Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Kerstwens van 25.000 Nederlandse melkers aan het NPO bestuur Open printvriendelijke pagina
Rob van Hove  20-12-2008
 

Ik ben een van de 25.000 anonieme Nederlandse melkers, die de hoop koesterde dat de huidige bestuurdersploeg de Nederlandse duivensport uit het slop zou trekken. Deze ploeg had zichzelf onsterfelijk kunnen maken, wanneer ze bijvoorbeeld de Unieke Werkgebieden hadden geëvalueerd en corrigerende maatregelen hadden voorgesteld. Ze hadden als godenzonen een plekje mogen reserveren op de berg Olympus, wanneer ze het grote melkers legioen een goed doordachte toekomstvisie hadden geschonken. Nou, moet gezegd dat de Griekse goden het met elkaar ruzie maken tot een der schone kunsten hebben weten te verheffen. Dus, onze bestuurders bevinden zich wat betreft het onderling ruzie maken in goed gezelschap.

 

Alle gekheid op een stokje; even serieus. Het is toch eeuwig zonde dat een stelletje hoog opgeleiden melkers het niet voor elkaar krijgen om gezamenlijk een klus te klaren.  Natuurlijk begrijp ik mieters goed, dat samenwerken niet eenvoudig is, maar als bestuurder heb je wel een verantwoordelijkheid op je genomen.

Vertel je verhaal

Keer op keer vraag ik me af: waarom vertellen die mannen hun verhaal niet aan ons? Het is mijn kerstwens – misschien wel namens 25.000 medemelkers – dat onze bestuurders stuk voor stuk in de duivenbladen of op de NPO site gaan vertellen: wie ze zijn, waarom ze bestuurder willen zijn en hoe ze de problemen willen oplossen? Ook op dit punt, begrijp ik dat jezelf   “verkopen” geen gemakkelijke opgave is, maar het kan zoveel duidelijk maken. Het mag ook geen kwestie zijn van een keer je verhaaltje doen. Besturen is in de 21ste eeuw een zaak van in gesprek blijven met elkaar (melkers legioen en bestuurders) en vooral blijven polderen.  

Voorbeeldfunctie

Bestuurders op het hoogste duivensportniveau hebben een voorbeeldfunctie. Of vindt u dat overdreven? In mijn visie is besturen een proeve van bekwaamheid afleggen in sociaal handelen. Dit gaat verder dan elkaar (af)wijzen op onfatsoenlijk taalgebruik. Het is misschien iets te hoog gegrepen, maar ik heb nog een wens. Ik wens dat onze bestuurders de komende feestdagen zich gaan verdiepen in de sociale basiswet. En die luidt als volgt: sociaal handelen is het welzijn van de ander als uitgangspunt nemen voor het eigen handelen.
Moraal van het verhaal: het gaat mij als individuele melker er niet om wie gelijk heeft, of dat het Albert of Henk is. Het zal me een biet zijn. Wat ik wel wil is dat ze moreel leiderschap tonen, zodat we op gepaste wijze trots op deze mannen kunnen zijn.

Ten slotte

Wie denkt dat andere bestuurders het allemaal beter zouden doen, moet ik ernstig teleurstellen. Ook een volgende ploeg bestuurders zal weer dezelfde fouten maken als hun voorgangers. Het is daarom veel beter om lange termijn plannen te ontwikkelen, waarlangs opeenvolgende generaties van bestuurders kunnen werken. Elkaar het estafettestokje oversteken i.p.v.  de ogen ermee uitsteken.
Ik wens de huidige ploeg veel sociale intelligentie toe, waardoor het misschien gaat lukken om er in 2009 toch als een team uit te komen, daar in Veenendaal.

Rob van Hove, Leiden 

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Cor Drost

Theo de Kruijk

Marcel van Zanden

De Marathonvliegers

A. Engelen

Nico Jan Koenders

Comb. Verweij-de Haan

Combinatie Lokhorst

Will & Falco Ebben

Comb. Gerritsen

Familie Huizer

Cees van Heijst

Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?
Ode to Dolores
Gisteravond voor het eerst sinds maanden weer een naar het stadion, weet nu weer waarom ik in de winter liever niet op beton sta. En maar weer kijken op het scorebord, aftellen naar het einde van de verlenging...
Chiazaad
Regelmatig wordt ik gevraagd naar de waarde en de zin van Chiazaad voor de duivensport. Kun je dat door het voer mengen? Is het een goed idee Chia toe te voegen aan het kweekvoer of vliegvoer?
Andere tijden
We zijn weer een jaar verder en ouder. Ook weer wat grijzer of kaler. In je jeugd lijkt de tijd stil te staan, later gaat het zo snel dat je gaat beseffen dat een mensenleven maar een komen en gaan is...
Vaste voetringen
Het hete hangijzer van de laatste weken: de vaste voetringen. Een nachtmerrie, je zal ze maar nodig hebben en er zijn er geen. Wat we dit jaar meemaken is nog nooit vertoond...

Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Schiet wel lekker op (6-3-2016)
Duivencontroles (2-3-2016)
Lezing en huldiging (1-3-2016)
Ritje Vlaamse Ardennen (22-2-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Gezondere duiven door gezond licht!

Ad Schaerlaeckens

Postduivenveiling.com

Duindam Klimaatadvies

Duivenverkoop, gratis adverteren