Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Het gaat perfect! Open printvriendelijke pagina
Gert Jan Beute  19-1-2009
 

Op onze hokken in Wilhelminaoord gaat de kweek buitengewoon goed. Doordat er een flink aantal nieuwe kwekers bij gekomen zijn, hadden we verwacht dat het iets moeilijker zou gaan dit jaar met de winterkweek maar niets is minder waar.
De 29 kweekkoppels hadden we zo op eieren in de dag en nacht open volière, waar geen plafond of voorzijde in zit.
De 30 vliegkoppels waren gemiddeld een dag sneller omdat ze lekker in een gesloten ruimte zitten, althans in de nacht want overdag zitten zij ook in een grote volière op wieltjes. Na 15 dagen hadden we alle 59 koppels op eieren zitten, waarvan 52 koppels beide eitjes bevrucht hadden en dus de andere 7 koppels èèn of geen.

Toen de duiven eenmaal op eitjes zaten is het kweekvoer tijdelijk (12 dagen) vervangen door recup van Beyers Elite en door het water kregen de duiven gedurende die zelfde 12 dagen Beregoed(verzurend middel, mooie mest). Twee dagen voor het uitkomen der eieren zijn we weer overgeschakeld op premium kweek ook van Beyers.
Na het uitkomen van de eieren bij de vliegers houden deze kweekvoer tot de jongen gespeend worden, hierna gaan ze weer over op een rustiger voer (Mengeling Recup en Opbouw) tot ongeveer 1 maart waarna de voorbereiding begint van het nieuwe seizoen 2009.
De kwekers houden kweekvoer tot ongeveer 15 september daar ze 10 maanden per jaar samen zitten en dus ook stevig voer moeten hebben. Daarnaast krijgen de kwekers natuurlijk alles wat hun hartje begeert: Snoepzaad, Pinda’s, Omega Korrels, Allerhande, Brood, Groente, Korrels van Versele Laga etc etc, alles wat ze willen en aanvragen krijgen ze in drievoud.

Bij ons krijgen zoals u wel weet iedere duif Prange Suppe in het water, maar op dit moment (januari) bij de vliegers zeer onregelmatig, er zit geen bepaalde lijn in, ook de Beute Sport en Beregoed krijgen ze maar onregelmatig.
De Herstel Power daarentegen krijgen ze nu wat meer dan in het vliegseizoen, tijdens dat vliegseizoen is het 1 x per week op de dag na thuiskomst, of soms nog eens een dagje meer wanneer het heel zwaar was op de vlucht. Maar nu in de kweekperiode krijgen mijn duiven het 2 a 3 x per week over het voer, door de enorme % in eiwitten die Herstel Power bevat groeien de jongen als kool en moet je uitkijken dat je ze niet te laat een ring omschuift.

Maar zoals de kop al aangaf; Hier gaat alles perfect. En ik hoor van vele winterkwekers ook dat het super gaat, mits de duiven super gezond natuurlijk !

Oldenzaal en Oenkerk

Op 9 en 10 Januari was ik te gast in Oldenzaal (afdeling 9) en Oenkerk(afd 11) om daar een gezellig babbeltje te houden en wat jaarlingen te bekijken, zoal u nu wel al van mij gewend bent.
In beide verenigingen viel de enorme goede sfeer op, in Oldenzaal was de zaal bom vol, ik schat wel 80 tot 100 mensen, was een verhoging voor me geplaatst en kreeg ik een headset op (zo microfoontje op je hoofd). Ze hebben heel Twente nog even moeten afzoeken naar een passend setje vanwege mijn enorme dikke kop, maar uiteindelijk toch een passende gevonden hahaha.
De kwaliteit in Oldenzaal was heel goed (ook in het naburige Beckum trouwens waar ik een weekje voordien was), prachtige duiven heb ik hier gezien en zeer aardige mensen met een glimlach op hun gezicht en dat is het belangrijkste.
Enkele duiven, maar ook zeker de mensen zullen me bijblijven!!
De andere dag weer vroeg uit de veren om naar Oensjkerk te gaan (Oenkerk), wat ik daar aantrof... Prachtig.
Een heel klein clubgebouwtje, maar met een echte vriendenclub onder elkaar (TRO Oudkerk), met een gezellige Hollander achter de bar, een Hollander in Friesland achter de bar, kun je het nog mooier bedenken.
De kwaliteit van de duiven was hier van uitzonderlijke klasse, niet vaak zag ik zoveel goede duiven (lichting 2008) te samen, er zaten natuurlijk ook een deel minder goede duiven bij, maar echte slechten zoals je in iedere club eigenlijk wel vind, heb ik hier niet gezien.
Ik kwam om 13.45 binnen, er zaten zo’n 20 mensen aan de stamtafel waar ik gewoon tussen moest gaan zitten, eerst hebben we wel een uur alleen maar heerlijk gepraat over de mooie dingen van het leven, voordat ik ook maar een duif vasthield, prachtig.
Om 18.00 was ik pas klaar met mijn verhaal (50 duiven), maar toen ik dacht weg te kunnen.. Welnee, kom er weer even bijzitten, de avond is nog jong..Prachtig ! Zo is duivensport !
Er werd zelfs nog even een grote bouwlamp bijgehaald om elkaars duiven in de ogen te kunnen kijken en te leren, het was al avond dat ik weg ging, Klaasje zal wel gedacht hebben: Komt hij nog thuis?

Groetjes tot volgende week

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Team Noel-Willockx

Johan Hamstra

Combinatie Bruggeman

Marcel van Zanden

Gebroeders Homma

Cor Drost

Theo de Kruijk

Nico Jan Koenders

Van Hoeck-Noel

J. Doldersum & Zn

Super Fondclub G.O.U.

A. Engelen

Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?
Ode to Dolores
Gisteravond voor het eerst sinds maanden weer een naar het stadion, weet nu weer waarom ik in de winter liever niet op beton sta. En maar weer kijken op het scorebord, aftellen naar het einde van de verlenging...
Chiazaad
Regelmatig wordt ik gevraagd naar de waarde en de zin van Chiazaad voor de duivensport. Kun je dat door het voer mengen? Is het een goed idee Chia toe te voegen aan het kweekvoer of vliegvoer?
Andere tijden
We zijn weer een jaar verder en ouder. Ook weer wat grijzer of kaler. In je jeugd lijkt de tijd stil te staan, later gaat het zo snel dat je gaat beseffen dat een mensenleven maar een komen en gaan is...
Vaste voetringen
Het hete hangijzer van de laatste weken: de vaste voetringen. Een nachtmerrie, je zal ze maar nodig hebben en er zijn er geen. Wat we dit jaar meemaken is nog nooit vertoond...

Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Schiet wel lekker op (6-3-2016)
Duivencontroles (2-3-2016)
Lezing en huldiging (1-3-2016)
Ritje Vlaamse Ardennen (22-2-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Gezondere duiven door gezond licht!

Ad Schaerlaeckens

Postduivenveiling.com

Duindam Klimaatadvies

Duivenverkoop, gratis adverteren