Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Gezocht: Bruggenbouwer m/v Open printvriendelijke pagina
Rob van Hove  17-11-2008
 

Het duivenvolk mort. Laat ik deze brief beginnen met een heus understatement: de duivensport heeft het moeilijk op dit moment. Je hoeft maar een forum te bezoeken of een duivenblad open te slaan en je weet niet waar je het moet zoeken van de geruchten en gemor. Ja, het duivenvolk mort en is ontevreden. Waarover? Over vnl. de machthebbers op het hoogste niveau. Blijkbaar zijn de gekozen bestuurders niet bij machte om de juiste weg naar de toekomst te vinden.

Ikke, ikke

We hebben allemaal de Amerikaanse verkiezingen gevolgd en kunnen meemaken dat de Amerikanen het tijd vinden voor verandering. De verkiezingstrijd in het machtigste land in de wereld is natuurlijk niet te vergelijken met de machtstrijd in de Nederlandse duivensport. Of toch wel? Want met de komst van Obama komt er misschien een einde aan het oude machtsdenken. Het zijn grote woorden, maar ik hoop dat Amerika het voorbeeld zal worden voor de rest van de wereld. Misschien, denk je: “Het is een ver van me bed show en Obama heeft niks met onze duivensport te maken”. Kan zijn, maar je kunt er ook hoop uit putten, want het einde van het oude machtsdenken geldt voor alle soorten van bestuurders, waar ook ter wereld. Wie als bestuurder nog denkt in louter conflictmodellen mist de toekomst. Het denken in tegenstellingen is hopeloos verouderd. De toekomst heeft bruggenbouwers nodig, die denken en handelen vanuit gemeenschappelijke belangen. Dus, niet langer meer: ikke, ikke, ikke en de rest kan stikken.

Het is tijd voor polderen

Ik heb ooit in een Fries onderzoek gelezen, dat duivenmelkers conservatief en traditioneel zijn. Ik wil daar nog iets aan toevoegen:  melkers zijn individualisten en zeker geen teamspelers. Op dit soort punten lijken wij duivenmelkers meer op de Amerikanen dan op de doorsnee Nederlander. Ik bedoel, Nederland staan bekend om het poldermodel. Maar in de duivensport hebben we blijkbaar nog nooit gehoord van het polderen en graven we liever loopgraven en schietputjes. Maar er is hoop, want als de Amerikanen een zwarte president kunnen kiezen, waarom zouden wij duivenmelkers niet kunnen kiezen voor ons eigen wereldberoemde poldermodel. Ik zou zeggen: het is tijd voor polderen!

Het poldermodel is de naam die gegeven wordt aan het Nederlandse consensusmodel waarin werkgevers, vakbonden en overheid met elkaar aan tafel gaan zitten om afspraken over arbeid te maken. Deze afspraken zijn echter niet bindend, maar eerder richtinggevend voor het beleid naar de achterban toe.

Het consensusmodel bestaat echter al langer. Het gaat terug tot de Middeleeuwen. Toen moesten boeren, edelen, stedelingen en overige burgers samenwerken om dijken te bouwen en zo droge voeten te houden. Dit was alleen mogelijk door, ongeacht afkomst of stand, samen te werken. Als het ware met terugwerkende kracht wordt ook daarvoor thans de aanduiding poldermodel gehanteerd, alsook het werkwoord polderen voor compromissen sluiten en samenwerken.

Behoefte aan een bruggenbouwer

Waar we behoeften aan hebben in de duivensport is een bruggenbouwer; iemand die eenheid kan brengen tussen de kiesmannen, afdelingen en NPO bestuur. Deze man of vrouw (ja, waarom kan het geen vrouw zijn?) moet een of twee jaar ruimbaan krijgen en minimaal belast worden met allerlei voorwaarden. Natuurlijk, er moet een profielschets gemaakt worden, maar laat het iemand zijn die de kunst van de stille diplomatie machtig is. Aan egotripperij is geen behoefte. Hij of zij moet er volop plezier aan beleven, wanneer er door de strijdende partijen vredesakkoorden worden ondertekend.  Hij of zij moet kunnen praten als pater Brugman.

Ik wil afsluiten met de droomgedachte, dat er op 24 november tijdens de extra ALV iemand opstaat en met het idee komt om een bruggenbouwer te zoeken en dat iedereen dat van harte ondersteunt.  “Dromen zijn bedrog”, zult u zeggen. Maar ik zie dat anders. Meer dan dertig jaar geleden vertelde dominee King, dat hij een droom had…. En nu heeft Amerika een zwarte president. Wie had dat ooit voor mogelijk gehouden? Laten we hopen, dat er ergens in Nederland een bruggenbouwer woont, die zijn mouwen wil opstropen om de duivensport te leiden naar een droomtoekomst.

Rob van Hove, Leiden.

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Gertjan Knoop

Marcel van Zanden

Gebr. Maas & Zn

De Marathonvliegers

Hans de Ruig

Cor Drost

M. van Ginkel

Nico Jan Koenders

Hans & Evert-Jan Eijerkamp

Theo de Kruijk

Van Elsacker-Jepsen

Gebr. van Toor

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Ad Schaerlaeckens

Gezondere duiven door gezond licht!