Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Kijk op de week (11-01-09) Open printvriendelijke pagina
Johan Hamstra  11-1-2009
 

Daar zijn we weer, en alweer staan we voor een geheel nieuw jaar. Wat zal het jaar 2009 ons allen gaan brengen? Als liefhebber hoor je vaak dat we nu, zo in deze tijd van het jaar allemaal weer op nul staan. Zelf heb ik daar een geheel andere mening over, maar dit is gewoon iets persoonlijks. Maar al met al hebben we weer een jaar afgesloten, en zo tikt de tijd ongemerkt maar door. Links en rechts zijn de nodige handjes geschud, en vele beste wensen uitgedeeld. De nodige onder U zullen gemerkt hebben dat er de eerste de beste zondag van het nieuwe jaar geen "Kijk op ...." is verschenen. Nee, de eerste zondag van het jaar 2009 was ik in het mooie Limburgse aangaande de huldiging van de Z.L.U. En de dag daarna op de maandag, en eenmaal weer thuis kon ik het niet opbrengen om achter de pc te kruipen en een verhaaltje op papier te zetten. Maar ik zal proberen nu wel weer het e.e.a. aan het papier toe te vertrouwen.

Was Kerst anno 2008, en de dagen daarna hier nogal snotterig en grieperig verlopen, nu is dat gelukkig verledentijd. Maar voor die, die ook door de griep gepakt zijn weten dat het ditmaal weken kan duren eer je weer een beetje op je ouwe niveau bent.   

Mijn laatste "Kijk op ..."

In mijn laatste verslag schreef ik dat ik niet wist hoe lang de vorstperiode zou gaan duren. Nou, we zijn enkele weken verder en nog steeds is het buiten koud. De vooruitzichten geven nu wel weer een weersverandering op, maar al met al hebben we eindelijk weer eens een leuke winter achter de rug. Persoonlijk heb ik liever dit dan al die wind en smerige regen. Aan de duiven merk je het zeer zeker dat zowel de dagen als de nachten zeer koud zijn. Ze eten gewoon veel meer en in huiselijke kring werd mij zelf de vraag gesteld of ik de duiven niet uit de ren moest halen, en ze binnen in het hok moest zetten. Nou nee, hier verblijven de oude duiven dag en nacht ongeacht het weer in de ren, dus ook met dit weer type. Ze eten wel degelijk meer, maar daar speel ik dan maar wat op in en krijgen ze gewoon wat meer. Al laat ik ze de laatste dagen met deze fikse kou wel zeker genoeg eten hoor.  

 

Tijdens een wandeling in de gekende Zuid - Hollandse Grienden

Z.L.U. weekend

Sinds de nodige jaren maak ik van dit evenement samen met enkele duivengabbers er altijd een lang weekend van. Helaas kon dit jaar mijn maatje Barend de Koning niet van de partij zijn, maar hopelijk zal hij er volgendjaar weer als vanouds bij zijn. Samen met neef Wilfred en collega, en tevens liefhebber Henk Timmermans gingen we op vrijdag naar het Limburgse. Eerst gingen we even langs in Steenbergen en toen naar het Limburgse Berg en Terblijt. Ik had afgesproken om eerst bij Wil Pieters langs te gaan. Wil speelde zoal in 2008 de 3e nationaal Barcelona, en ik heb hem leren kennen tijdens het weekje vakantie te Alicante. Daar aangekomen stond de koffie met de gekende Limburgsevlaai al klaar. Na de koffie gingen we de duiven bekijken maar de kou besloot ons om toch maar weer de huiskamer op te gaan zoeken. De halve liters kwamen op tafel en het werd een gezellig samenzijn. Als de telefoon dan gaat blijkt het Dirk Pals te zijn die met zijn gezelschap eveneens is gearriveerd in het hotel waar we zouden overnachten. Na nog zo'n zalige pot bier nemen we afscheid en vervolgen we onze reis naar het hotel. Aangekomen is het ook daar handen schudden en met een leuk gezelschap eten we wat en gaan we het nachtleven in. De volgende dag, na een zalig en uitgebreid ontbijt komen al vrijsnel de beide mannen van Hamstra sr. aan in het hotel. Zowel mijn eigen vader als oom, en vader van Wilfred zijn dit jaar ook van de partij. Zelf vind ik het machtig om met mijn eigen vader zoiets mee te maken, en dan een flinke pot bier te nuttigen. De andere gasten die eveneens in het hotel verblijven volgen elkaar in rap tempo op. In de middag met een leuke groep mannen een potje drinken en in de vooravond gezamelijk wat eten. En geloof me, er werd wat afgelachen en gemolken hoor. Er werden enkele taxibusjes besteld die ons naar het feest brachten.

De zaterdagavond van de Z.L.U.

Aangekomen in de zaal was deze al flink gevuld. Voor het mooie was de accommodatie gewoon te klein en het was er smerig warm. Hier en daar handjes schudden en vele bekende gezien en gesproken. Van A.P. Overwater wist ik dat ik nog een potje bier te goed had, en eenmaal binnen krijg ik direct van hem een geheel gevuld blad in handen gedrukt. "Zo, jij kan even vooruit en ik heb mijn schuld in geboekt geeft hij met een lachend gezicht aan". En geloof me, zo hoort het te zijn en dit zijn de mooie dingen van de sport. Op zo'n avond, zoals die van de Z.L.U. maakt het niet uit wat je bent of wie je bent!!! Echt, een avond om nooit te vergeten. Op zo,n avond denk ik altijd maar, "wat is het toch fijn om fondliefhebber te zijn. Echt, machtig !!!"

Forum- en Poteravondavond

Vrijdagavond 9 januari was ik namens Piet de Vogel uitgenodigd om deel te nemen aan een forum in het inkorfcentrum te Middelharnis. Zelf keek ik in eerste instantie hier een beetje afwijzend tegenover maar Piet had me snel over de streep heen getrokken. Samen met fondcrack Ko van Dommelen, forumleider Piet de Vogel en mijn persoontje zaten we achter de tafel. En al met al, al vond ik het best wat vreemd werd het een zeer leuke avond. Na het forum was er nog een kleine bonnenverkoop en toen begon de Potersavond. Voor mij iets geheel onbekends maar dit was dat er dan gebakken pootaardappeltjes met spek en piccalillysaus op tafel kwam. En geloof me, het was een zaligheid en er was voor een ieder meer dan genoeg. Ook op deze avond was ik met Hamstra sr. van de partij en kan ik ook weer terugkijken op een mooie en zeer gezellige avond.   

De Grienden

Gisteren ben ik samen met Monique en zoontje Tim de bij ons gekende Grienden in gedoken om van de natuur en mooie plaatjes te genieten. Ondanks de kou was het zeer zeker de moeite waard. Vele mensen kwamen we tegen die allen met fotocamera terhanden van al het moois aan het genieten waren.

 

Een Hollandskiekje uit de Grienden!!!

Als we eenmaal flink door de kou zijn bevangen na een goede wandeling gaan we weer huiswaarst. Ik ga de duiven verzorgen en Monique maakt voor een ieder een warem mok chocolade melk. En dan zittend bij de kachel, bij roodgekleurde wangen en een zalige mok warme chocomelk, tja, wat kan een mens dan genieten.

 

Ook mijn grootste vriend had het ondanks de kou meer dan naar zijn zin

Op eigenhok

Hier is alles nog vrij rustig. De duiven zitten nog steeds vast en gewoon bij elkander. Behalve de zo gezegde kweekduifjes dan die wel al enige tijd van elkander zitten. Dadelijk, als het weer om zal slaan zullen deze samengezet gaan worden voor een rondje jongen. Gezien de nodige verplichtingen gaan de kweekduiven al eerder bij elkander. De gegeven paratyfuskuur is klaar en aansluitend heb ik ze enkele dagen wat vitamines verstrekt. Eerdaags zal er nog een gehele controle door de Weerd plaats vinden. Waarom?, simpel mijn inziens. Zowel in de winter- als in de zomermaanden laat ik ze gewoon standaard geregeld controleren. Deze vraag werd mij ook gesteld tijdens het forum waar ik ze dan op laat controleren. Ik neem altijd uit uit de paar afdelingen die ik bezit gewoon enkele duiven mee en wat mest. De duiven krijgen keeluitstrijkjes en worden gewoon nagekeken hoe ze er op dat moment voorstaan. Ook de mest krijgt een standaard controle. Natuurlijk, kan ik zelf ook wel redelijk zien of ze goed zijn en zitten maar door het oordeel van en daarvoor deskundig persoon geeft me toch dat fijne gevoel dat het inderdaad wel snot zit. Deze contorle laat ik ook dadelijk enkele weken voor het koppelen op 1 april uitvoeren, net zoals enkele weken voor aanvang van het "echte" seizoen. Dit dus enkele weken voor de eerste overnachtvlucht. Gewoon de gedachten hebben dat ze daadwerkelijk goed zitten zodat het niet achteraf aan de gezondheid gelegen kan hebben.

Ook je geheimen

Zo, hopelijk heb ik met dit schrijven weer een klein beetje de trouwe lezers van mijn "Kijk op ..." tevreden kunnen stellen. Terugkijkend lijkt het wel een soort dagboek aan het worden. Er werd mij recentelijk ook nog de vraag gesteld of ik ook mijn geheimen beschreef in de verhaaltjes. Geheimen vroeg ik? Zouden er echt op het fondspel geheimen bestaan? Zou het niet zo kunnen zijn dat je goede duiven moet bezitten, er veel voor doen en laten, je een juist en passend plan van aanpak moet bezitten? En in deze bedoel ik dan op medisch gebied, maar ook op de extra's die in ruime maten overal te koop zijn. Maar bovenal, ook de "echte" grote mannen kunnen niet zonder het nodige geluk, al moet je geluk mijn inziens gewoon afdwingen. Mij wordt persoonlijk vaak verweten, "jij komt overal en krijg overal uit het beste". Echt, en geloof me, was het allemaal maar zo gemakkelijk, en wat ik in het forum ook al aangaf, er zijn gelukkig maar zeer weinig mensen waar ik dank je wel tegen hoef te zeggen hoor!!!    

Zo, met dit schrijven hoop ik het jaar 2009 weer leuk ingegaan te zijn. Zijn er ooit eens vragen vanaf Uw kant, schroom niet en mail me.

Mensen, maak er wat moois van, en voor een ieder, een goed, maar bovenal een gelukkig, sportief en gezond 2009!!!       

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Gebr. Maas & Zn

De Marathonvliegers

Gebr. van Toor

Fondunie 2000

Cees van Heijst

Aad Beerendonk

IFC Hoogerheide

IFC Zeeland

Van Hoeck-Noel

Marcel van Zanden

Cor Drost

Gert Jan Beute Duivenproducten

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Gezondere duiven door gezond licht!

Ad Schaerlaeckens