Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Kweekperiode Open printvriendelijke pagina
Dr. Peter Boskamp  1-12-2008
 

Veel vragen op de beurzen gingen over de paratyfus. Gelukkig kon ik veel mensen helpen door te verwijzen naar de nieuwsbrief voor de maand november 2008 waarin dit onderwerp uitgebreid in de aandacht stond.
Daarnaast  richten veel vragen zich op de kweekperiode. Met name wat er zoals te gebruiken valt tijdens die periode. Mijn antwoord is dan als altijd: In ieder geval zo min mogelijk medicijnen. Lijkt me duidelijk.
Indien bij controle van de duiven voor de kweek vast komt te staan dat de luchtwegen niet honderd procent zijn dan wil ik nog wel eens adviseren om in plaats van een geelkuur op de eieren een combikuur te gebruiken die ook tegen luchtweginfecties werkt om zo te voorkomen dat de jongen al in een besmet milieu met een hoge infectiedruk terecht komen.
Maar voor het overige is het advies: Handen af van de medicijnpot.

Dat wil niet zeggen dat er geheel en al niets ondersteunend gedaan kan worden tijdens de kweekperiode. In de periode naar de koppeling toe kan met Tarwekiemolie verstrekken om middels dit product dat rijk is aan vitamine E de vruchtbaarheid te bevorderen. Maar men kan ook kiezen van de Omega 3 kweekolie. Ook hierin is natuurlijk Vitamine E aanwezig. Zoals al eerder in diverse nieuwsbrieven is aangegeven zijn de omega 3 vetzuren EPA en DHA belangrijk voor de aanleg van de zenuwcellen in de hersenen. Bij een gebrek aan omega 3 vetzuren moet het lichaam zijn toevlucht nemen tot Omega 6 vetzuren. Bewezen is dat de omega 3 vetzuren bijdragen aan een betere aanleg van zenuwcellen in de hersenen. Ik wil dit nog wel eens vergelijken met een computer met een snellere processor. Hoe sneller de processor, des te sneller is de computer. Dus hoe meer zijverbindingen de zenuwcellen kunnen maken des te sneller “ schakelt” een duif. Dus des te sneller kan de duif reageren. En zoals vaker geschreven, duiven moeten niet alleen goed kunnen vliegen, ze moeten ook snel op veranderende omstandigheden kunnen reageren. En in deze tijd waarin het winnen of verliezen in de duivensport zo kort bij elkaar liggen is het van belang dat er ook oog is voor deze details.
Omega 3 vetzuren spelen daarnaast nog een belangrijke rol bij de ontstekingsremming en de afweer. Reden te meer dus om geregeld omega 3 vetzuren te verstrekken. Zorg daarbij wel dat de verhouding met de omega 6 vetzuren goed is. Dus als het even kan meer Omega 3 dan omega 6 vetzuren. Bony-omega3 kweekolie bevat ruimschoots meer omega 3 dan omega 6 vetzuren. Kortom ideaal voor de kweek.

Veel respons kregen we op de beurs ook over het gebruik van onze B.M.T. Deze combinatie biergist, melkeiwitten en ruwe celstof zorgt voor een betere darmwerking. Opvallen was dat veel liefhebbers melding maakten van mooi blank vlees door de omega 3 olie de B.M.T en de Bony-mineral te combineren.

Vanaf enige dagen voor de koppeling adviseren we de Bony-SGR dagelijks in plaats van twee tot drie maal per week om zo de paringslust te bevorderen. Doffers die niet willen paren kunnen we verder stimuleren met extra vitamine E. Mocht het dan nog niet lukken dan kan een hormoonspuit in een aantal gevallen tot het gewenste resultaat leiden.

Op de eieren hoeven de duiven dan geen extra kweekolie over het voer. Enkele dagen voor het uitkomen kan dan weer met de gift van Omega 3 Kweekolie begonnen worden. Zo waarborgen we een optimale toediening van de voor de groeiende hersenen van de duif zo belangrijke vetzuren EPA en DHA.
Tot ruim na het afzetten adviseren we deze olie te verstrekken. Dagelijks hoeft dan niet meer, maar twee tot drie maal per week blijft aan te bevelen.

Goed voor de spijsvertering van de ouderdieren is daarnaast de B.M.T. Deze laat zich met de olie goed aan het voer bevestigen.
De bony-SGR adviseren we ook tijdens de hele kweek te geven waarbij we de dosering zodra de jongen uit het ei zijn tijdelijk verlagen tot slechts 2,5 ml per liter drinkwater. De verzuring remt de gisting en draagt bij aan een betere darmflora zodat de schadelijke bacteriën minder kans krijgen.

Tijdens het opgroeien van de jongen kan men de Omega 3 Kweekolie desgewenst vervangen door de Bony-Omega 3 Nucleovit gedurende 2-3 x per week.
Wat betreft is men wat betreft de voorziening van belangrijke bouwstoffen voor de kweek op bovenstaande manier optimaal bezig.

Probiotica

Ook hierover komen de laatste weken meer vragen. Waarschijnlijk wordt er op meerdere plaatsen aandacht geschonken aan dit onderwerp.
Probiotica zijn zoals bekend de “goede darmbacteriën”. Toegediend aan het drinkwater helpen ze mee om de darmflora van de duiven te verbeteren. Hierbij is het natuurlijk van belang dat men de goede darmbacteriën van de diersoort die men ze wil geven, verstrekt. Zo is het af te raden een kat hondenbacteriën te geven en een hond kattenbacteriën. Niet dat deze helemaal geen effect hebben maar omdat ze niet zgn. soortspecifiek zijn verlaten ze het lichaam meestal weer snel.
Het is dus het beste om bij duiven bacteriën afkomstig van duiven te geven. Dus probiotica afkomstig van duiven.
Onder prebiotica verstaan we de hulpstoffen (voederbestanddelen) die helpen dat de probiotica zich goed kunnen ontwikkelen.

Wanneer kunnen we probiotica toepassen. Wel, dat kan altijd. Net zoals mensen een flesje goede darmbacteriën slikken iedere dag. De vraag is of dit strikt noodzakelijk is.
We adviseren probiotica te geven tijdens en na een kuur met antibiotica. Antibiotica tasten de goede darmflora ook altijd aan en dan is het goed om deze snel weer helpen aan te vullen. Dus na een antibioticumkuur een weekje dagelijks probiotica kan geen kwaad.

Probiotica zitten meestal in een poeder. Ze zijn dan als het ware in winterslaap. We moeten ze wakker maken door een schepje van de poeder in een bierglas lauw water te doen en dit door te roeren. Na een twintigtal minuten kunnen de bacteriën dan ik de drinkpot gemengd worden.
De combinatie B.M.T over het voer en probiotica in het drinkwater werkt ook ondersteunend.
Daarnaast helpt Bony-SGR om de ontwikkeling van een goede darmflora te stimuleren. Dus een dag probiotica en daags erna Bony-SGR in het drinkwater kan zeker ook.

In wezen is het gewoon belangrijk om de darmflora van duiven te ondersteunen. Een goede darmflora is een krachtige ondersteuning van het afweerorgaan.

Succes.

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Fondunie 2000

Aad Beerendonk

Team Noel-Willockx

De Marathonvliegers

Huub Hermans

J. Doldersum & Zn

Marcel van Zanden

Gertjan Knoop

IFC Zeeland

Combinatie Bruggeman

Gebroeders Homma

Combinatie Lokhorst

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Gezondere duiven door gezond licht!

Ad Schaerlaeckens