Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Het gaat hoofdzakelijk om goede duiven! Open printvriendelijke pagina
Gert Jan Beute  7-11-2008
 

Afgelopen weekend weer heerlijk met vrienden (Marijke en Jos Voortman) op de najaarsbeurs te Rosmalen gestaan, samen met Klaasje heb ik heb twee hele dagen in de stand gestaan en niets van de beurs gezien moet ik eerlijk zeggen.
Zo nu en dan kreeg ik informatie wat er allemaal te zien was, en over het gesprek van de maand natuurlijk, van alle zijden kreeg ik informatie over de zaak St. Vincent, Blois, de duivendiefstallen, de nieuwe vaste voetring, het NPO bestuur en de N.U.
Wat ik er van weet?, wat ik er over wil zeggen? Werd me steeds gevraagd door alle kampen en hun achterban.. Ik zeg er helemaal niets over, ik weet er niets van, interesseer me er niet voor en ik heb er geen verstand van.

Oké dan, over twee dingen zal ik iets zeggen; De N.U. (Noordelijke Unie) vind ik een prachtig initiatief voor de grote fondspelers in de afdelingen 7 t/m 11 en heb begrepen dat ze volgend jaar ook zulke schitterende vluchten gaan organiseren voor ons dagfond-liefhebbers.
En hebben jullie hun kampioenenboekje gezien? Grote klasse, kan niet anders zeggen, Eén van de mooiste van de laatste jaren; Overnacht Fond spelers in Noord en Midden Nederland gefeliciteerd met dit prachtige spel.

En ik zal iets zeggen over de nieuwe vaste voetringen: Ik heb er Eén gezien en mogen vasthouden, ik vind ze super. Er zitten vleugeltjes aan, dat klopt, die zouden zo kapot zijn, dat klopt volgens mij niet. Op de vergadering in onze club (p.v. de Vredesduif te Noordwolde) had iemand zo’n ringetje bij zich…met de voorzitters hamer geprobeerd de ring kapot te slaan..geen schrammetje..met alle geweld geprobeerd de minuscule vleugeltjes er af te breken..onmogelijk. Dus volgens mij is de nieuwe vaste voetring een zege voor de duivensport.

Tijdens de najaarsbeurs ook nog met heel veel mensen mogen praten over “mijn” column, gelukkig van iedereen positieve informatie, op één na waren ze allemaal vol lof.
Die ene negatieve dan? Die vond het maar niets dat ik over de jeugd schreef, over de gehaktballen wedstrijden in onze club (10 jeugdleden 2009) en over het eieren gooien, deze “azijnzeiker” vond dat dit niets met duivensport te maken had. Hij is zeker vergeten dat de jeugd onze toekomst is, dat andere kinderen en of beginners zelfs gemotiveerd worden door deze pennenvruchten, en dat onze club niet voor niets zo enorm groeit. Ja hij heeft gelijk dat gehaktballen eten niets met duivensport te maken heeft…maar zijn club verliest waarschijnlijk leden net als bijna iedere andere club, maar de onze groeit, nee deze “man” moeten we niet in het NPO-bestuur op de stoel van jeugdzaken..

Terug naar de titel: Goede duiven

Op de beurs had ik zeer interessante gesprekken met topspelers over hun nieuwe aankopen, iedereen was nu al weer druk bezig met het aanschaffen van het allerbeste wat te krijgen is voor hun kweekhok. Dat is een groot verschil tussen de absolute top, de net onder de top spelers en de “duivenhouders”.
Toppers praten onderling over topduiven, top-voeding en het verbeteren van hun methode, daarentegen praten sommige duivenhouders over ziekten, doping, fraude en afgunst..

Goede duiven heb ik gezien een tweetal weken geleden bij Peter Colijn en Mike Ganus te Nieuwendijk (vlak bij Dordrecht en Werkendam). Wat een ongelofelijke kwaliteit mocht ik op hun hokken bekijken, Peter Colijn had de kwekers in de mand gestopt voor mijn bezoek, stuk voor stuk mocht ik ze bekijken, mijn menig er over zeggen en kweekadvies geven.
Wat zat er? Toppers van de bovenste plank, allen kinderen uit nationale Asduiven, supervliegers of de toppers zelf.
De beste 5 doffers vond ik de Jackpot 760, Sun Raider 691, Challenger 767, v. Zon 268 en Darling 702.
De top 6 duivinnen waren voor mij: Flying Queen 1198, Daughter Creator 1033, Marilyn 950, Cinderella 785, Wout 728 en Wout 729 (de laatste twee rechtstreeksen van Wout Spierings), verder zat er een vliegduivin van 2007 die reeds een 5e en een 3e NPO won…naar de kweek in 2009, onmiddellijk.

De beroemde A.S vertelde het al eerder hè, toppers spelen al super maar zijn steeds op zoek naar nog betere duiven, soms worden ze voor grote kapitalen aangekocht, maar ze gaan voor het beste en dat zijn soms de duurste.. (soms ook niet).
Kenji Schmitt de jonge god uit Averbode (België) , kocht afgelopen week nog de stamvader Old Blue op de verkoop van Kris Cleirbaut, en Kenji is Eén van de jongste toppers van België, maar hij doet het goed; Investeren in de toekomst, investeren in super duiven !
 
Ook wij zijn op zoek naar de besten (voor onze portemonnee dan), door mijn contacten krijg ik wel eens een goede tip en probeer die tip altijd te volgen…

Ik zal u een paar tips voor de toekomst geven: Chè van Eijerkamp (de Kleine Dirk van de toekomst), Davinci van Pieter en Gea Veenstra, Bulldozer van Gerard en Bas Verkerk, Ali (Mohamed Ali) van Fincken-Rempackis en Okidoki van Arie Dijkstra. Als u geld over heeft, dit niet op een IJslandse bank wil zetten, investeer dan in nazaten van deze nieuwe generatie superduiven…
Nog èèn wereldtip voor uw toekomst….Heremans-Ceusters duiven

Ik kom de laatste tijd bij veel liefhebbers op de hokken waaronder hele bekenden maar ook bij hokken die nog niet zo goed spelen met hun duiven maar dit wel willen.
Het begint bij die minder spelende hokken ook met goede duiven, ze hebben vaak het kweekhok vol met “vasthouders”, naamduiven en stamboomduiven maar de kwaliteit is abominabel slecht. Hier krijg ik dan al die duiven stuk voor stuk in de handen, zeg wat ik er van denk, en welke duiven zouden mogen blijven. Liefhebbers die dit de eerste keer laten doen zijn vaak 50% van hun duiven kwijt, maar het overzicht word natuurlijk vele malen beter, en de kosten vele malen lager.
Daarna gaan we van de overgebleven duiven koppeltjes maken op bouw, oogkleur en afstamming, maar alleen van de duiven die een goede beoordeling krijgen, de rest koppel ik niet.
Liefhebbers die dit laten doen door mij of iemand anders (veel betere), gaan het eerste jaar minder jongen kweken, maar…alleen uit de besten. Hun verliezen met de jonge duiven is veel minder omdat ze alleen kweken uit de besten, hun prestaties met de jongen en later met de jaarlingen is veel beter omdat ze alleen kweken uit de besten!!
Is het een garantie wanneer ik duiven koppel het goed komt? NEE ! natuurlijk niet, ik kan niets doen aan de verzorging, geluk, gezondheid, voeding, kennis etc etc, vooral het woordje geluk, maar èèn ding is wel zeker: het is overzichtelijker en de kans op goede duiven is aanzienlijk toegenomen, als het 100% zou zijn had ik zelf 5 kweekkoppels i.p.v. 25.

Nogmaals over goede duiven gesproken, op gezellige avonden die ik heb in het land kom ik soms een super duif tegen, soms een heel goed jong die als jaarling tegen gaat vallen, maar soms een topper in de dop die als jong tegen is gevallen.
Liefhebbers willen niet graag horen dat ik het een goede duif vind als jong maar slecht in de hand waardoor hij bijna altijd als oude tegen gaat vallen, ze maken dan veel stennis op zo’n avond en op de avonden er na in de club met een biertje in de hand.
Zo had ik een zeer goede jonge duif in handen in Harderwijk (zie vorige week), ik vertelde dat het een super jonge duif was maar dat hij zo slecht van bouw en pluim was dat hij het waarschijnlijk als oude duif moeilijk gat krijgen, zo’n liefhebber is dan boos, aan Beute deugd niets meer, waardeloze vent, die geef je zelfs geen hand meer als je hem tegen komt.
Nee, het is niet altijd makkelijk haha, het is net een tentoonstelling, als je 92,5 geeft ben je de beste keurmeester en vragen ze je volgend jaar weer, geef je lage cijfers dan ben je een waardeloze vent.
Bij echte toppers daarentegen gaat het heel anders, die geven je hun beste jonge duif in handen en zeggen dan; ik denk niet dat hij het als jaarling zo doet, ik heb betere voor de toekomst !

Over keurmeesters gesproken (ik ben ook lid van de groep), over een paar weken moet ik in Emmeloord een avondje organiseren, iedereen uit die club sprak me aan in Rosmalen, en iedereen vertelde; We zien er naar uit, behalve de keurmeester in onze club, die vind je een oplichter…ik heb de beste man nog nooit gezien bij Eén van mijn avondjes..
Rare mensen op de wereld hè

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Cor Drost

Van Hoeck-Noel

Gebr. van Toor

Marcel van Zanden

Gertjan Knoop

Combinatie Bruggeman

M. van Ginkel

Familie Huizer

Comb. Verweij-de Haan

Cees van Heijst

Dick-Jan & Stephan Göbel

Nico Haesen

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Gezondere duiven door gezond licht!

Ad Schaerlaeckens