Zijn voornaam verraad eigenlijk al zijn afkomst, Jelke is geboren en getogen in het Friese Drachtstercompagnie. Door zijn werk bij de Gemeente Winschoten kwamen hij en zijn vrouw Anita in 1999 in het Groningse Blijham terecht. Inmiddels is Jelke in heel afdeling 10 bekend en iedereen weet van zijn fantastische prestaties en kettinguitslagen. Hij beoefent de duivensport op een manier, die voor iedereen uitvoerbaar is, met een beperkt aantal duiven, op een kleine accommodatie en hij is daarnaast volledig aan het werk.
De start
Jelke speelde voorheen samen met zijn broer Gerben onder de naam “Gebroeders Jager”, vanaf het ouderlijk huis in Drachtstercompagnie. Als 10 en 11 jarigen werden ze door Lieuwe Dijkstra de duivensport ingeloodst. Begin jaren `90 werd de duivensport serieuzer aangepakt en langzamerhand kwamen de successen. In 1994 kweken ze een schallie doffer: de”808”. Hij ontpopte zich als een geweldige vliegduif en nog belangrijker, ook tot een excellente kweekduif. Dit was de ommekeer in de duivencarrière van de beide broers. Met verschillende duivinnen gaf hij goede jongen welke de huidige basis vormen van de kolonie. Deze basis werd aangevuld met o.a.Koopmanduiven via W. Buitkamp uit Marum, die ze in `88 rechtstreeks bij C.& G. Koopman haalde, van Loonduiven via P. Bot (Heerhugowaard) en via J. Begeman duiven van Eijerkamp, Janssen-duiven via L. Dijkstra en P.C. Meywes uit Groningen. Verder nog een doffer van B. Camphuis waar 3 Afdelingsoverwinnaars uit kwamen, een doffer van Jan Smit uit Finsterwolde waar ook enkele prima vliegduiven uit werden gehaald. Als laatste nog duiven van Frans Zwols, W.& G. Elzinga, F. Boersma, kortom mensen die 1e kampioen van hun Afdeling zijn geweest.
Er is tot 2003 onder de naam Gebr. Jager in Drachtstercompagnie gevlogen. Door de verhuizingen van de beide broers, Jelke naar Blijham en Gerben naar Marum, kwam er een einde aan deze combinatie. Gerben speelde in Marum nog enkele jaren met succes onder de naam Comb. Jager. Door een longziekte is zelfstandig met duiven spelen voor hem helaas niet meer mogelijk. Nu speelt Gerben in combinatie met Lieuwe Dijkstra, de man die duivenmelkers maakte van de beide broers. Zoals gezegd, vertrok Jelke naar Blijham. Er werd van 2003 t/m 2006 nog onder de naam “A. Jager-Paulusma” gespeeld en eerst vanaf dit jaar speelt hij onder zijn eigen naam, J.G. Jager. Het gezamenlijke kweekhok staat nog altijd op het ouderlijk adres waar de duiven prima worden verzorgd door vader Jager. Die als voormalig boer natuurlijk een goed gevoel heeft voor dieren. Gerben stelt de koppels samen en hij zorgt ook voor eventuele aankopen om de stam te versterken.
Naar Blijham
In 2003 werd met een ronde jonge duiven begonnen in Blijham, ze werden gespeeld op de vluchten voor jonge duiven en op de natour. Om de duivensport voor iedereen leuk te houden speelt Jelke geen fond. Het programma van afdeling 10 heeft naast de fondvluchten ook een prima midfondprogramma. Zo heb je geen drukte met dubbelvluchten en is er in het weekend ruimte voor meer dan alleen duivensport. Er is beschikking over een zelf gemaakt houten tuinhok van 7 meter. Het hok is verdeeld in 3 afdelingen, een gedeelte voor de duivinnen deze zitten in een ‘bezemkast”, zoals Jelke het omschrijft. De duivinnen zitten in hok van 1 meter bij 1 meter, met een schuine bodem en een schappenkast. Dan een afdeling voor de jonge duiven, dit hok is opgedeeld door een spijlenwand om tamme duiven te krijgen. In het hok is een allegaartje aan zitplaatsen en het doet heel gezellig aan. Een klein gedeelte van de vloer wordt schoongemaakt, op de rest van het hok blijft de mest liggen. Dit is bedoeld om de natuurlijke weerstand bij de jongen te verhogen. Als laatste het hok voor de doffers ook hier weer de spijlenwand voor tamme duiven. In het hok van 2 bij 2.5 meter wonen tussen de 20 en 25 doffers. Zoals u kunt lezen is de ruimte goed benut en geijkte principes van 1 m3 per duif gaan hier zeker niet op. De uitslagen tonen aan dat het wel kan op deze manier. Na de bouw van het hok zijn er wel aanpassingen gedaan m.b.t. de verluchting. Deze is nu zo gemaakt, dat tocht minder invloed heeft d.m.v. zogenaamde spoilers. Deze zorgen ervoor dat de inkomende lucht niet direct het hok in gaat en op de duiven terecht komt.
Spelsysteem en verzorging
De strijd wordt aangegaan met ongeveer 20 vliegkoppels en 40-50 jonge duiven. De oude duiven worden op totaal weduwschap gespeeld. De jonge duiven blijven de eerste 3 weken samen en worden daarna op de deur gespeeld. Het is maar net wanneer het duivinnenhok leeg is. De jonge duivinnen worden voor het spel op weduwschap in de “bezemkast” van de oude duivinnen geplaatst. Alle duiven worden 1x daags losgelaten voor een training van minimaal een uur. In het begin wordt de vlag er wel eens bijgehaald, later is dit niet meer nodig. Bij zowel jong als oud worden de duiven als ze op weduwschap staan niet gerouleerd en het enige verschil is, dat er bij de jongen wel getoond wordt en bij de oude niet. Voor de vluchten worden ze gelapt, de oude duiven een aantal keren op 18 km. altijd naar dezelfde plek. De jongen worden als de tijd er is een 8 á10 keren weggebracht tot een 50-60 km. Als de tijd er niet is en het weer zit tegen dan komen ze niet verder dan 35 km. Tussen de vluchten wordt er nog wel eens een lapvluchtje ingelast, altijd op dezelfde plek (18km). Met de oude duiven werd er dit jaar tussen de vluchten door niet gereden.
Na het seizoen worden alle afdelingen beschikbaar gesteld aan de toekomstige selectie ze kunnen dan door elkaar lopen. De duiven worden dan niet meer uitgelaten. De ramen staan dan dag en nacht open, zodat de wind en weersinvloeden vrij spel hebben op de duiven. Het schoonmaken wordt dan ook tot een minimum beperkt, ze worden redelijk Spartaans verzorgd. Wie hier niet tegen kan vertrekt. Na de rui wordt er wel een kuur van 3 week tegen paratyfus gegeven.
Medische verzorging
Het medische verhaal is, dat alle middelen tegen de meest voorkomende ziektes in huis zijn. Voor het seizoen worden de duiven grondig schoongemaakt en gekuurd tegen het geel en ornithosecomplex. Ook laat Jelke de mest onderzoeken en afhankelijk van de uitkomsten wordt er ingegrepen. In het seizoen wordt geprobeerd om zo weinig mogelijk poedertjes en pilletjes te gebruiken. Tijdens het seizoen wordt er af en toe gebruik gemaakt van een geeltablet of BS na de vlucht, ook wordt het hok hier 1 á 2 keren uitgerookt. Tegen kopziekten wordt zelden opgetreden dit wordt meer op gevoel gedaan. Jelke gelooft absoluut niet in goede prestaties door het geven van medicijnen. Er worden wel veel bijproducten verstrekt aan de duiven, biergist, eivoer, powerplay, Prange Suppe, clinee-trill, sedochol, lugol etc. Hier zit geen vast systeem in, soms wordt het een week overgeslagen. Jelke vraagt zich af of het allemaal nodig is maar de duiven worden er niet minder van indien het met mate wordt gegeven.
De Superschallie 808
Het kweekhok van de gebroeders Jager bestaat voor 80% uit nakomelingen van de Superschalie 808. Deze duif won zelf 6x 1e en 7x 2e en heeft de nodige titels binnengehaald. Kinderen en kleinkinderen van de 808 wonnen 7 rayonvluchten, 10-tallen verenigingsoverwinningen, in de HAFO 2000:
- 1e 2092 d
- 1e 2514 d
- 1e 2e 3e 2005 d
- 1e Rayon Oost 6140 d
- 1e Duffel Rayon Oost 4943 d 3e 19262 d
Maar ook de fond kunnen ze prima aan, een kleindochter van de Superschallie 808 wint een 3e NPO Sourdun 13.845 d. TT en een dochter wint de 19e NPO Orleans 11.309 d. De 2 beste dochters van de 808, waar Jelke mee heeft gevlogen zijn de 03-247 en de 04-485 deze duiven wonnen gezamenlijk 11x 1e en 5x 2e prijs behaalden 4x een rayonoverwinning. De 03-247 werd o.a. in 2005 1e duifkamp. Natour in de CC in de club 5e duifk.vitesse 6e duifk.midfond 1e duifk.natour 2e Asduif in 2006 3e duifk.vitesse en 9e Asduif. De 04-485 werd in 2004 o.a. 7e duifk.jong 2e duifk.natour in 2005 10e duifk.natour in 2006 in de club 2e duifk.vitesse 1e duifk.midfond 1e Asduif 1e duifk.natour in de CC werd het 2e duifk.midfond 1e duifkamp.natour en 4e Asduif zonder een fondvlucht te hebben meegedaan. De moeder van de 03-247 is afkomstig van J. Hoekstra uit Drachten en de 04-485 komt uit een duivin die als ei gekocht is van F.S. Boersma uit Wolvega.
Toppers van dit moment
Hieronder wordt u voorgesteld aan de 3 beste duiven van het hok Jager van dit moment:
06-1485013 duivin is een dtr. van de 04-485 x de 04-454, beide zitten nu op het kweekhok. De 454 komt uit de oude Camphuisdoffer (lijn fameuze 05) x duivin van J.Hoekstra. De 454 was in 2007 de beste vliegduif, pakte 14 prijzen bij de 1e 10 waaronder 2x 1e en 3x 2e en was met 12 prijzen in 2007 Asduif in de club, 2e duifkamp midfond, 1e duifkamp vitesse in het Rayon 9e duifkamp vit. 4e Asduif zonder ingezet te zijn op de fond. In 2006 werd hij 5e duifk.midfond in het rayon en 2e duifkamp en 5e Asduif in de club. De 013 vloog zelf 11x bij de 1e 10 waaronder 2x 1e 1x 2e 2x 3e 1x een rayonoverwinning in 2007 1e duifkamp. Natour zowel in de club als ook in het rayon en 5e duifkamp.natour Afd.10 In 2008 1e duifkamp vitesse 9e duifkamp. rayon. Is na de 2e midfondvlucht werd ze gepakt door een roofvogel, ze overleefde dit, maar was wel een halve staart kwijt en is daardoor een week op rust gezet. Daarna is er weer mee gespeeld en liet ze zich alweer zien.
07-1095960 (duivin) is een dtr. van de 03-247 x 05-646 ook deze zitten beide op het kweekhok. De 05-646 is gekocht van W en G Elzinga te Zwaagwesteinde. Deze doffer is aangeschaft om de stam te versterken. Hij komt uit een dochter van het nieuwe koppel (de supervader 298 x supermoedertje 329) (Het beste kweekkoppel van W en G Elzinga). De vader komt uit een ingeteelde duif naar de Pantani van Guido Loockx (Pantani is Olympiade duif geweest) x een zuster van de Kleine Dirk van Koopman. De 960 vloog dit jaar 1x 1e en 2x 2e en is 2e duifkamp midfond en 1e Asduif in de club in de cc werd ze 7e duifkamp.midfond en 7e Asduif.
05-1825744 (doffer) Komt uit een kleinzoon v.d. Superschalie 808 x dtr van de oude Camphuisdoffer (uit Klzn. Fameuze 05). De moeder van de 744 vloog 2x 1e waaronder een 1e van afd.10 (28-8-04). Zelf vloog deze doffer 12 prijzen bij de 1e 10 waaronder 2x 1e en 1x 2e in 2007 was hij 6e duifk.vitesse 4e Asduif 5e duifkamp midfond in de club in 2008 werd dit 4e duifkamp.vitesse en 3e Asduif oud.
Uitslagen
Er wordt in Blijham keihard gespeeld, getuige de onderstaande uitslagen. Jelke dankt dit naar eigen zeggen ook aan zijn manier van selecteren. Met de selectie wordt de nadruk gelegd op kopprijzen niet op het aantal prijzen. “Gewone” prijsvliegers worden niet aangehouden. De uitslagen zeggen alles, je zult er maar tegen moeten spelen!
Uitslagen 2008
- Zutphen 121km ver 281d 1 5 6 7 15 17 etc. 44/29
CC 3196d 6 51 53 55 etc. 44/28
- Lommel 241km ver 238d 1 5 6 8 9 11 18 etc. 40/26
CC 2947d 4 60 63 71 73 82 etc. 40/21
- Hasselt 268 km ver 111d 1 2 3 5 6 7 17 19 20 etc. 39/20
CC 1490d 3 7 23 31 32 49 etc. 39/20
- Duffel 285 km ver 138d 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 -16 38/26
CC 1597d 12 15 16 22 23 31 32 36 etc 38/25
- Hasselt 268 km ver 147d 1 2 3 5 6 8 9 10 11 16 17 etc. 35/18
CC 1423d 7 10 13 33 38 44 45 47 etc. 35/17
- Lessines 349 km ver 218d 1 2 3 4 5 7 9 16 17 18 etc. 40/29
CC 2701d 1 8 14 15 17 33 51 79 etc. 40/28
- Pommeroeul 374 km ver 177d 1 2 3 6 8 9 11 12 15 etc. 38/20
CC 1403d 1 5 6 9 17 19 30 32 50 etc. 38/20
- Boxtel 205 km ver 205d 1 5 6 11 14 15 17 etc. 34/15
CC 1242d 4 20 29 55 59 61 64 etc. 34/15
- Rekkum 372 km ver 157d 1 2 3 4 5 10 14 18 21 etc. 33/14
CC 1245d 1 2 4 7 18 49 71 etc. 33/11 Afd.10 9081d 1 en 2
- Pommeroeul 374 km ver 132d 1 4 6 8 13 14 etc. 30/18
CC 1154d 13 37 67 etc. 30/17
- Arras 430 km ver 128d 2 3 4 5 6 7 11 12 13 14 etc 30/21
CC 1034d 2 3 6 7 8 9 16 17 18 19 etc. 30/22
- Morlincourt 484 km Nic 474d 1-3-4-9-10-17-26-30-31etc 25/13
Eerdere uitslagen
- Lommel 241 km ver 288d 1 7 10 11 12 13 etc. 40/24
CC 3028d 1 31 54 56 59 60 etc. 40/28
- Duffel 285 km ver 135d 3 4 7 8 10 etc. 25/14
CC 1468d 7 17 23 25 etc. 25/15
- Heteren 155 km ver 105d 1 3 5 6 9 13 14 15 etc 20/9
CC 1250d 4 20 51 69 etc. 20/10
- Nijvel 337 km ver 281d 1 2 5 9 17 18 19 etc. 35/17
CC 2705d 2 7 13 28 67 etc. 35/24
- Menen 371 km ver 371d 2 4 7 8 10 etc. 25/13
CC 1734d 8 22 25 26 30 etc. 25/17
- Pommeroeul 374 km ver 133d 1 2 3 5 6 11 17 18 etc. 25/11
CC 1234d 1 14 15 25 30 etc. 25/11
- Lissenes 345 km ver 97d 1 2 3 5 9 10 etc. 20/10
CC 946d 3 5 18 22 61 65 etc. 20/13
- Zutphen 121 km ver 335d 1 6 9 etc. 25/9
CC 3685d 1 10 39 etc. 25/15
- Arras 430 km ver 68d 1 2 3 4 7 etc. 30/10
CC 1099d 1 2 3 4 7 17 24 etc. 30/20
- Zutphen 121 km ver 295d 1 3 4 5 6 7 8 9 etc. 58/38
CC 2761d 2 5 6 7 9 15 20 25 etc. 58/40
- Lommel 241 km ver 193d 1 2 4 5 6 7 9 10 12-19 etc. 59/31
CC 1616d 1 2 13 14 18 19 22 28 etc. 59/45
- Duffel 285 km ver 161d 1 2 3 4 5 6 7 8 9 11 12 13-15 60/36
CC 1093d 1 2 3 11 26 27 28 30 31 etc. 60/47
Vanaf 2003 zijn er 2 afdeling- 16 rayon- en 56 verenigingsoverwinningen behaald.
- 1e Deventer 28-4-04 tevens Afd.overwinning 03-248 Lijn 808
- 1e Boxtel 10-9-05 03-247 dtr. 808
- 1e Hasselt 3-6-06 03-247 dtr.808
- 1e Isnes 28-5-06 04-485 dtr.808
- 1e Zutphen 8-7-06 06-289
- 1e Boxtel 9-9-06 04-485 dtr.808
- 1e lommel 28-4-07 06-013 kl.dtr.808
- 1e Pommeroeul 23-6-07 06-016 uit kl.dtr.808
- 1e Zutphen 28-7-07 07-911 uit kl.k 808
- 1e Arras 1-9-07 07-939
- 1e Lommel 8-9-07 07-905
- 1e Duffel 15-9-07 07-907
- 1e Lessines 22-9-07 07-957
- 1e Lessines 3-5-08 06-001 uit kl.k 808
- 1e Pommeroeul 31-5-08 06-296
- 1e Rekkum 14-6-08 07-906 tevens Afd.overwininning
Hulp van de buren
Je hoort wel eens verhalen dat duiven problemen geven met de buren. Jelke en Anita wonen midden in een nieuwbouwwijk en de buren vinden de duiven zelfs erg leuk. De duivensport is een prachtige hobby maar heeft als nadeel dat je in zekere mate gebonden bent, dat wil wel eens botsen met vakanties, uitjes, werk etc. Dan is het fantastisch dat je iemand in de buurt hebt die de verzorging kan overnemen. Voorheen was dit clubgenoot Jan Begeman. Na diens (veel te vroeg) overlijden, heeft Jelke zijn buurman als vervangende duivenmelker. Buurman Harrie de Voogd, die zelf geen duiven heeft, verzorgd bij afwezigheid van Jelke de duiven. Het afgelopen seizoen zelfs bijna 14 dagen achter elkaar. In deze weken wonnen de duiven o.a. een 1e in de C.C. Volgens Jelke is de duivensport erg simpel zolang je vasthoudt aan een bewezen schema en je dit stug doorzet. Er komen vanzelf duiven die zich hierbij aanpassen en gaan presteren.
|