Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Enkele bekende superduiven en hun verhaal (2) Open printvriendelijke pagina
Gert Jan Beute  19-12-2008
 

Twee weken geleden hadden we het over de ongelofelijke “Bulldozer” van Gerard en Sebastiaan Verkerk. Het Spoor der Kampioenen was nog maar net uit of er kwamen al diverse mailtjes binnen van mensen die successen hadden met de nakweek van deze Crack, altijd leuk om te horen voor G & S Verkerk lijkt me.

Deze week gaan we de Kleine Dirk van C & G Koopman eens wat verder bekijken of uitpluizen zoals u wilt. Ik heb me er eens twee dagen in verdiept maar het is onbegonnen werk, als je Kleine Dirk intypt in een zoekmachine op internet begint het te duizelen voor je ogen. Honderden nakomelingen met voortreffelijke resultaten bij Geenen-Peters, Pierre Faes, Eijerkamp & Znn, Marcel Sangers, Jan Duijn, Koen van Roy, Doorenbal-Kobesen, Jung & Seelbach, Comb. Verbree, Marijke Vink, Pieter Veenstra etc etc.
Het is niet te doen om iedere nazaat te vermelden, maar enkele zullen we u straks niet onthouden.

Kleine Dirk 98-5821416

Ook hier zie je weer de beroemde lijnenteelt met over springen van het geslacht: De Kleine Dirk die 1e nationale Asduif was van Nederland is uit een dochter van de Kanibaal die 1e Asduif KBDB Midfond was in 1996 !

Hoe ziet deze “Kleine Dirk” er uit:

1. De Kleine Dirk zit qua formaat iets onder het gemiddelde
2. Zijn Borstbeen is lang, tot aan de stuitbeentjes
3. Ook deze Crack heeft zeer gesloten, dikke stuitbeentjes
4. Zijn spieren waren op 10 jarige leeftijd nog steeds goed voelbaar, bol en lang
5. Kleine Dirk heeft een prachtige pluim, zijdezacht met vierkante kweekveertjes.
6. Hij is een geeloger, maar wel van het donkere type, met een antraciet kleurige verkenningcirkel, heeft een zeer dikke iris met zeer kleine pupil en diepzwarte vermeyen ring (gezondheidring)
7. Zijn lange vleugels komen tot in het diep pigmentatie gedeelte van de staart, de verspringing tussen voor en achtervleugel is zo’n 0,5 cm , en zijn 9e en 10e pen van de actieve vleugel zijn gelijk lang

Ik heb de Kleine Dirk al zo’n 10 x mogen bekijken, en iedere keer is het weer een eer om hem te mogen vasthouden, hij is toch de bekendste duif van de laatste 10 jaar. Hij bevrucht niet meer, maar de nazaten met prestaties zullen zijn naam in ere houden.

Enkele nazaten zullen we u niet onthouden, en ik pak dan alleen enkele op andere hokken

1. 04-4155907 van Cor Leytens, deze doffer was in 2007 de beste doffer van Nederland.
2. 07-1817923 Van G & S Verkerk, Olympic Solange, 1e Nat. Asduif Midfond npo, 1e Nat.Asduif WHZB mei 2008, 1e Nat.Asduif WHZB 2008, 1e Nationale Beste duivin WHZB, 1e Nat.Asduif Allround TBOTB etc.
3. 07-4291066 van Gebroeders Limburg, deze doffer was in 2008 de beste op de eendaagse fond van Nederland
4. Een speciale vermelding waard vind ik 99-1585505 Dirky en 99-1585506 Darryl van Pieter en Gea Veenstra, deze twee zoons van Kleine Dirk x dochter Beatrixdoffer (let op : x dochter Beatrixdoffer), zijn superkwekers zoals je weinig ziet. Ze zijn vader van 1e NPO Ablis, 1e Duffel 25.905,
1e Hoensbroek 14.787, 1e Minderhout 9.818 d., 1e Strombeek 3.510, 2e Menen 16.753 , 4e NPO Orleans 7.199, 1e Zutphen 2.916, 4e NPO Houdeng 22.537, 1e Gennep 2.916, etc etc, en dan praten we alleen over kinderen van Dirky en Darryl !
5. De 2e vermelding waard van Pieter en Gea Veenstra vind ik Davinci
04-5435151, deze zoon van Dirky x dochter Phoenix (let op: x dochter Phoenix 1e midfond WHZB), won zelf 1e NPO Ablis en is reeds vader van een handvol superduiven !!!

Het lijkt er op dat iedereen die iets van de Kleine Dirk op zijn hok krijgt beter gaat spelen, zo’n sterke vererver zie je zelden.
Ga voor u zelf eens kijken in alle bladen, boeken en dvd’s en kijk eens naar de lijn Kleine Dirk.. Overtuig u zelf !!!

Volgende week proberen we Chè van Hans Eijerkamp en Zonen in kaart te brengen, Chè is de Kleine Dirk van de toekomst! Let op mijn woorden ! Chè is de Kleine Dirk van de toekomst.

De Duitser uit Zwolle

Op woensdag 10 december jl. was ik wederom bij Dietrich & Yvonne van Riel te Zwolle. Enkele weken geleden hadden we voor het eerst kennis gemaakt, Dietrich had me gevraagd om zijn duiven eens door de hand te nemen. In 2006 waren ze verhuisd, waren dus eigenlijk opnieuw begonnen en willen graag hogerop in de duivensport op hun nieuwe adres.
De duiven die er op dit ogenblik zitten zijn van origine duiven van Cor Walda, Cees Wijdema en Richard van Cittert allen plaatselijke kampioenen.
Nu wilden Yvonne en Dietrich graag dat ik hun duiven koppelde voor het seizoen 2009, dus ging bij ze kijken. Tot mijn verbazing stonden de duiven in tentoonstelling kooitjes (drie rijen hoog) in de huiskamer... Super gewoon, dat dit nog kan, prachtig.
De doffers zaten in de bovenste kooitjes en de duivinnen in de onderste, zodat ik bij elke doffer de gewenste duivin er gelijk onder kon zetten.
Al deze duiven had ik al eens door de handen genomen en ik kende er dus nog verschillende van. Voor de koppeling van 2009 hebben we de koppels op bouw, en oog gekoppeld, steeds heb ik geprobeerd om van de duiven een compensatie koppel te maken qua oog, het type is bij al de duiven van Dietrich al perfect, alle duiven met foutjes zijn reeds geruimd.
Toen we de 6 kweekdoffers en 14 vliegdoffers (met een 7,5 of hoger) van een partner hadden voorzien was het tijd voor een heerlijke snack, we hadden honger gekregen.
Op de vraag: Hoe kom je aan de bijnaam “de Duitser”? Dikke kop, dikke buik en de naam Dietrich en je bent vanzelf “De Duitser” lachte hij hard op.

Hattem & Zutphen

Op 12 en 13 december jl. was ik te gast in Hattem en Zutphen. In Hattem zaten 57 jaarlingen op me te wachten in een bomvolle zaal met clubleden maar in procenten veel meer buitenstaanders. De kwaliteit van de jaarlingen was goed, enkele waren zelfs uitzonderlijk goed, waaronder enkele zeer fijne fondduiven. De duif die me het meeste bij bleef was een duif met drie prijzen bij de eerste vijf in de club van een liefhebber uit ’t Harde, in vond het een superduif met veel kweekwaarde, hij vond het leuk natuurlijk, maar vertelde me toch dat 14 dagen eerder hij totaal was afgekeurd door een andere selecteur (ik wilde niet weten wie, gaat me niets aan), maar apart is het natuurlijk wel, maar vooral menselijk denk ik: Smaken verschillen.

In Zutphen was ik al vroeg aanwezig, om 09.15 arriveerde ik en de koffie met gebak stond reeds klaar. De duiven stonden in een aparte zaal, ik moest ze op mijn eigen wijze beoordelen, mijn aantekeningen over spieren, toekomstige prestaties en kweekwaarde werden genoteerd en op eigen gemaakte kaartjes aan de kooitjes geplakt. De liefhebbers kwamen in de middag en mochten vragen stellen naar aanleiding van de beoordelingen. Enkele duiven werden weer uit de kooitjes gehaald en moest ik laten zien wat nu vierkante kweekveertjes, kippenvleugels, aangeplakte staarten, of slechte kweekogen waren. Al met een al: een supermiddag hier in Zutphen met grote klasse aan duiven. De beste vond ik èèn van Marcel Sangers/Ung, de beste jonge doffer was èèn van Ferry van Loo en de beste jonge duivin was van Ab Jurriens, de beste doffers was ook een superfijne maar ben de naam van de eigenaar even vergeten.

Groetjes tot volgende week,
En blijf positief, laat je niet in een depressie praten door...

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
M. van Ginkel

IFC Zeeland

Super Fondclub G.O.U.

Gebroeders Homma

Cees van Heijst

Hans de Ruig

Gert Jan Beute Duivenproducten

Van Elsacker-Jepsen

Van Hoeck-Noel

Fondunie 2000

De Marathonvliegers

Marcel van Zanden

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Gezondere duiven door gezond licht!

Ad Schaerlaeckens