Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Nieuwe kansen voor iedereen in 2009 Open printvriendelijke pagina
Gert Jan Beute  28-11-2008
 

Ja beste mensen, ook voor U zijn er weer volop kansen voor en in het seizoen 2009… maar we weten nu al dat 70% van al de liefhebbers deze kansen niet zal pakken.

Ze beginnen na de laatste vlucht reeds verkeerd..

  1. ze selecteren niet of te laat.
  2. zetten de verzorging van de kolonie op een te-laag pitje.
  3. gaan niet naar de duivenarts voor eindcontrole
  4. denken niet na over de kweek van volgend jaar
  5. denken niet na over wat ze willen spelen en hoe ze dit willen doen het volgend seizoen
  6. denken soms na over het verbouwen van het hok maar blijven toch lekker in bed liggen, en god het is alweer april..
  7. klagen over het dure voer en bijproducten, maar blijven wel aan de bar hangen elke week en geven 7 rondjes..
  8. kopen nooit eens een duifje of een bonnetje om hoger op te komen
  9. blijven te lang door zaniken over die super prestaties van anderen, zonder zelf op zoek te gaan naar betere duiven of systemen
  10. hebben in januari nog veel te veel duiven zitten.. (denk eens aan de spreuk van de heer van Es uit Zeeland: 8 is meer dan 1000)

Laten we ze stuk voor stuk eens doornemen, want kunt u doen, wat laten en wat aanpassen?

Selectie:
Eén van de belangrijkste zaken in de door ons zo geliefde sport. Hoe vaak hebben de columnisten en kampioenen hier niet over geschreven?
Bijna geen enkele duif word geboren met een feilloos oriëntatie vermogen en superieur karakter. De meeste duiven die geboren worden zijn niets waard, zullen nooit prestaties neerzetten, maar ook hun kinderen niet. Als we nu alle duiven die geen of bijna geen prestaties neerzetten eens opruimden, en alleen kweekten met de duiven die dus wel prijs vlogen, zouden we dan niet gemiddeld betere jongen kweken?
En als we nu alle duiven die slecht opkomen, ziek worden, slechte veerkwaliteit hebben, niet strak zitten eens opruimden, zouden we dan niet een betere gezondere jonge duiven ploeg kweken?
En als we nu eens alle duiven met zwakke stuiten, kippenvleugels, vierkante pennen, buispennen, grote pupillen, brede staarten en domme uitstralingen eens ruimden? Wat zullen we dan een geld overhouden..en beter presteren.

Te laag pitje:
Wat bedoel ik met; “een te laag pitje”. Natuurlijk weet ik dat u naar een lang en zwaar seizoen (voor u, voor de duiven was het een makkie) u de teugels een even wilt laten vieren…maar niet te lang, denk vast na over uw systeem, aankopen etc. En belangrijk: blijf uw duiven optimaal verzorgen, geef ze iedere week een badje, controleer uw duiven op luis, bereid uw hok vast voor op de komst van jongen 2009, ga even naar de dokter en laat uw duiven minimaal èèn keer per week even vliegen.
Denk dus niet: het is november, in maart kijk ik wel eens weer…want dan is het te laat. Dus advies: blijf duivenmelker ook in de winter!

Duivendokter:
Bent u na de laatste vlucht al bij uw duivendokter geweest? Wat !! NEE?
Dus u weet niet of er op dit ogenblik het Geel, Coccidiose, Streptokokken of salmonella aanwezig is bij uw duiven? Niet zo best maatjes ! Wel even gaan doen, heb al weer heel veel slecht aanvoelende duiven in de handen gehad, waar duidelijk enkele ziek-makers gevonden zouden worden bij een bezoekje.
De kampioen in uw club, waar u iedere week tegen moet vliegen is al even heen geweest hoor..

Na denken over de kweek 2009:
De fanatiekste liefhebbers onder ons zijn in de zomer tijdens het spelen reeds aan het nadenken over de kweek van het volgend jaar. In gedachten maken ze reeds koppeltjes van hun vliegduiven en van hun pas aangeschafte duifjes. Welke doffer moet tegen welke duivin? Ze maken aantekeningen op papier, hoe is de pluim, ogen, stuitjes etc, en welke moet ik daar tegen koppelen om de beste resultaten te kunnen krijgen?
Ik wil niet zeggen dat het allemaal zo makkelijk is, dat wanneer u bepaalde strategieën gebruikt er alleen maar toppers geboren worden, maar toch; U maakt meer kans bij beredeneerd kweken! En heel belangrijk: alleen uit gezonde, foutloze duiven.
 

Wat gaan we spelen?
Weet u al wat u gaat spelen volgend jaar? Wilt u met de besten mee op de Vitesse en Midfond? Of toch maar met de Teletekst-mannen meedoen op de eendaagse Fond? Bent u overnacht speler? Welke duiven gaan op welke vlucht, en wanneer moet u ze dan koppelen, verduisteren en verlichten?
Toch meer jonge duiven specialist worden in 2009? Dan moet u NU wel uw plannen maken, koppeldata uitstippelen en koppels vormen met uw voorkeur in gedachten !
Als u in Maart nog twijfelt wat u precies wilt…stop maar, en begin het jaar erop opnieuw.

Bijproducten, hok verbouwen, nieuwe duiven en super prestaties van die ! anderen.
Ook hier moet u nu echt eens over gaan nadenken! U zou het hok al jaren geleden wat aanpassen, u bent niet tevreden over het klimaat, die duiven die u op de hokken heeft brengen niet wat u er van verwacht had en wanneer gaat u er eens iets aan doen ?
Heeft u nu al eens met Jaap Bakker gebeld? Regel het nu eens, dat hij naar uw hok komt kijken, en misschien bij een aantal clubgenoten, hij ziet misschien waar het aan schort op uw hokken, soms maar een kleinigheid en de duiven vlieger weer van voren. Bel hem NU: 0561-432758
En bent u het nu al eens met u zelf of u volgend jaar dan eindelijk eens die Prange Suppe gaat gebruiken, of dat andere product waar u al jaren tegen aan hikt: Zal ik het doen of zal ik het niet doen? Hak die knoop nu eens door en doe het!
En dat geldt ook al voor die duiven die uw hokken bevolken, als ze het niet doen en u weet zeker dat het niet aan u ligt…opruimen die hap, en nieuwe aanschaffen, maar neem dan wel duiven van deze tijd!!

Weet u de tip van een paar weken geleden nog? Chè Eijerkamp, Olympiade Heremans-Ceusters (Gust Jansen) , Bulldozer Verkerk en Davinci van Veenstra.

Ook wij hebben weer enkele nieuwe toppers aangeschaft o.a. een zoon Jackpot Heremans-Ceusters(Eijerkamp), een zeer goede kweker van Bart en Luc Geerdickx (de witpen 051) en twee dochter van de 011 van Rein Gaal uit Onna.
De 011 van Rein Gaal won 2 eersten tegen zo’n 20.000 duiven en stond gekoppeld tegen Simply the Best (500) met een 1e NPO Le Mans !!
Alles begint met Goede duiven !!

Hoe doen die anderen het toch steeds? Die superprestaties jaar in jaar uit?
Heel gemakkelijk ! Zij hebben alles wat hier boven staat reeds in orde voor 2009 en laten niets aan het toeval over…en ook bij hun begint het met: Superduiven !

Thuis in Wilhelminaoord

Is het super druk, elke dag mensen voor koffie en een praatje. En elke vrijdag en zaterdag op pad door heel Nederland.
Vorige week gezellig met zo’n 10 vrienden van het Praathuis-Forum op bezoek bij Eijerkamp & Znn, heerlijk. Hans was zelf aanwezig en praatte honderduit over duiven, methodes en systemen van vroeger maar ook van nu, we zaten weer muisstil rond deze nestor in de duivensport. Mevrouw Eijerkamp had voor een heerlijke maaltijd gezorgd waar we natuurlijk flink van aten (uitgehongerd van het duiven kijken), wat een fantastisch duiven gezin is dit toch, ongelofelijk wat ze allemaal voor de duivensport doen. Een paar dagen na ons bezoek kwam Gunter Prange met maar liefst 60 jeugdspelers en beginners op bezoek bij deze duivengekke familie Eijerkamp, en ook voor hun was weer alles geregeld door Gunter Prange zelf en Hans Eijerkamp, ook zij keken hun ogen uit op Geenfield Stud!

Vorige week had ik een hele negatieve column, maar met mensen als de familie Eijerkamp voor Nederland en Gunter Prange voor Duitsland komt het wel goed met de duivensport in beide landen, zij trekken zich van de negatieve spiraal niets aan, zetten hun vizier op scherp, stropen de mauwen op en gaan door, door voor onze zo geliefde duivensport !

Op zaterdag 22 november was ik wederom bij een jeugdlid, Jeroen Bos uit Steggerda heeft dit jaar een meegekeken in de keuken bij onze andere beginners, is mee geweest naar Eijerkamp, en mag nu van zijn ouders ook een hokje met duiven houden. Dus ik even met zijn ouders rond de tafel en alles zo veel mogelijk uitgelegd over hoe het allemaal gaat en wat er gebouwd moet worden, in Maart krijgt Jeroen ook jongen van club leden en kan het beginnen.

Even een kleine noot voor iedereen:

Wij van P.V de Vredesduif te Noordwolde hebben reeds 10 jeugdspelers en willen het graag betaalbaar houden voor deze kinderen tussen 5 en 17 jaar.
Kijk rond 5 december op www.gps-auctions.com en bied mee op onze superbonnen en duiven w.o. een rechtstreekse van Gunter Prange !!
Volgende week krijgt u het complete lijstje !

Wist u dat onze jeugdgroep ook anderen opvalt? De Combinatie vd Stouwe/Douna uit Donkerbroek heeft onze jeugd uitgenodigd voor een bezoekje en geeft ieder jeugdlid volgend jaar 2 jongen en stelt de vd Stouwe/Douna Cup ter beschikking voor de best presterende duif van hun hok bij onze jeugd.

En wat dacht u van die vrienden van het Praathuis-Forum? 10 bonnen van hun beste spelers ter beschikking voor onze jeugd, deze bonnen worden op het forum van Wim Brom verkocht !

Maar ook Peter Fincken uit Maasbracht kwam met een weergaloze geste: Een spiksplinter nieuwe fiets voor onze club! Wij gaan een loterij houden, de fiets zal worden uitgereikt door Peter zelf op de feestavond 2009/2010 en de centjes…in de clubkas !!
En toen belde de PPN, of ze niet een vraaggesprekje mochten hebben met ondergetekende, hun was opgevallen dat onze club vol levenslust zit en een goed voorbeeld is voor anderen. Nu komt het vraaggesprekje in onze colega-duivenkrant het np-orgaan maar leuk is het, en ik zal zeker reclame maken voor ons lijfblad: Het spoor der Kampioenen.

Groetjes, tot volgende week en denk aan de woorden van de Amerikaanse president: YES, WE CAN!!

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Familie Huizer

Comb. Gerritsen

Gert Jan Beute Duivenproducten

Fondunie 2000

Van Elsacker-Jepsen

Cor Drost

Gebroeders Homma

J. Doldersum & Zn

Super Fondclub G.O.U.

Team Noel-Willockx

Marcel van Zanden

IFC Hoogerheide

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Ad Schaerlaeckens

Gezondere duiven door gezond licht!