Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Koppelen Open printvriendelijke pagina
René Dalmolen  4-2-2009
 

Het is vandaag een prachtige dag, een mooie blauwe lucht met een zonnetje erbij. Je krijgt meteen zin om de duiven los te laten en je begint zelfs al even aan het komende vliegseizoen te denken. Helaas zit losvliegen er voor mijn duiven nu nog niet in. Ze zijn net een week gekoppeld en dat is ideaal voor de roofvogel die dagelijks langs mijn hokken vliegt. Ik heb het al vaak gehad, dat een druk koerende doffer werd gepakt door een rover. Duiven die jagen letten niet op, net als duiven met jongen die denken alleen maar aan eten en pikken in de tuin of op het dak maar kijken niet in de lucht. Ik wacht meestal tot de jongen er een week af zijn en laat ze dan pas weer los maar dat duurt nog even.

Het koppelen verliep vrij goed, al waren er wel een aantal doffers behoorlijk fel en hebben hun duivin flink toegetakeld. Maar door deze koppels een dag alleen op het hok te laten hebben ze elkaar toch nog gevonden. Ik vraag mij hierbij altijd wel af in hoeverre er nog liefde is, of komt tussen deze duiven. Er zijn nog geen eieren maar die verwacht ik zo rond de 9e á 10e dag en ik ben tevreden als alles met een dag of 15 op het eerste ei zit. Hier geen duiven die alles volgens het boekje doen maar gewone duiven en met het bevruchten is hier ook niet alles raak. We wachten af wat er van komt, ze hebben mooie nesten gemaakt en ze kunnen de bakken nu goed vinden.

De eerste dagen na het koppelen voer ik de duiven allemaal in de bakken dit om de rust te bewaren. Zo gaan de duiven niet massaal naar de grond met alle problemen van dien. Ik wacht meestal tot de 7e dag en ga ze dan weer in de voerbak op de grond voeren. Meteen ontstaat er paniek en de duiven vliegen massaal mis en ik laat de duiven dan even een uurtje alleen. Ik wil mij niet ergeren en na een uur zit bijna iedereen weer in de goede bak. Deze manier van doen heeft als voordeel, dat ze voor het leggen toch nog leren om vanuit de grote groep de bak te vinden.

De duivinnen die waren gepikt behandel ik met oogdruppels, twee duivinnen hadden beide ogen volledig dichtzitten. Na een paar dagen met twee keer daags een oogdruppel hebben ze de ogen weer goed los. Duiven koppelen vraagt veel van je geduld en je moet niet op je hokken komen met een slecht humeur want dan blijf je er niet altijd goed bij.

Op dit moment voer ik de duiven 1x per dag, dit doe ik normaal nooit maar ik zit anders met teveel uren licht bij de duiven. Daarom doe ik het nu op deze manier en ze krijgen alleen `s avonds te eten. Ik laat de lampen branden vanaf 16.00 uur tot 19.00 uur. Ik kan dan een uurtje bij de duiven zijn en zo kan het allemaal precies. Als er jongen zijn krijgen ze wel weer 2x daags te eten maar dat duurt nog even en dan kan ik het waarschijnlijk `s morgens doen zonder de lichten aan te moeten steken.

Tussen de koppels zitten ook een aantal late jongen en ik voorzag wel wat problemen met deze laatjes. Ik heb ze wel gekoppeld maar had mij voorgenomen er niet teveel mee te knoeien. Als het niet ging dan wilde ik ze meteen weer gaan scheiden. Maar wonderwel koppelden ze meteen goed en ze hebben allemaal een nestbak met grote nesten, ik ben benieuwd hoe snel ze zullen gaan leggen.

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
J. Doldersum & Zn

Nico Jan Koenders

Hans de Ruig

Gebr. Maas & Zn

Will & Falco Ebben

IFC Zeeland

Van Hoeck-Noel

Combinatie Bruggeman

Cor Drost

Cees van Heijst

IFC Hoogerheide

Nico Haesen

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Gezondere duiven door gezond licht!

Ad Schaerlaeckens