Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Wel of niet rijden Open printvriendelijke pagina
Ad Schaerlaeckens  7-1-2009
 

Ik kreeg een Zuid Afrikaan op bezoek. Jaloers hoeft men daar niet op te zijn, het was zo’n toerist weet je wel. Zo’n man die je de meest onnozele vragen stelt en als je hem de kans zou geven zou die nog mee eten en blijven slapen ook. Hij had vele hokken in Nederland en Belgie bezocht en hem was opgevallen dat zo weinig mensen hier in de week hun duiven trainden en in Belgie al helemaal niet.

Daar reden de meeste DAGELIJKS en de afstanden varieerden van 150 tot 230 kilometer. ‘Denk je dat dat echt nodig is?’ vroeg ik. ‘En denkt U dat die mensen gek zijn en zoveel tijd en energie (dat laatste met de huidige benzine prijzen letterlijk) in iets zouden steken als het niet zou renderen?’ repliceerde hij. 

TAIWAN EN AMERIKA

Het deed denken aan Taiwan, daar beginnen ze veelal DAGELIJKS jongen te trainen vanaf een leeftijd van 10 weken en ook Amerikanen verslijten de wielen onder hun auto’s om te ‘tossen’, zoals ze trainen daar noemen. Ik herinner me nog hoe zo’n Amerikaan me destijds smakelijk uitlachte toen hij de uitslagen van mijn jongen zag en ik zei dat daar in de week een keer of niet mee gereden werd. Hij geloofde er dus niets van en liet ’s morgens heel vroeg, toen ik nog in diepe slaap lag, zelfs iemand langs rijden om te zien of mijn auto er wel stond. Van hem kreeg ik hetzelfde verhaal te horen als van die Zuid Afrikaan. Als je in Amerika niet zeer intensief traint kom je niet op de uitslag.

Ik schreef er destijds over in een Nederlands duivenblad en prompt begon men hier ook te rijden. En hoe is de situatie nu?

  • Sommigen rijden nog en veel ook.
  • Sommigen deden het maar zijn er van bekomen.
  • Sommigen hebben er nooit van willen weten en…
  • Sommigen ZEGGEN dat ze nooit rijden maar doen dat meerdere keren per week.

Met ‘sommigen’ bedoel ik natuurlijk kampioenen, die hebben een boodschap.

SCROEDER

De materie wel of niet rijden intrigeert ook dierenarts Schroeder dermate dat hij een tijd lang kampioenen onder zijn klanten vroeg of die ‘reden’. Dat bleek bij de helft het geval te zijn.

Dierenarts is ook F Marien in Tielen die bovendien ijzersterk speelt. Fernand heeft het zo druk dat ik me niet kan voorstellen dat die ook maar een meter rijdt. Ik geef U nog wat namen van kampioenen waarvan ik meen dat ze mensen niet op het verkeerde been zetten.

VOORBEELDEN

  • Vredeveld, bijzonder succesvol op de eendaagse fond, zweert bij heel veel rijden.
  • Volkens en andere succesvolle overnachtspelers rijden nooit.
  • Koopman rijdt met mate maar legt er aan huis de zweep op.
  • Bosua reed vroeger met mate, later intensief, maar naar verluidt zou die aan het twijfelen gebracht zijn.
  • Vanlint heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij heel veel rijdt.
  • Albert Marcelis, een van de beste Belgische vitessespelers ooit, reed nooit.
  • Vercammen (Jos) rijdt met mate,
  • Verkerk rijdt alleen als de duiven een moeizaam verlopen vlucht hadden om het zelfvertrouwen op te krikken.
  • Henri van Doorn, enorm vooral met jonge duiven, rijdt bij mijn weten niet, zou niet weten waar hij de tijd vandaan moet halen, streekgenoot en jonge duivenspecialist J v d Putten rijdt dan weer wel.
  • Leo Heremans (voorheen Heremans C) rijdt niet, evenmin als Gust Jansen.
  • Arie van Beek, een Nederlander die enorm uit kon halen met jongen maakte er nooit een geheim van intensief te trainen. Die was bevriend met Klak, die reed nooit, maar ging dat zijn laatste levensjaren toen het spel met jongen hem begon te interesseren wel doen. Op aandringen van van Beek.
  • Claessens haat autorijden evenzeer als ik en helaas weet ik niet wat sterspelers als Engels, Van Hove Uytterhoeven, van de Wouwer, Geerinckx, Cleirebauts, Dirk van Dijck enzovoorts doen.

Van sommige heb ik het vermoeden dat ze dat incidenteel doen bij mooi weer. 

GESPREKSTOF

En zo werd wel of niet rijden interessante gespreksstof tussen liefhebbers onder elkaar. Tot voor kort meenden sommige bevriende (groot woord trouwens) kampioenen en ik er uit te zijn en het te weten. De omstandigheden in Amerika en Taiwan zijn zo anders dan hier dat trainen daar inderdaad wel eens noodzaak zou kunnen zijn.

Duiven moeten daar leren ‘breaken’ vanwege bergen en meren en liefhebbers die heel ver uit elkaar wonen. En hier? Hier zou je er baat bij kunnen hebben voor de kortere afstanden vooral met jongen. Dat meenden we dus.

Maar toen kwam enkele fondspelers waaronder Vredeveld vertellen dat ze hun successen op de fond dankten aan goede duiven en intensief trainen in de week. En ik dacht aan Willem. Zijn verzorger reed met de duiven dat het een lust was. Tot die plots kwam te overlijden. Er kon niet meer getraind worden, dan maar minder goed spelen oordeelde Willem maar nu er niet meer gereden werd presteerde hij BETER.

Het doet denken aan Van Elsacker. Daar was ook zo’n Amerikaan en die sprak maar over trainen, trainen en nog eens trainen. Serge liet hem zijn gang gaan en leerde er van dat het geen zoden aan de dijk zette.

DE MORAAL?

Hoe ik er over denk? Ik weet het ook niet. Of dat niet een beetje beschamend is voor iemand die stukjes schrijft? Vind ik niet. Het doet me denken aan veel kampioenen.

Het zijn juist zij die beweren weinig van duiven te kennen, van kweekkoppels samen stellen of van ogen.

  • Waarin ik WEL geloof is dat, wanneer je overnachtvluchten speelt, je er goed aan doet ’s avonds laat duiven weg te brengen zodat ze door gewenning en vertrouwen langer doorvliegen als het donker wordt.  
  • Ik kan me niet voorstellen dat ELKE DAG rijden goed is en nog minder dat je er goed aan doet in een koud voorjaar te rijden omdat de vluchten er aan komen.

Geen geduld bij een snedige koude wind in maart en april heeft al velen opgebroken.

En verder?

  • Wat ik wel weet is dat presteren wel degelijk kan zonder veel rijden en maar goed ook. Als dat zou moeten zou de sport nog verder afkalven.
  • Wat ook vast staat is dat de goede duif altijd nog centraal staat en dat je het daar op de eerste plaats moet zoeken, alle indianenverhalen ten spijt.

© AS

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Will & Falco Ebben

Gebr. Maas & Zn

Combinatie Bruggeman

Van Hoeck-Noel

M. van Ginkel

Aad Beerendonk

Hans & Evert-Jan Eijerkamp

Huub Hermans

Marcel van Zanden

De Marathonvliegers

Fondunie 2000

Hans de Ruig

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Ad Schaerlaeckens

Gezondere duiven door gezond licht!