Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Eieren Open printvriendelijke pagina
René Dalmolen  18-2-2009
 

De vorige keer dat ik schreef had ik alles net gekoppeld en waren de duiven druk bezig met het bouwen van de nesten. De eerste partij eieren kwam rond de 11e dag. Er waren maar 2 duivinnen die eerder (de 9e dag) met eieren kwamen. Na 15 dagen zat 90% van de koppels op het eerste ei maar de eerste eieren waren ook alweer gesneuveld tijdens gevechten.

Bij de vastzitters maakte een duivin van 2001 het wel heel erg bont door pas na drie weken het eerste ei te leggen. Ik weet niet wat ze had maar blijkbaar geldt, "goed bereidt kost even tijd". Bij de vastzitters was een koppel met 1 ei, deze was ook niet bevrucht. De rest van de duiven op dat hok schoot wel allemaal raak. Bij de oudere vliegers zat alles behoorlijk vlot op eieren en hier een 100% score. Bij de jaarlingen was het een ander verhaal hier twee koppels die nu nog niet op eieren zitten. Ik heb 1 van deze koppels inmiddels op stenen eieren zitten van het ander koppel broed alleen de doffer op de stenen eieren. Qua bevruchten blijven de jaarlingen ook wat achter, bepaalde koppels misten beide eieren misschien, dat de vorst tijdens het leggen er iets mee te maken heeft gehad. De eieren van de vastzitters zijn maandag onder de jaarlingen gelegd en de vastzitters beginnen nu aan de 2e ronde.

Ik heb ook nog wat koppeltjes late jongen en daar had ik gezien de leeftijd en de verhalen die ik erover hoorde niet veel kijk op. Maar wat denk je, ze legden keurig op tijd en van de 5 koppels kreeg ik 9 goede eieren. Dus ik heb geen angst meer om laatjes in te zetten tijdens de kweek in januari mits ze gezond zijn dan gaat dit prima.

De tweede ronde van de vastzitters is ook nog voor eigen gebruik die eieren moeten dus nu nog gelegd worden. Ik heb nog nooit zo "laat" gekweekt en ben benieuwd wat het gaat worden. De roofvogel dwingt me tot dit systeem dus er is ook geen keus. Zou ik nu jonge duiven loslaten dan verspeelde ik deze massaal. Ik durf nu zelfs nog geen oude duif los te laten.

Dat is meteen de volgende uitdaging, de training van de oude duiven die moeten straks toch een keer los. Met een dag of 10 worden de jongen geboren als de jongen geringd zijn zal ik beginnen met het loslaten van de duiven. Mocht er dan een duif gepakt worden dan kan ik de jongen gemakkelijker verleggen onder een ander koppel. Ze hebben dan een week of 3 om zich voor te bereiden op het seizoen. Ik geloof niet dat duiven al maanden los moeten om weer in conditie te komen maar er zijn ook hele groepen die daar heel anders over denken. Op dit punt denk ik, dat duiven niet met mensen te vergelijken zijn.

Ik moet ook nog steeds de rennen voor het hok maken en verder zijn er nog een paar zaken die perse klaar moeten voor het seizoen begint. Tussen de bouwerij met het huis en de garage moet ik ook daar nog wat tijd voor vrij maken.

Het vliegprogramma voor 2009 van onze afdeling is ook bekend en we hebhen dit jaar 6 eendaagse fondvluchten waarvan de laatste 15 juli. Dit is nieuw voor ons misschien, dat ik hier in de voorbereiding nog rekening mee moet houden. Verder prima hoor, zo hebben ook de mensen die graag mee willen doen op de eendaagse fond een mooi programma.

De afgelopen maanden werd duidelijk, dat de teruggang in de duivensport ook van invloed is op de duivensport bij mij in de buurt. Door het stoppen van een aantal liefhebbers en het overlijden van 1 van onze actieve leden werd het lastig om alles rond te krijgen binnen onze vereniging.
We hadden hier al eens  over vergaderd en met elkaar besloten om het nog een jaar te proberen. Het werd lastig maar als iedereen er achter ging staan zouden we het nog een jaar kunnen volhouden. Dat jaar extra was belangrijk want in 2009 bestaat de vereniging 60 jaar.
Een paar weken terug bleek dat één van onze leden nog voor het seizoen moeten worden opgenomen in het ziekenhuis. De revalidatie neemt enkele maanden in beslag. Tot overmaat van ramp heeft één van de overige leden ook nog zijn lidmaatschap opgezegd. Dit alles heeft ons doen besluiten onze vereniging op te heffen. Het is erg triest maar beter dan een jaar lang op de tenen lopen.
Dit weekend heb ik mij aangemeld samen met een hele groep andere leden van mijn voormalige club bij een nieuwe vereniging. Het is niet zo, dat alle leden meegaan naar de nieuwe club, 2 oudere leden zijn vanwege de opheffing van de club gestopt met de duivensport. Een ander lid stopt eerst een periode met het spelen van duiven en wil zich er op beraden wat hij nu wil gaan doen.

Gelukkig kunnen we allemaal nog tijdig een andere vereniging zoeken en zonder problemen met de duiven spelen dit jaar.

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Marcel van Zanden

Nico Jan Koenders

Gertjan Knoop

Theo de Kruijk

M. van Ginkel

Will & Falco Ebben

Combinatie Bruggeman

Familie Huizer

Dick-Jan & Stephan Göbel

Team Noel-Willockx

Hans & Evert-Jan Eijerkamp

Combinatie Lokhorst

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Gezondere duiven door gezond licht!

Ad Schaerlaeckens