Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Op eigen hok (1) Open printvriendelijke pagina
Eddy Noël  20-1-2009
 

Zoals op zovele plaatsen wel het geval zal zijn zitten ook hier de kweekduiven samen. Het gaat er net iets anders dan anders aan toe. Bijgelicht hebben we niet gedaan en zullen we ook niet doen. Ik ga meer en meer en nog meer dan voorheen al het geval was voor puur natuur. De ervaring leert me dat hoe verder je van het midden van de weg afwijkt, des te desastreuzer de gevolgen (op zelfs vrij korte termijn) zijn. Ik merk dat op verschillende hokken en dat wil ik in de eerste plaats niet voor onze dieren en eigelijk ook niet voor mezelf.

Voor duiven die in orde zitten kan en mag het geen probleem zijn netjes aan te paren en binnen de 8-12 dagen met eitjes in het nest te liggen. Hoedt u voor duiven die moeilijk of niet gepaard raken en zich meer dan wenselijk van broedhok vergissen met als gevolg het ene gevecht na het andere. Die duiven zijn niet in gewenste of gepaste conditie en dat is om problemen vragen. Een ietwat raar gegeven, maar een waarheid als een koe is ’t , dat hoe beter de conditie van de ouderdieren is, des te beter de kweekresultaten zijn. Heel vaak is het zo dat de twee ronde jongen pakken beter presteert dan deze van de eerste ronde. De ouderdieren hebben dan de kans gehad op dat eerste nest vanzelf in conditie en vorm te komen.

Het is ook al jaren geleden dat we blind kuurden om er toch maar zeker van te zijn met gezonde duiven het kweekseizoen aan te kunnen vatten. Duiven mogen wat mij betreft wat trichokes hebben, zolang ze er maar niet ziek van worden. Welke medicatie ook, ze verstoort altijd maar weer het gehele evenwicht van de duif. Duiven die niet steeds in contact komen met andere (zieke) duiven, waarom zouden die zomaar ziek worden er van uitgaande dat ze goed en degelijk verzorgd worden? Trouwens uit duiven kweken die je op poten zou moeten houden met allerlei zooi is vragen om problemen.

Dagelijks verse grit, steeds goed voer, er echter op lettend dat de duiven aangezien ze opgesloten zitten, mooi op gewicht blijven. Heel af en toe eens probiotica en heel af en toe eens een vitamientje zouden eventuele tekorten kunnen aanvullen. Voor kweekduiven die verschillende rondes jongen na elkaar grootbrengen kunnen vloeibare mineralen eens per maand een mooie aanvulling zijn. Pikkoek, vitamineral, waar wat wildzaad wordt tussen gemengd krijgen ze ook dagelijks vers toegediend. Aan die mengeling wordt steevast insectenpaté toegevoegd zodat ze op regelmatige basis toch wat natuurlijk dierlijke eiwitten binnenkrijgen. Eens per week is er baddag en eens per week krijgen ze ook groenvoer toegediend. Dat kan sla, spinazie, savooikool, boerenkool maar vaak ook gekiemde tarwe zijn.
Ze zijn er verlekkerd op en die dingen zitten boordevol vitamines. Beetje jodiumhoudend zeezout der over en smullen maar

 

Duiven zijn er verzot op. Binnen de kortste keren vreten ze alles gewoonweg kaal.

Voor de rest helemaal niets. Wordt er eentje ziek, komt er eentje niet goed op of gaat er met eentje wat mis, daar wordt daar niet aan geknoeid.  Dat diertje overleeft al vast de eerste selectie niet. Met goei gezonde is’t al niet makkelijk, met zieke beestjes gaat het zeker niet.

Dagdagelijks een ietsepietsje omega drie olie over het voer, net zoveel tot het lichtjes glanst optimaliseert de omega drie – zes verhouding van het voer met een betere en gezondere opgroei tot gevolg. Die dingen helpen uiteraard niet als je een voer hebt waar door een niet juiste samenstelling aan de basis de verhoudingen al helemaal verkeerd zijn.

Gekiemde tarwe

De tarwe laten we een nachtje weken in water. Goed spoelen de dag nadien, en daarna verdeel ik ze over verschillende broedschotels. De tarwe komt op goed vochtig gemaakte keukenrol te liggen en wordt daarna voor twee dagen afgedekt met eveneens flink vochtig gemaakte keukenrol. Eens de tarwe flink gekiemd wordt die bovenste keukenrol verwijderd en houden we de onderste dagelijks vochtig. Afhankelijk van de temperatuur en het licht ziet het resultaat er na een tiental dagen zo uit.

 

Tarwegras werkt alkaliserend, zit boordevol vitamines en mineralen.

Voor de rest weet ik dat het perfect mogelijk is knap opgroeiende jongkies in de nestpannen te hebben liggen zonder al te veel van alles en nog wat. Het “teveel” geven werkt trouwens eerder nefast dan dat en duiven of liefhebber er wat nuttigs of positief aan zouden hebben. Het kost alleen maar extra euro’s.

Heel veel mail

Kwam er binnen de laatste weken. Meer bepaald over De koerier duivenfilm met Van Hove Uytterhoeven en Paul en Jelle Roziers.
Vaak, heel vaak met grotendeels gelijklopende vragen.
 
Het zou totaal absurd zijn te geloven dat technische middeltjes er zouden voor kunnen zorgen dat je kampioen wordt. Akkoord, gepast bijlichten, voederen, het hokklimaat optimaal houden,een perfect gestuurde verlichting enz hebben vast en zeker hun nut. Doch al te vaak wordt daarbij gewoon vergeten dat je goede duiven nodig hebt.

Akkoord, met halfgebakken gasten en een goed systeem kan je al een heel end ver, maar laat dat nu net het volgende probleem zijn. Je valt heel snel door de mand met die halfgebakken gasten en je zal al vlug tegen mensen moeten gaan spelen die wel goeie duiven hebben maar eveneens een goed systeem en dan weer je alweer snel naar af. Je kunt dus winnen door je systeem of je kan winnen door kwalitatief goede duiven onder de pannen te hebben. Heb je beiden, zit je super natuurlijk. Zoveel meer kans op slagen, nooit garantie echter... Daar komt nog zoveel meer bij kijken.

Een systeem is maar zo goed als je het kent.
 
De meest gesofistikeerde wagen wordt waardeloos als ik er een bougie, ofte -ontstekingskaars in het schoon Nederlands - uithaal. Dat is eigelijk maar een minuscuul onderdeeltje van het geheel maar heeft toch een ongelofelijke impact.

Verlichten of bijlichten?

Ah ok, we hangen een lamp op het hok en we laten ze branden. Duizend en één soort lampen zijn er. Steken ze de eerste de beste lamp in een zonnebank? Neen dacht ik zo. Je kunt er dagen gaan onderliggen en nog niet bruin geworden zijn als het niet de juiste lampen zijn. Lampen in serres om groenten beter te laten groeien zijn ook niet zomaar wat lampen die ze te pas en te onpas wat in brand doen. Die dingen zijn tot in de puntjes uitgekiend voor alleen het allerbeste resultaat.

Misbruik er kan zware gevolgen hebben. Op ons duivenhok gebruiken we ook best de juiste lampen en de juiste tijdsduur van verlichten voor het beste resultaat. We vergeten daarbij niet dat een zogenaamd “simpele” lamp bijzonder veel impact heeft op het kleine duivenlichaampje. Misbruik kan zelfs onherstelbare schade berokkenen. Onder een zonnebank ga ook niet zomaar dagelijks een paar uurtjes liggen.

Wordt vervolgd

Eddy Noël

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Familie Huizer

Hans & Evert-Jan Eijerkamp

Cor Drost

Gebr. Maas & Zn

Team Noel-Willockx

Van Hoeck-Noel

Hans de Ruig

Aad Beerendonk

Van Elsacker-Jepsen

Nico Jan Koenders

Comb. Verweij-de Haan

Cees van Heijst

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Ad Schaerlaeckens

Gezondere duiven door gezond licht!