Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

De column van 12 december 2008 Open printvriendelijke pagina
Gert Jan Beute  12-12-2008
 

De duiven zitten hier sinds 8 december gekoppeld, hoe het is gegaan kan ik u nog niet vertellen (column word een week in het voren gemaakt), maar zoals het nu lijkt zijn ze er aan toe.
Totaal zijn 28 kweekkoppels gezet en 30 vliegkoppels, voor de snelle rekenaar onder ons 58 koppels dus. Wanneer alle goed gaat komen er zo’n 100 jongen van de eerste ronde (er zouden zelfs 116 jongen kunnen komen), maar we weten dat het met de winterronde niet zo gaat als in de zomer bij prachtig weer en een hoog temperatuurtje. Ik zeg meestal 1,5 jong per koppel dus 87 stuks is heel normaal.
Dan gaan er nog zo’n 25 van de eerste ronde naar vrienden, dus met 62 ben ik heel tevreden, en als er dan 20 goede duiven bij zitten heb je een prachtige toekomst..

Tentoonstelling Twijzelerheide

Op vrijdag 5 december jl. was ik samen met Wim van Dijk te gast op een tentoonstelling te Twijzelerheide. Ik doe niet veel gewone tentoonstellingen meer zoals u weet, maar zo nu en dan samen met Wim is heel gezellig.
De gemiddelde kwaliteit was goed, vooral de twee jonge duiven van M.C. Halie waren een verhaal apart, zeer goed verzorgt, bijna foutloos en duiven zoals ik ook graag zie op de jaarlingen avonden in het land.
Ik denk dat er zo’n 260 duiven zaten in wel 10 klassen, mooi onderverdeeld in bevlogen en onbevlogen.
De onbevlogen duiven moeten compleet foutloos zijn en kunnen dat ook wezen, omdat ze niet gespeeld worden, maar bij deze klasse was de kwaliteit minder dan bij de vliegduiven. Showduiven zaten er niet tussen, het waren onbevlogen postduiven (kwekers/vastzitters).
Wij als keurmeesters werden ook uitermate goed verzorgt, van gebak tot soep, broodjes tot een bal gehakt, alles was aanwezig, super! Al met al een gezellige ochtend.
Jammer dat de voorzitter van mij lage punten kreeg, ik moest ook de 24e januari eigenlijk komen voor een jaarlingen middag, maar die mag geen doorgang meer vinden nu... Deze is nu verplaats naar één der beste verenigingen van Nederland de Zwaluw te Zwaagwesteinde, ook dit is duivensport (lees column Mr. Positivo is boos).

Jaarlingenmiddag in Emmeloord

Zaterdag 6 december was ik samen met Klaasje een middagje in Emmeloord, zo’n 50 jaarlingen zaten op me te wachten in dit gezellige clubgebouw. Ik werd welkom geheten door het bestuur en oud NPO bestuurder heer Werink, ze verheugden zich op mijn komst vertelden ze, de zaal zat dan ook mutje vol. Nu lijkt het natuurlijk dat ze voor mij kwamen, maar ik denk dat het vooral voor de gezelligheid is. Bij al die verenigingen waar ik kom, in deze rare duivensporttijd is het de gezelligheid die ons kan redden, en hier in Emmeloord doen ze goed hun best (dat maak ik wel eens anders mee).
De kwaliteit was heel behoorlijk, een fondduivin van de penningmeester, een fondduifje (rode doffer, laatste kooitje) van een jeugdlid zullen me nog lang bij blijven en de 3 winnaars waren in de hand bijna perfecte duiven (3 x cijfer 8,5). Al met al, leuk, gezellig en veel leden aanwezig, prachtig.

Maasbracht

Op zaterdagavond en zondag (6 & 7 december) waren we bij onze vrienden (Panny en Peter Fincken) in Maasbracht, ze waren 5 december beiden jarig geweest, dus voor ons weer een mooie aanleiding om naar het zuiden af te reizen. Bij binnenkomst liet Peter ons gelijk de damesfiets zien die hij schenkt aan onze club P.V. de Vredesduif te Noordwolde, wij hebben de gezelligste club van Friesland (volgens ons hahaha), met veel jeugdspelers zoals u weet en Peter doet veel voor beginners en jeugd in zijn Afdeling 4 maar wilde graag een keer de grens over (Friesland is ver weg). Verder kregen we een tas vol met fietscomputers en een rugtas, alles voor de verloting ten bate van de eigen jeugd.
Zondagmorgen zijn Peter en ondergetekende nog even naar het clubgebouw van P.V. de Liefde te Echt geweest, daar was een kleine verkoop van de veel te vroeg gestorven Sjaak Heynen, deze liefhebber van postduiven, had een stam gevormd met rechtstreekse duiven van wijlen Lambert Rennenberg (Gomair Verbruggen Kaggevinne België).
Door de dood van Sjaak Heynen werd de verkoop op zeer goede manier geregeld door Giel Mestrom die ook al jaren de stamkaarten bijhield van Sjaak, deze echte clubman heeft een eigen systeem bedacht waar alles van en over een duif netjes gerangschikt word, het aantal jongen wat van een duif gekweekt is, het aantal gewonnen prijzen, nog weer een aparte vermelding van de 1:10 prijzen in het samenspel, prachtig, zo’n man moet je secretaris maken van het NPO bestuur...
De duiven werden verkocht door Theo de Loo, hij deed dat op traditionele wijze in guldens, maar iedereen wist dat hij euro’s bedoelde, de duiven brachten door de verzorging van de 3 mannen Giel, Theo en de verzorger met het baardje (naam even vergeten sorry) een mooi bedrag op voor de familie Heynen. Peter Fincken kocht nog een viertal duiven uit de oude Rennenberg basis.

Ermerveen

Op donderdag 4 december jl. waren Klaasje, Richard vd Horst en ondergetekende te gast bij het Koopman Team te Ermerveen (Gerard, Kjelt en Andrè).
Ik had bij mijn vorige bezoek gevraagd of er twee duifjes te koop waren uit Pamela en New Hope... nu moesten ze daar even over denken waarschijnlijk, maar vorige week kwam er een telefoontje dat we maar aan moesten komen.
Bij de poort gekomen, kwam Kjelt ons al tegemoet met de nieuwe waakhond (Mechelse Herder), eerst even mee naar binnen voor koffie met gebak, en daarna de super duiven bekijken op zolder. Klaasje en Richard waren hier nog nooit geweest, dus voor hun was het onbeschrijfelijk spannend om die supers (o.a. Kleine Dirk) in de handen te mogen hebben (zie foto).

Na een uurtje duiven kijken had Andrè ondertijd de vier jongen uit Pamela en New Hope klaar gezet en mocht ik er twee uit zoeken, Super spannend, mijn eerste rechtstreekse Koopmannen (of zoals ze in China zeggen Kaufermann), ik nam de 322 uit New Hope x zoon Ermerveen’s Hope en de 387 uit Pamela x Zoon Branco. In beide duifjes zit rijkelijk het bloed van de hedendaagse Cracks (New Hope is nog maar van 2007!!).
Ik ben er blij mee, en Klaasje is blij dat ik er blij mee ben haha.
Over een paar weekjes gaan we weer heen, Gerard zelf was er niet en hij wil graag met me op de foto met de twee duifjes, of zou ik graag met hem op de foto willen? Hahaha.

Succes allemaal.

Laat je niet kisten, duivensport is prachtig en met de juiste mensen komen we uit deze negatieve spiraal. YES WE CAN!!

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Theo de Kruijk

Nico Jan Koenders

Gert Jan Beute Duivenproducten

Team Noel-Willockx

A. Engelen

Van Elsacker-Jepsen

Gebroeders Homma

Gertjan Knoop

Comb. Verweij-de Haan

Hans de Ruig

Gebr. van Toor

Marcel van Zanden

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Gezondere duiven door gezond licht!

Ad Schaerlaeckens