Dit jaar heeft het bestuur van de Stichting Marathon Noord besloten bijzondere aandacht te geven aan twee best presterende duiven op de vluchten met ochtend of middaglossingen. Om deze eer te krijgen heeft een duif over 3 seizoenen zoveel mogelijk prijzen moeten behalen. Bij Stichting Marathon Noord komt dat neer op een maximum van 9 prijzen als op alle vluchten in 3 jaar prijs gevlogen zou zijn. Dat laatste zou werkelijk fenomenaal zijn geweest en zo’n duif is niet gevonden. In deze reportage besteden we aandacht aan de eigenaar van deze duif bij de middaglossingen de combinatie Steenbeek & Zn uit de Bilt.
Boyd en Koos Steenbeek
De combinatie bestaat uit Koos (50) en zoon Boyd(12). Koos woont samen met zijn partner en nog een zoon op de Lathyrrusstraat in de Bilt. Op 12 jarige leeftijd kwam Koos in aanraking met duiven door een onderbuurman toen hij nog samen met zijn ouders op een flat woonde. De vader van Koos verzorgde de duiven van deze onderbuurman, als deze eens weg was, en zo kreeg het duivenvirus vat op Koos. De meeste jaren werd het hele programma gespeeld tot in 2003 de overstap werd gemaakt naar het overnachtfondprogramma. Dat Koos weet waar hij het over heeft en over kennis van zaken beschikt blijkt uit de vele gewonnen prijzen die hij in de loop der tijd gewonnen heeft. Dat deze kennis en kunde door anderen ook werd opgemerkt en op waarde geschat blijkt uit het feit dat Koos gevraagd is satelliethok voor kweekcentrum First Prize Pigeons te worden. Hierdoor heeft Koos de volledige beschikking over alle bloedlijnen die op het kweekcentrum van First Prize Pigeons aanwezig zijn. Dat dit geen éénrichtingsverkeer is bleek toen “De Leo” die in 2005 1e Nationale Asduif NPO Meerdaagse Fond 2005 werd, gekocht werd door First Prize Pigeons en naar het kweekcentrum verhuisde. De beschikbare accommodatie is eenvoudig mede omdat ruimtegebrek dit vereist. De totale lengte van de hokken, waarvan de voorkant op het oosten is gericht, is ongeveer 9 meter en opgedeeld in 4 afdelingen. Een deel van het hok is gebouwd in de schuur. Op het “buitenhok” is het dak gedekt met sneldekkers waar Koos over denkt deze te vervangen omdat deze erg afsluiten en de luchtverversing minder maken. In de vlieghokken is vloerverwarming aangebracht en wordt geregeld met een hygrostaat, dit om de vochtigheid in het hok op peil te houden. De jongen worden eenvoudig op beukensnippers gehouden. Op de vraag hoeveel duiven in de winter worden overgehouden antwoord Koos direct “te veel”. “Dat is met de overnachtfond wel een nadeel, je moet nog wel eens veel geduld hebben om de duiven goed te kunnen beoordelen en dan blijven er al gauw te veel over in de winter” aldus Koos. Het aantal duiven dat in de winter aanwezig is komt daardoor op ongeveer 80. De accomodatie van de combinatie Steenbeek. Kweekkoppels zijn er niet maar met een kweekcentrum achter de hand is dat misschien ook niet nodig. In het voorjaar worden 30 jongen gekweekt, voorheen was dat meer maar tegenwoordig worden alleen van de betere duiven jongen gekweekt.
De verzorging van de duiven is eenvoudig maar doeltreffend. Tussen 1 maart en 1 april worden de duiven gekoppeld. “Meestal besluit ik te koppelen als de duivinnen vervelend worden” zegt Koos. Er wordt met 12 weduwnaars en 18 koppels nestduiven gespeeld. Er is geprobeerd ook met weduwduivinnen te spelen maar dat beschouwt Koos als een mislukt experiment want hij kon de duivinnen niet in de hand houden met ergernissen van buiten blijven e.d. De neststand waarop de duiven worden ingekorfd maakt Koos weinig uit want op alle standen zijn vroege prijzen verdiend. “Ik ben trouwens niet zo’n bijhouder” waarmee Koos wil zeggen dat het plannen van een goede neststand veel extra werk en administratie met zich meebrengt en dat heeft niet zijn voorkeur. Er wordt een goede zak voer gegeven aangevuld met schapenvet, biergist en pinda’s. Tijdens de rui wordt nog extra snoepzaad gegeven De verplichte entingen zijn natuurlijk hier aan de orde en tegen paratyfus wordt eerst gekuurd en daarna ook nog geënt. De medische begeleiding doet Koos verder op basis van zijn eigen kennis en ervaring want zoals hij zegt “als je zo lang duiven hebt zie je het zo als er iets mis is”. Er wordt wel eens een geelkuur of een middel tegen luchtweginfectie gegeven als daar noodzaak toe is. Verder wordt als dat nodig is een bezoek gebracht aan dierenartsen met kennis van duiven. Als Koos twijfelt bezoekt hij twee dierenartsen om een diagnose te laten bevestigen of meer advies te krijgen.
Na deze uitgebreide inleiding komen we op het punt waarvoor we bij Koos op bezoek waren, de beste duif bij Stichting Marathon Noord over 3 seizoenen op de middaglossingen. De duif die deze prestatie leverde is Monique, een blauwwitpen duivin (3-2114198) die in de afgelopen 3 seizoenen 6 prijzen won. Deze duivin is vernoemd naar de vrouw van Koos. Er waren bij Stichting Marathon Noord nog 3 duiven die dit aantal prijzen behaalde maar “de 198” behaalde de meeste punten dus werd de beste. Het was overigens zo dat deze 6 prijzen verdiend werden in 2007 en 2008 waarmee deze duivin in twee seizoenen bij Stichting Marathon Noord niet gemist heeft op de middaglossingen. In de stamboom van deze duivin komen namen voor van van de Wegen, Sam de Jong, Aarden e.v.a. Ook veel verwijzingen naar duiven van de hokken van First Prize Pigeons zoals “De Brive” en “De Mof”.
De winnaares Monique
Bij thuiskomst is deze duivin geen vlotte met binnenlopen en daardoor heeft ze nog wel eens wat prijsjes verspeeld. In het overzicht hieronder zijn de prijzen, waarmee deze titel in Stichting Marathon Noord behaald werd, vermeld.
Losplaats |
Jaar |
Prijs SMN |
St. Vincent |
2007 |
14 |
Tarbes |
2007 |
148 |
Bergerac |
2007 |
32 |
St. Vincent |
2008 |
24 |
Montauban |
2008 |
37 |
Bordeaux |
2008 |
145 |
Vermeldenswaard is dat de Combinatie, bij Stichting Marathon Noord, dit seizoen bij de ochtendlossingen 8e werd in de eindrangschikking en 22e bij de middaglossingen. Hiermee wordt nogmaals benadrukt dat we het hier over een allrounder hebben want er zijn er niet veel die goed presteren op zowel de ochtend als middaglossingen.
Vlnr. Boyd, Koos en Hans Wolfsen
De mooiste ervaring in de duivensport vond Koos de eerste keer dat een duif in de nacht arriveerde, “maar nu staat het me tegen” zegt Koos “al is het wel zo dat ik er bijna altijd wel één heb en soms wel 4”. Maar duivensport is geen nachtsport en dat er steeds meer duiven ‘s nachts komen en er zelfs op wordt getraind, wordt door Koos gezien als een ongewenste ontwikkeling. “En” gaat Koos verder, “het lossingsbeleid zou moeten worden aangepast en de lossingsverantwoordelijken moeten zich houden aan de gemaakte afspraken zodat nachtvliegen zoveel mogelijk wordt voorkomen want zoals het nu gaat levert het te veel ergernis op bij de deelnemers aan deze vluchten”, is zijn stelling. Over de competitie van Stichting Marathon Noord wilde Koos nog kwijt dat dit in zijn opvatting de meest eerlijke competitie is.
Namens Stichting Marathon Noord feliciteerde voorzitter Hans Wolfsen de combinatie nogmaals met deze prestatie, want op de feestmiddag had de huldiging al plaats gevonden.
Het leuke van dit verhaal is dat ook hier weer blijkt dat met beperkte mogelijkheden duiventopsport bedreven kan worden. Maar de kennis van en kijk op duiven van Koos zijn m.i. de doorslaggevende factor waarmee de successen behaald worden.
We blijven de combinatie volgen en wensen ze veel succes en meer mooie prestaties toe.
Website SMN: www.marathonnoord.nl
|