Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Kerstwens van 25.000 Nederlandse melkers aan het NPO bestuur Open printvriendelijke pagina
Rob van Hove  20-12-2008
 

Ik ben een van de 25.000 anonieme Nederlandse melkers, die de hoop koesterde dat de huidige bestuurdersploeg de Nederlandse duivensport uit het slop zou trekken. Deze ploeg had zichzelf onsterfelijk kunnen maken, wanneer ze bijvoorbeeld de Unieke Werkgebieden hadden geëvalueerd en corrigerende maatregelen hadden voorgesteld. Ze hadden als godenzonen een plekje mogen reserveren op de berg Olympus, wanneer ze het grote melkers legioen een goed doordachte toekomstvisie hadden geschonken. Nou, moet gezegd dat de Griekse goden het met elkaar ruzie maken tot een der schone kunsten hebben weten te verheffen. Dus, onze bestuurders bevinden zich wat betreft het onderling ruzie maken in goed gezelschap.

 

Alle gekheid op een stokje; even serieus. Het is toch eeuwig zonde dat een stelletje hoog opgeleiden melkers het niet voor elkaar krijgen om gezamenlijk een klus te klaren.  Natuurlijk begrijp ik mieters goed, dat samenwerken niet eenvoudig is, maar als bestuurder heb je wel een verantwoordelijkheid op je genomen.

Vertel je verhaal

Keer op keer vraag ik me af: waarom vertellen die mannen hun verhaal niet aan ons? Het is mijn kerstwens – misschien wel namens 25.000 medemelkers – dat onze bestuurders stuk voor stuk in de duivenbladen of op de NPO site gaan vertellen: wie ze zijn, waarom ze bestuurder willen zijn en hoe ze de problemen willen oplossen? Ook op dit punt, begrijp ik dat jezelf   “verkopen” geen gemakkelijke opgave is, maar het kan zoveel duidelijk maken. Het mag ook geen kwestie zijn van een keer je verhaaltje doen. Besturen is in de 21ste eeuw een zaak van in gesprek blijven met elkaar (melkers legioen en bestuurders) en vooral blijven polderen.  

Voorbeeldfunctie

Bestuurders op het hoogste duivensportniveau hebben een voorbeeldfunctie. Of vindt u dat overdreven? In mijn visie is besturen een proeve van bekwaamheid afleggen in sociaal handelen. Dit gaat verder dan elkaar (af)wijzen op onfatsoenlijk taalgebruik. Het is misschien iets te hoog gegrepen, maar ik heb nog een wens. Ik wens dat onze bestuurders de komende feestdagen zich gaan verdiepen in de sociale basiswet. En die luidt als volgt: sociaal handelen is het welzijn van de ander als uitgangspunt nemen voor het eigen handelen.
Moraal van het verhaal: het gaat mij als individuele melker er niet om wie gelijk heeft, of dat het Albert of Henk is. Het zal me een biet zijn. Wat ik wel wil is dat ze moreel leiderschap tonen, zodat we op gepaste wijze trots op deze mannen kunnen zijn.

Ten slotte

Wie denkt dat andere bestuurders het allemaal beter zouden doen, moet ik ernstig teleurstellen. Ook een volgende ploeg bestuurders zal weer dezelfde fouten maken als hun voorgangers. Het is daarom veel beter om lange termijn plannen te ontwikkelen, waarlangs opeenvolgende generaties van bestuurders kunnen werken. Elkaar het estafettestokje oversteken i.p.v.  de ogen ermee uitsteken.
Ik wens de huidige ploeg veel sociale intelligentie toe, waardoor het misschien gaat lukken om er in 2009 toch als een team uit te komen, daar in Veenendaal.

Rob van Hove, Leiden 

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Hans de Ruig

Huub Hermans

IFC Hoogerheide

Combinatie Bruggeman

Hans & Evert-Jan Eijerkamp

Van Hoeck-Noel

Familie Huizer

Gebr. Maas & Zn

Combinatie Lokhorst

Team Noel-Willockx

Comb. Gerritsen

Marcel van Zanden

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Gezondere duiven door gezond licht!

Ad Schaerlaeckens