veel succes en plezier in de duivensport en we zullen niet verbaasd zijn in de komende jaren weer naar hem toe te moeten omdat er weer een bijzondere prestatie is geleverd. 

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Huub Hermans

Fondunie 2000

De Marathonvliegers

M. van Ginkel

Gert Jan Beute Duivenproducten

Theo de Kruijk

Hans & Evert-Jan Eijerkamp

Aad Beerendonk

Nico Haesen

Gertjan Knoop

Combinatie Bruggeman

Johan Hamstra

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Gezondere duiven door gezond licht!

Ad Schaerlaeckens