Het was me het weekje wel, druk, en dan DRUK met hoofdletters. Maar ja ik roep het op mezelf af, u hoeft geen medelijden met me te hebben. Donderdagmorgen was ik in Zutphen bij de familie Eijerkamp om mijn jonge duiven te halen (meubelbonnen), ik kreeg er 12 stuks mee, prachtige gezonde duiven, geen veertje verkeert en wat gelijk opviel dat de stuitjes al gesloten waren van alle 12, grote klasse dus. Richard vd Horst en ondergetekende werden zoals altijd hartelijk ontvangen ditmaal door Piet Schrijvers, Gerard Boesveld en Anton Koster, de verzorgers waren ditmaal ook de gastheren (of kwam dat door de gevulde koeken die we mee brachten?). Op de terugweg nog even langs bij Nanne Wolff uit Hattemerbroek voor een flesje Electrol, toen nog even naar Dick Vogelzang te Staphorst voor een pak stro en hup snel weer naar huis. Net thuis belde Reind vd Weij dat mijn bestelde fondjongen klaar waren (Klaasje en moeder Beute willen in de toekomst hun geluk beproeven op de grote fond... afwachten maar), deze 16 jongen komen in een hok van 5 x 2 meter met een volière van 2 x 2 meter, dus plaats genoeg dunkt me. De Eijerkamp jongen werden gelijk tussen mijn eigen gezet, ik zet ze niet eerst apart, mijn jongen en de nieuwen moeten er maar tegen kunnen dat andere milieu (weerstand).
Regionale bijeenkomst Groep van Keurmeesters van postduiven
Op maandag 2 februari jl. kwamen 16 keurmeesters samen in het mooie Putten voor een regionale bijeenkomst, waaronder dus uw columnist. Deze bijeenkomsten zijn sinds een aantal jaren verplicht voor iedere keurmeester wat ik persoonlijk een goede zaak vind. Tijdens de inleiding werd een minuut stilte gevraagd voor de overleden oud bestuurder, keurmeester en vriend Ad van Rijswijk.
Aan de keurmeesters was gevraagd een duif van eigen hok mee nemen, die door iedereen gekeurd moest worden. Zo’n drie kwartier hadden we voor 14 duiven, dus tijd genoeg om de foutjes op te sporen, je punten te geven en voor een kleine notitie op de achterzijde. Hierna werd iedere keurmeester gevraagd uitleg te geven hoe hij aan de punten kwam, wat hij gevonden of misschien gemist had. Zeer interessant om te zien dat er toch kleine verschillen zijn per keurmeester en per duif, maar grote verschillen waren er niet, iedereen zat zoals het hoorde op één lijn. Ook nieuwkomers Ebben en Kasperink deden hun uiterste best om niet op te vallen tussen de “oude rotten”, wat prima ging (complimenten).
West Kapelle
Op vrijdag 6 februari ben ik samen met Willem Heinhuis(Steenwijk) om 12.00 vertrokken naar het Zeeuwse West Kapelle, om 15.15 uur werden we welkom geheten met Zeeuwse Bolissen bij Wibo Verstraete waar ik een aantal duiven wilde bekijken. Even later kwam ook fondtopper Laurens Jan Hengst met zo’n 30 duiven aangelopen, die we natuurlijk graag door de handen namen. Zijn 123 is bij de beste 10 duiven van Nederland geëindigd op de overnacht in 2008 (met twee maal de 5e Nationaal!!). In de hand was deze crack wonderschoon met alles wat we graag zien: Gesloten stuitjes, zeer korte achtervleugel, dikke spieren op zo'n 0,5 cm afstand van het borstbeen en dan voelbaar tot aan het einde van het borstbeen, smalle staart en een super oog met kleine bewegelijke pupil. Na een uitzonderlijk lekkere Zeeuwse maaltijd gingen we naar het clubgebouw waar nog 53 duiven op ons stonden te wachten (50 jaarlingen en 3 bewezen supers). Ook hier weer echte Zeeuwse kwaliteit ten top, super gezellig en het clubgebouw bommetje vol, prachtig. Om 02.30 was ik weer thuis…
Interessante weetjes
1. Bij dagelijkse verplichte training gedurende 1,5 uur en voeding met weinig eiwitten en energie zullen duivinnen niet snel aanlopen en eieren leggen. 2. Hou u bij het verduisteren aan steeds de zelfde tijden, niet wisselen! 3. De meeste kans heeft u als u duiven haalt bij een liefhebber die nu goed speelt, vermijd oude glorie. 4. Gezonde duiven gaan graag in bad. 5. Witte puntjes in de keel zijn resten van oude ontstekingen. 6. Gele puntjes in de keel zijn in tegenstelling tot de witte wel ernstig, het duid op ontstekingshaarden als gevolg van besmetting met “het geel”. 7. Ent alleen duiven wanneer ze in optimale conditie zijn. 8. Wanneer er paratyfus sluimert op een hok, zullen duiven nooit echt in topvorm komen. 9. Een streptoccen-infectie word vaak aangezien voor een “normale” overbelasting van de borstspier (scheefvliegers). 10. Duiven die een worminfectie hebben kunnen geen echte topvorm krijgen en ruien vaak slecht.
Het boek Glashelder!
Het is gereed! Op de voorjaarsbeurs zal het boek aan de liefhebbers gepresenteerd worden. Drie jaar duivensport opgetekend door Mr. Positivo: Gert Jan Beute. Je mag me of haat me, meer keuzes zijn er niet. Maar leren van mijn goede en slechte keuzes kunnen beiden: Voor- en tegenstanders! Kom even lekker kletsen op de beurs! We gaan je zien.
|