Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Enkele bekende superduiven en hun verhaal… Open printvriendelijke pagina
Gert Jan Beute  5-12-2008
 

Ik heb het al vaak geschreven en zal er nog vaak op terug komen ook: het belangrijkste in de hedendaagse duivensport is de “superduif” en het “systeem”.

Deze aflevering gaan we het niet over het systeem van een beroemde liefhebber, maar over de duif die hun beroemd maakte en over het verhaal achter, voor en na van de superduif.
Bij “achter” komen we op de afkomst
Bij “voor” de prestaties, waarom is deze duif zo bekend.
En bij “na” natuurlijk de nazaten, en de toekomst van deze geweldenaar.

Ik hoop dat u mij nog op enkele hedendaagse toppers wijst, en let goed op het woordje hedendaagse. Ik wil met deze serie proberen de liefhebbers op de hoogte te brengen van duiven die het anno 2008/2009 doen, welke duiven moeten we nu en in de nabije toekomst op de hokken halen om mee te komen met die razendsnelle vluchten en die “Teletext-boys”.

Natuurlijk weet ik dat de directe kinderen van deze kampioens-duiven voor de meeste onder ons niet te betalen zijn, maar ook kleinkinderen en achterkleinkinderen kunnen zeer waardevol zijn. Deze nazaten van een “Gouden Lijn” zijn wijdverspreid en voor iedereen dus betaalbaar.
Ik zal u èèn voorbeeldje noemen hoe het kan lopen…
Gerard Koopman heeft de Kleine Dirk, voor de meeste onder ons zijn de directe kinderen onbetaalbaar. Anton Ruitenberg uit Zwolle kan het iets makkelijk doen en kocht ze wel. Gebroeders ter Heide uit Steenwijk kochten weer (voor aanzienlijk minder geld) kleinkinderen van de Kleine Dirk bij Anton Ruitenberg. Mijn clubgenoot Jaap Bakker kreeg uit vriendschap een paar eitjes van de Gebroeders ter Heide uit die kleinkinderen van Kleine Dirk… die twee jaarlingen speelden nu al 3 eersten en diverse andere kopprijzen… Dus Jaap kosten ze niets, maar hij kreeg ze wel uit de presterende Gouden lijnen van NU! 2008 en die moeten we hebben, met duiven die in de 60-er jaren hard speelden kun je anno 2008 meestal niets meer beginnen, althans niet voor die echte kopduiven.

Dus over welke duiven gaan we het hebben?

Bulldozer van G & S Verkerk !

In begin september 2006 was ik bij de familie Verkerk uit Alphen a/d Rijn op bezoek, ik mocht daar zo’n 10 superduiven bekijken. Twee van die weergaloze duiven zullen me altijd bij blijven te weten: Olympic Unbelievable en de Bulldozer.

Wat kunnen we vertellen over de Bulldozer 03-1135475
1. Het is een grote doffer
2. Lang van borstbeen
3. Zeer gesloten stuitjes, zeer dik aanvoelend als de knokkels van een hand.
4. Extreem goed voelbare spieren, bijna een cm van het borstbeen af liggend, lang tot stuitjes voelbaar. Trillend als een wesp in een kunstei.
5. Zijdezachte vettige pluim, smalle staart, vierkante kweekveertjes.
6. De Bulldozer is een witoger met mooie verkenningcirkel die voor 50% grijs en 50% antracietkleurig is. Zijn vermeyenring was op de dag van de beoordeling extreem breed en diep zwart van kleur. Zijn pupil is erg klein, een speldenprikje zeg maar.
7. Zijn actieve vleugel (10e pen) komt tot aan het diep pigmentatie gedeelte van de staart (laatste donkere stuk). De verspringing tussen passieve en actieve vleugel bedraagt 0,7 cm. En de 9e en 10e pen (actieve vleugel) zijn gelijk qua lengte.

Wat kunnen we zeggen van zijn prestaties? Waarom is de Bulldozer een superduif? Als je in 2004 de 6e beste Doffer van Nederland bent (1e jaarling) en in 2005 de 4e Asduif van Nederland in WHZB, dan ben je een topper toch? Zijn mooiste vijf prijzen zijn: 7e Vierzon tegen 21.984 d., 2e Tours tegen 4.420 d., 3e Vierzon tegen 5.615 d., 28e Peronne tegen 18.869 d. en 24e Chateauroux tegen 6.190 duiven.

En zijn afkomst?

Vader is Big Thunder 95-1941948 (uit Grote Wouters x lijn 46-Verbart, dus vechter x Witpenneke Klak.
Moeder is Bubbles 02-1635264 (van Ad Schaerlaeckens) uit Wounded Knee.
En u kent mijn kweek gedachtes.. Bulldozer (doffer) uit dochter Wounded Knee (doffer), en laat deze Wounded Knee nu ook 3 x 1e winnen !!

En de na-kweek?

Toen ik in september 2006 die 10 supers in de handen kreeg, vertelde ik Bas dat de Bulldozer één der fijnste kwekers is die ooit in Nederland zullen zitten, ik gaf hem een advies om de Olympic Unbelievable eens tegen de Bulldozer te zetten, zo gebeurde in 2007 (al dan niet door mijn advies haha), hieruit kwam Icarus 07-1817891 die nu in 2008 2e Nationale Asduif was van de maand juni WHZB en 1e genomineerde Asduif Midfond Master Award, zowaar geen kleintje dus.

Het koppel Bulldozer x Unbelievable bestaat helaas niet meer, de dood van Unbelievable is de oorzaak. Maar niet getreurd, ook met anderen gaf hij reeds toppers, als mega-vererver zal hij met diverse duivinnen supers geven!
De Bulldozer zal wereldwijd (in duivenland) voor veel opschudding gaan zorgen, hou het in de gaten.

Thuis in wilhelminaoord

Gaat het prima met de duiven, volgende week maandag 8 december zullen ze worden gekoppeld. Kwekers en vliegers tegelijk, niet om de eitjes over te leggen dit jaar maar om één mooie ronde te kweken die even oud zijn, wat weer grote voordelen heeft met uitwennen, uitlichten, opleren, kinderziektes etc.

Vorige week nog even heel druk geweest met het organiseren van de bonnenverkoop t.b.v. de jeugdspelers in eigen club. We hebben 21 prachtige schenkingen gehad van liefhebbers met het hart op de goede plaats. Wat wel weer opvalt dat liefhebbers die om wat voor reden dan ook mijn hulp nodig hadden, niet thuis waren toen ik ze om een bon vroeg... Dat zijn zeker dingen om te onthouden.

Donderdag 27 november nog een zeer geslaagde viertallen show gehad van eigen clubleden. Het was geen officiële keuring, maar gewoon gezellig onderling de duifjes bekijken. De jeugd was ook bijna allemaal aanwezig, samen met enkele ouders.
Clubgenoot Wim van Dijk had een prachtige duivin meegenomen die door iedereen in de hand gekeurd moest worden volgens de officiële standaard.
Het oudste lid (mevrouw Betty Beute) en het jongste lid Luuk Bos waren de enige die precies goed zaten met de punten. Van mevrouw Beute (75 jaar) wisten we het al dat ze super kon keuren maar dat van Luuk Bos (8 jaar) was een grote verrassing. De winnaar werd Luuk bos en die mocht de mooie duivin meenemen voor het kweekhok!

De bonnenverkoop op GPS-AUCTIONS

1. Familie Romein
2. Willem de Zutter België
3. Dick Vogelzang Staphorst
4. Tinus & Hennie Aalderink
5. Comb. vd Walle
6. Comb. van Panhuis
7. Wim van Dijk
8. Piet Beerda
9. Jelle & Ultje Jellema (levende duif 2008)
10. Jaap Bakker
11. Reind vd Weij
12. Comb. vd Stouwe/Douna
13. Mevr. Prins
14. Combinatie Poelman/vd Kolk
15. Comb. Weijers
16. Gunter Prange Duitsland (levende duif 2008)
17. Werner Struman Duitsland
18. Beute & Zn
19. Gert Krab
20. Familie Houben België
21. Kweekcentrum Delta (Wim Pasman)
22. Gebroeders ter Heide

Tot volgende week.

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Van Elsacker-Jepsen

Super Fondclub G.O.U.

Gertjan Knoop

Dick-Jan & Stephan Göbel

Will & Falco Ebben

Comb. Gerritsen

Team Noel-Willockx

J. Doldersum & Zn

Marcel van Zanden

Combinatie Lokhorst

Johan Hamstra

Familie Huizer

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Ad Schaerlaeckens

Gezondere duiven door gezond licht!