Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Stap voorwaarts in de problematiek vogelgriep Open printvriendelijke pagina
Van de NPO  8-12-2008
 

De beleidsdirectie Voedselkwaliteit en Diergezondheid (VD) van het Ministerie van LNV overweegt om het verbod (sinds 2003 ingesteld om insleep van hoog-pathogene Aviaire Influenza (HPAI) van het subtype H5N1 te voorkomen) om buitenlands pluimvee en postduiven toe te laten op Nederlandse tentoonstellingen en wedstrijden, op te heffen. VD wil het te nemen besluit betreffende het verbod onderbouwen met een risicobeoordeling en tegelijkertijd risicomanagement opties krijgen aangereikt om het opheffen van het verbod gepaard te laten gaan met gerichte maatregelen voor de beheersing van het insleeprisico van HPAI van het subtype H5N1. Daartoe heeft men aan het Centraal Veterinair Instituut Wageningen UR gevraagd een risicobeoordeling te maken.

Het advies is in twee delen opgebouwd, dit omdat er t.a.v. het insleeprisico van HPAI meer factoren spelen bij het houden van wedvluchten van duiven dan bij insleep van HPAI door het houden van shows en tentoonstellingen.

Op basis van deze rapportage heeft de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) de minister een advies gegeven over wedvluchten en tentoonstellingen.

Op basis van de risicobeoordeling meent de VWA dat de verboden die er zijn kunnen worden opgeheven. Wel wordt in overweging gegeven dat de eventuele risico's met maatregelen gereduceerd moeten worden. Daarbij wordt onder meer genoemd dat geen vogels uit landen waar HPAI voorkomt mogen deelnemen aan tentoonstellingen en dat bij overnachtvluchten de duiven niet op plaatsen moeten overnachten waar HPAI is aangetoond.

Al met al een prima resultaat voor onze postduiven. Nu is het weer zaak ook andere landen waar we met onze wedstrijden van afhankelijk zijn, België en Frankrijk, de overheden gelijke opvattingen te laten krijgen. Er is dus nog steeds werk aan de winkel, maar dit resultaat mag er zijn.

Bestuur NPO

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Will & Falco Ebben

Familie Huizer

Van Hoeck-Noel

Cees van Heijst

Comb. Verweij-de Haan

A. Engelen

Fondunie 2000

M. van Ginkel

Hans de Ruig

Huub Hermans

Team Noel-Willockx

Gert Jan Beute Duivenproducten

Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?
Ode to Dolores
Gisteravond voor het eerst sinds maanden weer een naar het stadion, weet nu weer waarom ik in de winter liever niet op beton sta. En maar weer kijken op het scorebord, aftellen naar het einde van de verlenging...
Chiazaad
Regelmatig wordt ik gevraagd naar de waarde en de zin van Chiazaad voor de duivensport. Kun je dat door het voer mengen? Is het een goed idee Chia toe te voegen aan het kweekvoer of vliegvoer?
Andere tijden
We zijn weer een jaar verder en ouder. Ook weer wat grijzer of kaler. In je jeugd lijkt de tijd stil te staan, later gaat het zo snel dat je gaat beseffen dat een mensenleven maar een komen en gaan is...
Vaste voetringen
Het hete hangijzer van de laatste weken: de vaste voetringen. Een nachtmerrie, je zal ze maar nodig hebben en er zijn er geen. Wat we dit jaar meemaken is nog nooit vertoond...

Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Schiet wel lekker op (6-3-2016)
Duivencontroles (2-3-2016)
Lezing en huldiging (1-3-2016)
Ritje Vlaamse Ardennen (22-2-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Ad Schaerlaeckens

Postduivenveiling.com

Gezondere duiven door gezond licht!

Duindam Klimaatadvies

Duivenverkoop, gratis adverteren