Verslag van persconferentie, 1 april 2009. Het NPO bestuur meldt aan de duivenpers, dat de Bruggenbouwer vanaf vandaag met zijn taak kan gaan beginnen. Er is overeengekomen, dat hij een jaar de tijd krijgt om alle betrokken partijen bij elkaar te brengen. Hoe gaat hij dat aanpakken? Wat is de motivatie?’ Ik laat vanaf hier de voorzitter aan het woord.
‘De bruggenbouwer gaat polderen. Dat betekent, dat hij o.a. de kiesmannen en NPO bestuursleden bewust gaat maken van het algemeen belang, dat we delen in onze mooie sport. Hij zal spreken over problemen en oplossingen die ons met elkaar verbindt. Gevraagd zal worden het persoonlijke belang ondergeschikt te maken aan het overkoepelende belang.
Doelstellingen
De duivenpers neemt haar taak serieus en stelt een terechte en kritische vraag: Mooie woorden meneer de voorzitter, maar het klinkt toch een beetje vaag allemaal; moet er niet gewerkt worden met keiharde doelstellingen? Straks zijn we een jaar verder en zijn we nog geen millimeter opgeschoten.'
‘Er ligt inderdaad een plan met doelstellingen gereed, dat na afloop samen met de persmap wordt uitgedeeld. In deze map vindt u alle gegevens over de Bruggenbouwer en zijn aanpak.’
Het begint met mandenwacht
Maar belangrijker dan het formuleren van doelstellingen is dat de duivensport het meest gebaat is bij bestuurders en melkers die anders gaan denken. Anders denken kun je niet afdwingen. Daarom is het een goed idee, dat iedereen voor aanvang van het nieuwe seizoen nadenkt over zijn eigen bijdrage aan de toekomst van de duivensport. En dan heb ik het niet alleen over bestuurders, dat zijn overwegend vrijwilligers die sowieso de sport nog mogelijk maken. Nee, de duivensport verandert pas werkelijk, wanneer óók de gewone melker zijn verantwoordelijkheid neemt. Ik denk dan aan normale zaken, zoals mandenwacht en elkaar het succes gunnen. De duivensport wordt niet gemaakt in de bestuurskamers, maar in het duivenlokaal. Kortom, er zijn zoveel dingen die door jonge- en oude melkers gedaan kunnen worden om de duivensport een plek te geven in de Nederlandse sportcultuur. In België hebben ze Jaak Nouwen, laten we ons een voorbeeld nemen aan deze schrijvende melker. Voor wie ‘m niet kent; via de NPO site kunt u zijn boeken bestellen. Hij publiceert zeer concrete ideeën over de manier waarop de duivensport een volkssport kan zijn en blijven’.
Onderdeel van Nederlandse sportcultuur
‘Tot slot wil ik u het beeld meegeven, dat wij – melkers en bestuurders – , allemaal ‘bouwstenen’ zijn voor het ‘duivensporthuis’ van de toekomst. In totaal hebben we in Nederland meer dan 25.000 bouwstenen. Hiermee kunnen we een zeer ruim en stevig huis bouwen. Maar met alleen losse stenen kun je niet bouwen, het is het cement, dat voor de sterke verbinding zorgt. U voelt al aan waar ik naar toe wil. Ik vraag u en alle melkers in Nederland na te denken over wat ons eigenlijk met elkaar bindt, waardoor we met elkaar kunnen gaan bouwen aan de gewenste toekomst. Namelijk een toekomst, waarbij de duivensport een volwaardig onderdeel uitmaakt van de Nederlandse sportcultuur’.
Rob van Hove, Leiden.
Relevant artikel: Gezocht: Bruggenbouwer m/v
|